“Bölmeye değil, kurmaya namzet olmak lazım”

30 Nisan 2018 16:04

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Balaban, üniversitenin bölünmesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede; ihtiyaç duyulan yeni üniversitelerin, hem bilimsel hem de toplumsal gereklilikler doğrultusunda kurulması gerektiğini belirterek; “Bölmeye değil, kurmaya namzet olmak lazım” dedi.

Balaban’ın açıklaması şöyle: “TBMM’ye sunulan teklif ile ülkemizde 15 yeni üniversite kurulmaktadır. Bunlardan 10 tanesi mevcut üniversitelerin bölünmesiyle oluşturulmakta ve bu üniversitelerin içinde Süleyman Demirel Üniversitesi bulunmaktadır. Ancak Türk Eğitim Sen ve Üniversite mensubu olan üyelerimizin birçoğu ilimize yeni bir üniversite kurulmasına olumlu bakmakta ancak üniversitemizin bu şekilde bölünmesini doğru bulmamaktadır. Ayrıca gerek siyasi kanatta gerekse Üniversite Yönetimi olarak bu durum karşısında sessiz kalınmış ve üniversitemizin bölünmesi ile ilgili kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu nedenle gerek siyasi kanada gerekse üniversite yönetimine bazı soruların sorulmasını ve gerekli cevapların verilmesini arzuluyoruz.

1. Üniversitemiz için hangi gerekçeyle bölünme kararı alınmıştır?

2. Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere yöneticilerimiz akademik ve idari kadroya neden bir açıklamada bulunmamaktadır?

3. Üniversitemizin bölünmesi ile ilgili mevcut yöneticilerimizden siyasi erke bir talep ve tavsiyede bulunulmuş mudur? Bu eylemde kimlerin rolü vardır?

4. Bölünmeyle gelen yeni üniversite Isparta ve bölgesi için tüm yönleriyle bir kazanç mı yoksa bir kayıp mıdır?

5. Hali hazırda bir kısmı zaten kontenjan sorunu yaşayan Fakülte ve MYO’ların durumu Yeni üniversite olunca iyileşecek midir? Mevcut durumda kontenjan problemi olmayan fakülte ve yüksekokullar kan kaybı yaşamayacak mıdır?

5. SDÜ den ayrılan bölümler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

6. Bu akademisyenlerin üniversitesinde yıllarını harcayarak oluşturduğu kazanım ve birikimleri ne olacaktır?

7. Bölünen ve yeni tarafa ötelenen akademik kadronun ve öğrencilerinin motivasyonu bozulmuştur. Bu durumun yeni üniversiteye getireceği olumsuzluklar dikkate alınmış mıdır?

7. Kendi çapında bir marka değeri taşıyan ve hepimizin yıllarca emek verdiği üniversitemizden koparılıp ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmışlık ve kurumsallaşma sorunları yaşayacak bir ortamın içerisine neden itiliyoruz?

8. SDÜ den ayrılan birimler hangi fiziki altyapı ve ortamlarda eğitimlerine devam etmek durumunda kalacaktır? Bu birimlerde görev yapan akademisyenler devam eden, ya da kabul edilen projeleri, bilimsel araştırmaları, varsa lisansüstü ve doktora eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini ve diğer çalışmalarını nasıl sürdüreceklerdir?

Türk Eğitim Sen olarak; ihtiyaç duyulan yeni üniversiteler, hem bilimsel hem de toplumsal gereklilikler doğrultusunda kurulmalıdır. Bölmeye değil, kurmaya namzet olmak lazım.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Bu haber 496 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...