ÜNLÜ BALET TAN SAĞTÜRK AİLESİ İLE BABA OCAĞINDA..

26 Nisan 2018 14:55

                Türkiye'nin önde gelen baletlerinden ve dünyanın sayılı isimlerinden Tan Sağtürk, baba ocağı Isparta’ya geldi. Eşi, çocukları, Annesi eski TRT Muhabiri Yıldız Sağtürk, Babası Okay Sağtürk’le birlikte güller diyarına gelen Sağtürk’e duayen gazeteci Hasan Özbek ve eşi Emine Özbek eşlik etti.

ISPARTA ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR

                Bir çok yarışma, filmde oynayan ve bir çok çalışması bulunan Tan Sağtürk, baba ocağına ilk kez geldi. Güller diyarının doğal güzelliklerine hayran kalan Sağtürk,  “Benim buradan çok geçme ihtimalim vardı fakat hiç onu yapmak istemedim. Özellikle direkt gelmek istedim. Kütüğümüz bizim buraya bağlı. Babamın doğup büyüdüğü yer burası ama askerliğimi Burdur’da yapmış olmama rağmen fırsat olmadı.  Ben uzun yıllar yatılı okul okuduğum için dolayısıyla aileyle beraber de olamadım. 10 yaşından 20 yaşına kadar öyle olduğu için zaten hiç organize olamadım. Çocuklarımı da getirdim. Burası çok da güzel bir şehir. Aynı zaman da etrafı da ova. Keyifle geldik Isparta’dan buraya. Umarım Eğirdir’de keyifli geçer çocuklarım ve bizim için. Babam çok uzun yıllar gelmemiş. Böyle bir plan yaptık. Cuma gününe kadar Isparta’dayım” dedi.

İSTANBULDAN, DOĞU BÖLGELERİNE KADAR OKULLAR AÇTI…

Çok sayıda ödül aldığını ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde bale ve sanat okullarının olduğunu söyleyen Sağtürk, projelerinden de bahsetti. Sağtürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Çok sayıda ödül aldım. Dans etmediğimiz yer de kalmadı. Okullar açtık. İstanbul’da 9 okul var. Büyük şehirlerimizde de var. Daha çok Doğu Anadolu bölgesinde okullar açtık. Daha fazla okul açmaya zamanım kalmadı. Isparta’da açan olursa biz destekliyoruz o tür teşebbüsleri. Çünkü öbür türlü mutlaka gelmek gerekiyor. Bütün yıl boyunca neredeyse hiç tatil yapmadan çalışıyorum. Bu birkaç yıl içerisinde ki ilk 3 günüm. Böyle olunca tabii birilerinin yapması lazım ki biz de ona destek verelim. Çünkü sadece okullarla ilgilenmiyoruz devlet opera balesindeyiz aynı zaman da. Orada da bir takım çalışmalar yapmak istiyoruz. Yurt dışında çalışmalarımız hala devam ediyor. Aynı zaman da televizyon işleri oluyor bazen. Önemli işler oluyor. En son Acunla bir şeyler yaptık. Toplam 2 dizi yaptık. Birisi İkinci Bahar diğeri de Bez bebek. O zamanlar okul sayımız çok daha azdı. Şimdi daha çok ona yönelmek istiyorum. Maddi kazançta değil aslında ama benim Türkiye’de misyonum  bu oldu herhalde. Şimdi bu şehirde de çocuklar doğuyor. Dolayısıyla aileler artık sosyal medyadan takip edebiliyorlar çocukları için olması gereken şeyleri. Bu sadece bale dansı olmayabilir. Müzik okulumuz da var aynı zamanda. Jimnastik okulumuz da var. Aynı zamanda sirk sanatlarımız da var. Böyle olunca buralardaki ailelerin bir araya gelip böyle şeyleri olgunlaştırması lazım. Biz Diyarbakır’da falan bunları yapan ailelerle çalıştık. Burada böyle aileler çıkmıyorsa onu birinin gelip burada açması çok zor olur. Bir takım ailelerin dernekleşip bunu ortaya koyması lazım diye düşünüyorum ben.”

“ELBETTE BİR ÇOK KONUYA DESTEK OLUYORUZ, OLACAĞIZ”

                Isparta için her türlü sosyal projede de seve seve öncülük edeceğini dile getiren ünlü balet Tan Sağtürk, “Isparta’nın diğer şehirlerden farkı yok değil benim için baba şehrim olduğu için. Elbette ki bir çok konuya destek oluyoruz, olacağız.  En son Kültür Bakanlığıyla Kültür Şurasını yaptık.  Milli Kültür Şurası  çok karar alındı. Komisyon üyelerinden bir tanesi bendim. Onun gibi desteklemeye çalışıyorum.  Devletimizin ve belediyemizin yaptığı işleri. Elimden geldiğince yapmaya çalışırım” diye konuştu.

 

Tan Sağtürk kimdir?

 Babası Ispartalı olan  Tan Sağtürk, 9 yaşındayken balet olmaya karar verdi. İlköğretimden sonra Orta ve Lise öğrenimini Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuarında tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bale Bölümünden 1990 yılında mezun oldu.

Eğitimine Fransa'da devam etti. Ardından Fransız Genç Balesi'nde 1990 – 1991 yılları arasında bir yıl çalıştıktan sonra Fransız Devlet Balesi'ne geçti. 1991 – 1997 yılları arasında orada çalıştı. Fransız Devlet Balesi'ne giren ilk yabancı, Tan Sağtürk oldu. Fransız vatandaşı da olmuştur. Fransa'da 2500 temsil yapan Tan Sağtürk, oradan ayrılarak 1997 Eylül ayı sonunda İstanbul'a geldi ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde bir sene baş balet olarak çalıştı. Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel adlı klasik eserler ile Ara Danslar –Ara Nağmeler ve Emrivaki adlı Modern Balelerde Başrol oynayarak Türk seyircisiyle buluşmuştur.

Tan Sağtürk Bale ve Dans Eğitim Merkezi'ni açtı. İstanbul'da Teşvikiye ve Altunizade'den daha sonra da Ankara, İzmir, Samsun, Diyarbakır, Gaziantep,Mardin, Kıbrıs ve Kayseri'de açtığı merkezlerle bale ve dansın gelişmesine büyük katkı sağladı. Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Ara Danslar, Ara Nağmeler ve Emrivaki yapıtlarda başrol oynayarak, Türk seyircisine klasikler ve modern bale zevki tattırmıştır. 2002 – 2003 sezonunda Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde 25 profesyonel dansçı ile birlikte "Kalp Sesi" projesini gerçekleştirmiştir. "Kalp Sesi" 2004'te İzmir'de sahnelenmiştir. Sanat başarılarından ötürü birçok kez ödüllendirilmiştir. Bunlardan birisi de "Uluslararası Melvin Jones Ödülüdür". Amerika'dan gönderilen ödül Askeri Müze'de yapılan bir törenle kendisine takdim edilmiştir. Özel İstanbul Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi'nde bir sınıfa 2004 yılında Tan Sağtürk adı verildi. Türkiye'de bulunan birçok bale etkinliğinde baş dansçı olarak görev aldı.

2007'de sahneye koyulan "Romantika" adlı müzikalin sanat danışmanlığı ve kareografilerini hazırladı.

"Romantika" adlı müzikalinde oynayan Rus asıllı Alona Ataberk bu sırada tanıştı. Daha sonra evlendi.

1998 - 2001 yılları arasında yayınlanan "İkinci Bahar" dizisinde başrollerindeTürkan Şoray ve Şener Şen, Yasemin Çonka gibi ünlü oyuncuların yer aldığı dizide oynadı.

Tan Sağtürk 2002 yılında, Melisa Sözen, Pelin Batu, Toprak Sergen, Şemsi İnkaya ile "İçerideki" adlı filmde oynadı.

TV'lerde Biri Bizi Gözetliyor adı programda sunuculuk ve Türkiye'nin Yıldızları, Benimle Dans eder misin, Yok Böyle Dans adlı tv projelerinde Jüri üyeliği ve çalıştırıcılık yapmıştır. Tv reklamlarında oynadı.

2007 yılının yazında Amerika'da kalp ameliyatı geçirdi. Yurtdışında yayınlanmış olan "Yıldızları Sahnelere Serptiler" adında bir kitabı var. Ve "Çayına Prüvet Yarışı" adlı ikinci kitabını da Türkiye için yazmıştır.

Tan Sağtürk, Temmuz 2009 ayında Rus asıllı Alona Ataberk ile evlendi. Ada (d.2010) adında bir kızları var.

Bu haber 8623 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...