Hocalı Katliamının Üzerinden 26 Yıl Geçti

24 Mart 2018 13:05

SDÜ Tarih Topluluğu tarafından 26 yıl önce Hocalı’da yaşanan katliamı ele alan "Hocalı Soykırımı" konulu bir etkinlik düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Esma Özdaşlı, konuşmasına “Bugün sadece Azerbaycan tarihinin değil, insanlığın da en acı günüdür.” diyerek başladı. Hocalı soykırımına kadar olan tarihsel gelişmeleri anlatan Özdaşlı, katliam sürecinin alt yapısını oluşturan, 1813 yılında Rusya ve İran arasında yapılan savaşın ardından Gülistan Antlaşması ile Azerbaycan'ın bölündüğünü belirtti. Bu bölünmüşlüğü perçinleyen başka olaylara da değinen Özdaşlı, diğer antlaşmalar ve bu antlaşmalarda yer alan maddeleri açıkladı.

Azerbaycan'ın sanata ve edebiyata olan ilgisinden söz eden Özdaşlı, bu bölünmüşlüğe dair acıların Azeri türkü, şarkı ve şiirlerine de yansıdığını belirtti; Hocalı Soykırımı'ndaki işkencelerden bahsetti, Hocalı Soykırımına bütün dünyanın gözünü kapadığını ve hakkaniyetli bir sonuca ulaşamadığını ifade etti. Özdaşlı, bilinçlenme noktasında daha büyük adımların atılmasına vurgu yaparak, " Hocalı’da yaşanan soykırım sadece Azerbaycan'ı değil, bütün dünyayı ilgilendiren bir olay. Bu nedenle çok geniş bir çerçeveden bakmak lazım. Hocalıyı bilmek bir lüks değil, sorumluluktur. Orada yaşanan acıların bilincinde olup, bunu öğrenmek ve öğretmek zorundayız. Bu konuda eksiğimiz çok fazla. Çok daha duyarlı ve hassas olmalıyız." dedi.

SDÜ'den Gültekin Babanlı da konuşmasına "Düğünle, yas kardeştir." diyerek, katılımcıların Nevruz'unu kutlayarak başladı. Böyle önemli günlerin, bu tarz etkinliklerle hatırlanacağını ve asla unutturulmaması gerektiğini belirtti.

"Tarihinizi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Geleceğinizin şekil almasında tarih o kadar önemli ki geleceğinizi şekillendirmek sizin ellerinizde." diyen Babanlı, Azerbaycan tarihinden ve bu tarihsel süreçte yaşanan olaylardan söz etti.Babanlı, Hocalı soykırımında yapılan işkenceleri hakkında şunları söyledi: “Keşke gözlerim görmeseydi. Eli, gözü, burnu, kulağı kesilmiş binlerce insan. İşkence görmüş çocuklar, tecavüze uğramış kadınlar. Ölmüş bedenlere bile yapılan işkenceler. Bunu bana ninelerim anlatmıyor. Ben yaşıyorum. Ben görüyorum. İnsan bunu görünce çıldırmaz mı?"

* Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecesinde, Dağlık Karabağ Bölgesi’nde bulunan Hocalı Kasabası’na girmiştir. Azerbaycan resmi kaynaklarına göre 83 çocuk, 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere 613 kişiyi vahşice katledilmiş, 487 kişiyi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur.

 

 

Bu haber 700 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...