“Tüm halkımızı özel günlerde fidan dikmeye davet ediyorum”

22 Mart 2018 15:38

“21 Mart Uluslararası Ormancılık Günü” ve “Orman Haftası” etkinlikleri münasebetiyle Orman Bölge Müdürlüğünde Basın toplantısı düzenlendi. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü sosyal tesislerinde saat 12.00 da yapılan toplantıya yerel ve ulusal medyada görev yapan Isparta ve Burdur basın mensupları ile Orman Bölge Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Isparta Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman 21 Mart ‘ın içerisinde bulunduğu haftanın “Orman Haftası” olduğuna vurgu yaparken konuşmalarının devamında Orman haftası ve fidan dikim etkinliklerimizi bu toplantımızla başlatmış oluyoruz. Bu hafta içerisinde; Valilik alanındaki resmi törenlerin yanı sıra Fidan dikimleri, Fidan dağıtımları, Fotoğraf sergisi ve Tiyatro gösterileri ile Okullarda yapılacak eğitim programları gibi etkinlikler yapacağız. Bu tür etkinliklerimiz siz değerli basın mensuplarının katkılarıyla, vatandaşlarımızın Orman ve Çevre konularında bilgilendirilmesi, Ormanlarımıza sahip çıkılması, Ormanlarla zenginleşen yeşil bir dünyanın sürekli kılınması ve gelecek nesillere miras olarak bırakılması açısından daha da değerlenecektir.

Orman Genel Müdürlüğü yaptığı ağaçlandırma çalışmalarıyla orman varlığımızı her geçen gün arttırmaktadır. Ağacıyla, Ormanıyla, Suyuyla, Toprağıyla bu vatan hepimizindir. Zengin orman kaynaklarına ulaşmak, sağlıklı bir çevre ve daha yeşil bir Türkiye’de yaşamak umuduyla tüm halkımızı özel günlerinde fidan dikmeye davet ediyoruz” dedi.

Toplantıda slayt eşliğinde Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında ve Isparta özelinde yapılan çalışmaları anlatan Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, açıklamasında şunlara yer verdi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK ISPARTA’DA ORMAN VARLIĞININ ARTTIRILMASI KAPSAMINDA SON 15 YILDA (2003-2017) YAPILAN ÇALIŞMALAR

Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza ve Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında; 672 bin 800 dekar alanda çalışma yapılarak 81 milyon 335 bin 328 adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Köylümüzün gelirinin arttırılması amacıyla 100 köyde gelir getirici tür ağaçlandırması ile toplam 28 bin 904 adet Ceviz, Lavanta, Zeytin, Fıstıkçamı, Dut, Badem, v.b. türlerde fidan dikilmiş ve vatandaşlarımızın istifadesine  sunulmuştur. Orman köylüsünün gelirinin arttırılması amacıyla 12 bin 32 aileye toplam 16 milyon 31 bin 359 TL ORKÖY kredisi verilmiştir.

Bin 88 dekar alanda 3 adet Şehir Ormanı ve bin 244 dekar alanda 9 adet Mesire Yeri kurulmuştur. 5 bin 319 dekar alanda arıcılar tarafından rağbet gören 9 adet bal ormanı kurulmuştur. Okul, İbadethane, Üniversite, Sağlık Ocağı, Hastane ve köy mezarlıkları ağaçlandırmaları yapılarak toplam 669 adet birimde 96 bin 173 adet fidan dikilmiştir.

Isparta-Eğirdir karayolu, Isparta-Afyonkarahisar karayolu gibi; diğer yollarda toplam 104 km yol kenarı ağaçlandırma çalışması yapılarak 134 bin 200 adet çeşitli türlerde fidan dikilmiştir. Muhtelif yerlere dikilmek üzere halkımıza 250 bin adet bedelsiz fidan dağıtılmıştır. Ayrıca Eğirdir Fidanlığımızda Ağaçlandırma faaliyetleri için yılda ortalama 5,5 milyon adet fidan üretilmektedir.

2018 YILI ORMANCILIK FAALİYETLERİ

ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza ve Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında; 16 bin 230 dekar alanda çalışma yapılacaktır. Ayrıca önceki yıllarda tesis edilen 64 bin 560 dekar alanda bakım çalışmaları yapılacaktır.

Ormanlarımızın verimliliğini artırmak için; 4 bin 650 dekar alanda Gençleştirme ve 120 bin 227 dekar alanda Bakım çalışması yapılacaktır. Köylümüzün gelirinin arttırılması amacıyla 16 köyde 450 dekar alanda gelir getirici tür ağaçlandırması

yapılacaktır. Orman köylüsünün gelirinin arttırılması amacıyla 60 aileye toplam 900 bin TL orköy kredisi verilecektir. İki adet bal ormanı kurulacaktır.

Tüm ormancılık faaliyetlerinin yapılabilmesi için 158 km Orman yolu yatırımı yapılacaktır. Ormancılık haftası kapsamında; 20 İlkokul ve Ortaokullarda yaklaşık 2 bin öğrencimize orman ve doğa sevgisi konulu eğitim sunumu ve tiyatro gösterimi yapılmakta ve öğrencilerimize Dergi, Broşür dağıtımı yapılmaktadır. Bu konudaki çalışmalarımız eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar devam edecektir. Ayrıca kırsal kesimdeki vatandaşlarımıza ormanın önemi ve orman yangınları konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.

Yapılan tüm ormancılık faaliyetlerinde başta Sayın Valimiz olmak üzere desteklerinden dolayı kamu kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür eder, halkımızın ve teşkilatımızın 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftasını kutlar, saygılar sunarım.”

Akduman daha sonra Isparta Orman Bölge Müdürlüğü faaliyetlerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Basın mensuplarının sorularına geçildi. Son olarak günün anısına basın çalışanlarına fidan ve odun dışı orman ürünlerinden oluşan bitki çayları hediye edildi.

Bu haber 606 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...