Denetimler sürüyor

21 Mart 2018 15:16

Ticaret İl Müdür Vekili Özcan Kesmen; Fiyat Etiketi, Garanti Belgesi, Kullanma Kılavuzu, İş Yeri Dışında Satışlarla ilgili olmak üzere periyodik, ani ve şikayet üzerine denetimlerin sürdüğünü belirterek, Ispartalı esnaf ve tacirleri uyardı.

Kesmen’in açıklaması şöyle: “Bilindiği üzere 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un "Fiyat Etiketi" Başlıklı 54. Maddesinde;

"(1) Perakende satışı arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılır.

(2)          Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.

(3)          İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.

(4)          Bakanlık, belediyeler ve ilgili odaları, bu madde hükümlerinin uygulanması ve

izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidirler. (..)"

hükmü yer almaktadır.

Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde de perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ve indirimli satışlara ilişkin usul ve esaslar belirtilmiştir.

Öte yandan 6502 sayılı Kanun'un 61 inci maddesinde ticari reklamlarda uyulması gereken genel esaslar belirtilmiştir.

Ayrıca, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin "Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar" başlıklı 13. Maddesinde bir mal veya hizmete ilişkin fiyata yer verilen reklamlarda uyulması gereken kurallar; "İndirimli Satış Reklamları" başlıklı 14. Maddesinde ise bir mal veya hizmete ilişkin indirim yapıldığını gösteren yazılı, sesli veya görsel herhangi bir ibarenin yer aldığı reklamlarda uyulması gereken esaslar belirtilmiştir.

Bundan itibarla; Müdürlüğümüz personelince Piyasa Gözetimi ve Denetimi kapsamında Fiyat Etiketi, Garanti Belgesi, Kullanma Kılavuzu, İş Yeri Dışında Satışlarla ilgili olmak üzere periyodik, ani ve şikayet üzerine denetimler gerçekleştirilmekte olup, bu denetimlerin sıklaşacağı hususunun bilinmesiyle beraber konunun bu meyanda değerlendirilerek 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yer alan ve yukarıda da bahsedilen hükümler uyarınca işlem yapılmasını ve bu durumun ihlali halinde idari para cezalarının uygulanacağının bilinmesini rica ederim”.

Bu haber 641 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...