Çanakkale Savaşları Sergisi’ne yoğun ilgi

20 Mart 2018 18:31

Türkocakları Isparta şubesi olarak her yıl 18 Mart Çanakkale Şehitleri gününü içine alan hafta düzenlediğimiz "Çanakkale Savaşları Resim ve Fotoğraf Sergisi" sona erdi. Çarşamba gününden bu yana İyaş AVM de gösterimde olan sergi Pazar günü finali ile bitirildi.

Türk Ocakları Isparta Şubesi Başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit; sergi hakkında yaptığı açıklamada; “Bu sergi Yedi düvele karşı Silah, Cephane, Yiyecek yokluğu içerisinde  ama kalbi Vatan toprağı için atan yüz binlerce Türk evladının bedenlerini siper ederek  Çanakkale'yi  nasıl "Geçilmez" kıldıklarını, Milli Şair M.Akif Ersoy'un  İstiklal Marşı Şiirinde  "Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?, Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ! " dediği toprakları, kendi cenaze namazını kıldıktan sonra hepsi Şehit olan  57.Alayı, mekanizması bozulduğu için 275 kilogramlık mermi'yi top'un ağzına sırtında çıkarıp, koyan ve İngiliz zırhlı savaş gemisi  Ocean'ı  Çanakkale'nin serin sularına gömen Seyid Onbaşı'yı, Nusret Mayın gemisi gibi bu savaşlarda yaşanan acı, gözyaşı ve çeşitli kahramanlıkları anlatan 110 parça resim ve fotoğraftan oluşmakta.

Yaşanan kahramanlıklar daha sonra Şair Necmettin Halil Onan'a  Bir Yolcuya Şiirinde ;

DUR YOLCU! BILMEDEN GELIP BASTIĞIN,

BU TOPRAK, BIR DEVRIN BATTIĞI YERDIR.

EĞIL DE KULAK VER, BU SESSIZ YIĞIN,

BIR VATAN KALBININ ATTIĞI YERDIR

dizelerini  yazdıracaktı.

              Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözü olan Çanakkale Savaşlarında Türk Milletinin Tarih sahnesinden silinmesine DUR diyen  başta Gazi M.Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve 350 bin Şehidimize rahmet diliyor, manevi huzurlarında saygı ve şükran ile eğiliyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene” ifadelerine yer verdi.

Bu haber 676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...