İş ve Meslek Danışmanları İŞKUR’un gözbebeği

29 Ocak 2013 18:25

Türkiye çapında her dönem İş Kurumu İl Müdürlüklerine atanan İş ve Meslek Danışmanları, kayıtlı işsizleri işe yerleştirmede en etkin silah konumunda. Öyle ki Isparta’da bulunan 15 danışman sayesinde işe yerleştirme oranı bir önceki yıla göre yüzde 55 oranında arttı.

Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün (İŞKUR) gözbebeği konumunda bulunan İş ve Meslek Danışmanları işsizliği azaltmak adına ellerinden geleni yapıyor. Şu an Isparta’da 15 İş ve Meslek Danışmanı bulunuyor. Ancak son atamalarla bu sayının 21’e yükseleceği öğrenildi. İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, danışmanlar sayesinde ‘Adını, soyadını yazdır git. Biz sana iş buluruz’ devrinin kapandığını belirtti. Artık işsizlerin kuruma müracaat etmeleri halinde detaylı bir araştırmaya tabii tutulduklarını ifade eden Ergin, daha sonra danışmanların sahaya çıkıp bu kişi için en uygun işi bulmaya çalıştıklarını söyledi. Bu sistemle işe yerleştirme oranını yüzde 55 oranında artırdıklarını ve bu yılki hedefin de rakamı yüzde 30 daha da artırmak olduğunu bildiren Ergin, şunları söyledi: “Kurumumuza başvuran işsizin kayıt sistemi tamamen değişti. Biz o kişileri kayda alırken, niteliklerini, becerilerini, tecrübelerini, belgelerini de kayıt etmiş oluyoruz. Yani İş ve Meslek Danışmanlarımız büro personeli değil, tamamen saha personeli. Dolayısıyla haftalık, aylık programlarımız var. Ziyaretler yapıyoruz. Artık Isparta’da girmediğimiz dükkân kalmayacak. Sahada işyerlerine girerek hizmetlerimizin anlatılmasında büyük katkıları oluyor. Bunlar anlatıldıkça da talep çoğalıyor. Bu sene bizim 4873 işe yerleştirmemiz var. Geçen yıla göre yüzde 55 artmış. Geçen yıl 3138 iken bu sene 4873’e yükselmiş. Burada iş ve meslek danışmanlarımızın katkıları çok büyük. Hizmetleri tanıtma, işverenle ilişkiler, işverenleri ziyaretler, konuyu aydınlatmalarımızın büyük bir önemi var.

İŞVEREN BİZDEN 8000 KİŞİ TALEP ETTİ

İşverenlerden aldığımız talep sayısı, geçen yıl 4530 iken, bu sene 8046. Bu nedir? İşverenlerin artık kuruma yöneldiğini gösterir. Kurumdan demek ki taleplerine, ihtiyaçlarına karşılık buluyorlar ki bize ulaşıyorlar. Talep artışı yüzde 76. Hedeflerimize bu sene yüzde 30 ekledik. Önümüzdeki yıl bunu yüzde 30 daha artırmayı hedefliyoruz. 2012 yılında işveren bizden 8000 kişi talep etmiş bizden, biz ise işverene 15 bin 546 kişi göndermişiz. Yani neredeyse benim kurumumdaki tüm kayıtlı işsizleri işverenle görüşmeye göndermişim. Geçen yıl 10 bin kişiyi işverenle görüşmeye göndermişim, bu sayı bu sene ise 15 bin 546 olmuş. Bunların hepsi çalışmayla, sahaya çıkmayla olur. Yerinizde oturmakla, büroda gelenleri kaydetmekle olmaz. Bunları vatandaşın ayağına giderek, vatandaşı aydınlatarak, aldığın talepleri zamanında yerine getirerek gerçekleştirdik. Şu an itibariye bu konuyla alakalı çok iyi bir durumdayız, daha da artırmak istiyoruz.

BİZE GELMEKTEN KORKMAYIN

İnsanlar kuruma kayıt oluyor, kaydını yaptırdıktan sonra ‘benim işim bitti, bana iş kurumu iş bulur’ diyor. Öyle değil. Ben de diyorum ki, iş arıyorsan, iş kurumuna kaydını yaptırdıktan sonra irtibatını kesmeyeceksin. Bizimle birlikte çalışacaksın. Kuruma gelip soracak, takip edeceksin. Buraya gelmekten korkmayın. Burası sizin için. Her zaman gelip gidebilirler. Biz de zaten her zaman kendiriyle ilgili olmak zorundayız.

KURUMUMUZA İŞ BAŞVURU SAYISI ARTTI

Geçen yıl bize iş başvurusunda bulunan kişi sayısı toplam 8800 idi. Bu yıl ise 15 bin 400 kişi. İş başvurusunda yüzde 70’lik bir artış var. Buradaki başvurunun artışı, işsizliğin artmasından değil. Bunun nedeni; yaptığımız faaliyetler işsizlerin veya vatandaşın dikkatini çekiyor.

Biz daha önce Toplum Yararına Çalışma Projeleri yaptık. Belediyelere kadar, beldelere kadar biz Toplum Yararına Çalışma Projesinden işçi verdik. Okullara işçi verdik. Bunların hepsini duyurduk. Çağrı yaptık. Vatandaşa dedik ki, çalışmak istiyorsan git iş kurumuna kayıt ol. Eskiden sadece il merkezindekiler gelirdi kuruma kayıt olurdu, şimdi köylere varıncaya kadar herkes gelip kayıt oldu. Niye? Okullarda çalışma istekleri, belediyelerde çalışma istekleri, vatandaşın ilgisini çekti ve kuruma kayıt oldu. Bu kuruma kayıt olma sebepleri bizim faaliyetlerimizden kaynaklandı. Faaliyetlerinizi artırdığınız zaman, köylere, kentlere, beldelere kadar götürdüğünüz zaman bu başvurular da artmış oluyor.

VATANDAŞ İŞKUR’DAN MEMNUN

İş kurumunun faaliyetleri vatandaşın dikkatini çekiyor. Bize diyorlar ki, İŞKUR’un faaliyetlerini basından takip ediyoruz. Meslek Edindirme Kursları, Toplum Yararına Çalışma faaliyetleri, bunlar vatandaşın dikkatini çekiyor. Bizim çalışmalarımızdan da memnun olduklarını düşünüyorum.”

 

 

 

 

Bu haber 901 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...