Nezaketin sporu: Judo

3 Nisan 2018 18:36

Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü tarafından düzenlenen judo kurslarına ilgi artarken, bu dalda sporculara ilk önce saygı ve disiplin ön planda tutuluyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü tarafından düzenlenen judo kurslarına ilgi her geçen gün artıyor.

Tüm spor branşlarında olduğu gibi Judo sporunda da başarılı sporcular 6 – 7 yaş aralığında bu spora başlıyor.

İlköğretim ve orta öğretim öğrencilerine ilk olarak judonun temel eğitimleri veriliyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Judo Antrenörü Gülşen Sönmez, judo da milli takıma sporcu yetiştirmeyi hedef edindiklerini belirterek, “Judo’da müsabaka kiloya göre yapılır her sporcu kendi sıkletinde (Sikletler Dünya Çapında Aynıdır ) göre müsabakaya katılır.

Ayrıca bu sıkletler sporcuların yarışma kategorisine göre değişmektedir. Kategori ise yaş ile belirlenir. Judo da kategoriler: Minikler, Yıldızlar, Ümitler, Gençler, Büyükler olmak üzere 5’e ayrılır” dedi.

                Judoya başlayan sporculara öncelikle judo giyi giyme ve kemer bağlama, beraberinde dojo ve minder kuralları, temizlik ve disiplin, ayakta ve yerde selamlamaların öğretildiğini söyleyen Sönmez,  judoda selamlamaların saygı bakımından çok önemli olduğuna dikkat çekti. Sönmez, “Mindere çıkarken selam verir, antrenmana başlarken sırasıyla bayrağa ardından hocaya ve çalışmalar esnasında rakibe selam verir. Antrenman bitişinde sırasıyla önce hocaya sonra bayrağa minderden çıkarken mindere selam verir. Dojo her zaman çok temiz olmalı ve judoka mutlaka zaman kurallarına uymalıdır. Bunları öğrenen sporculara, devamında judonun olmazsa olmazı düşüşler öğretilir. Takibinde tutuşlar ve denge bozmalar, tekniğe girme yöntemleri öğretilir ve tüm bunların sonunda sporcular ayakta ve yerde kemer sıralamasına göre teknikleri öğrenmeye başlarlar” diye konuştu.

Judo’da Hareketlerin Anlamları

1. Karşısındakini savurmak veya yere sermek (Nega-Waza).

2. Karşısındakini yerde hareketsiz duruma sokmak (Osae-Waza).

3. Bir organ çıkması meydana getirebilecek ve solunumu güçleştirecek hareketlerle ve karşısındakini dikey ve yatay durumda hareketsiz tutmak (Kwansetsu-Waza ve Shime-Waza).

4. Kol ve bacakla karşısındakinin belirli bazı noktalarına vurmak (Ate-Waza).

 

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...