Isparta’da arsa fiyatları 5 yılda 10 kat arttı

26 Ocak 2013 11:58

Isparta yıllardır dile gelen bir ezberi bozdu. İl dışından gelen vatandaşların da hayretle karşıladığı bu durum arsa ve ev fiyatları. Emlak danışmanı Ahmet Korkmaz, Isparta’da 5 yıl önce 25 bin TL olan arsanın bugün 250 bin TL’ye satışa çıktığını söyledi. Korkmaz ayrıca Isparta’da 300 bin TL’ye daire satılmaya başlandığını da duyurdu.

Isparta’da inşaat sektörü hızla gelişiyor. Bu da arsa ve ev fiyatlarına alıcı için olumsuz satıcı içinse olumlu yansıyor. Emlak danışmanı Ahmet Korkmaz, bu durumu net biçimde ortaya koydu. Korkmaz, 5 yıl önce400 m2bir arsanın 25 bin TL’ye satılırken bugün aynı arsanın 250 bin TL’ye satıldığını belirtti. Isparta’nın bu alanda Türkiye’de lider olduğunu ifade eden Korkmaz, “Eskiden İstanbul için taşı toprağı altın derlerdi. Bence Isparta ezber bozdu. Bugün Isparta için taşı toprağı altın denmeli” dedi.

İL DIŞINDAN TALEP ÇOK FAZLA

Korkmaz, gayrimenkule rağbetin en çok il dışından geldiğini söyledi. Bu durumu fark eden yabancıların Isparta’dan ev ve arsa almaya çalıştığını aktaran Korkmaz, şunları söyledi: “Şu anda Isparta’da en hızlı gelişen sektör inşaat ve emlakçılık. Daire de arsa da çok satılıyor. Eğer arsa olsa her gün arsa satılır. Ama Isparta’da arsalar pahalı. Apart dolayısıyla pahalı. Örneğin Hızırbey, Çünür, Anadolu Mahallesi, Bahçelievler Isparta’nın en değerlenen mahalleleri.

ISPARTA’DA SATILACAK ARSA KALMADI

Fatih Mahallesi’nde 5 sene öncesi 25 bin liralık arsa bugün 250 bin lira. İstanbul Ankara, Isparta, Antalya illerimizden de gelip de Isparta’dan yer almak isteyen var ama arsa kalmadı artık. İl dışından bile Isparta’dan arsa almak isteyenler var. İmara açık alanlarda şu anda arsa kalmadı. Olsa da vatandaşın ihtiyacına cevap vermiyor. 250 bin liraya hangi memur ev alabilir?

ISPARTA YAŞANABİLİR BİR İL OLDUĞU İÇİN FİYATLAR UÇTU

Bundan 5 - 10 sene öncesi alım satım daha hızlıydı. Ekonomik gücü olanlar istediği evi alabiliyordu. 25 bin liralık bir arsanın 250 bin lira olmasındaki en büyük etken, Isparta’da üniversitenin olması. Gelişmekte olan bir il olması. Isparta’nın yaşanılabilir bir il olması. Mesela geliyor bir memur Isparta’ya. Bakıyor her türlü koşulları iyi, Isparta’yı avantajlı buluyor ve dolayısıyla yerleşmek istiyor. Buradan arsa alıyor, daire alıyor.

50 Bine De Daire Var 300 Bine De

Isparta’da daire fiyatları 50 bin liradan 250 – 300 bin liraya kadar yükseliyor. Alıcının da, satıcının da haklı bir tarafı var. İstanbul’un taşı toprağı altın denirdi, şimdi Isparta’nın da taşı toprağı altın.

1+1’LERE İLGİ ARTTI

Isparta’da en çok satılan daireler, 1 + 1 ve 2 + 1. Çünkü insanların ihtiyacını karşılıyor.  En ucuz kira bedelini 100 – 150 civarında düşünürsek, vatandaş bir miktar daha para katıyor, 70 – 80 bin liraya bir ev alıyor. Bu da 10 – 15 sene tasarruf ediyor. Ev kirası ödemiyor kendi malı oluyor çünkü. Sonra bunu satıyor, onun üzerine de para katıyor ve daha düzgün bir yer almaya çalışıyor. Bu da güzel bir şey. Eskiden bu kadar fazla kredi alma imkânı yoktu. İnsanlar bilmiyordu. Ama bugün herkes bunu gördü ve eğer bir miktar parası varsa üzerini de kredi çekiyor ve yaşayabileceği bir ev alıp oturuyor.

HERKESİN DEĞİL YÜZDE 60’IN EVİ VAR

Isparta’da herkesin bir evi yok. Isparta’da zengin olanların 1’den fazla evi var. Isparta’da insanların yüzde 60’ının evi varsa yüzde 40’ının yoktur. Tek maaşlı insanların ev alma şansı biraz zor. Devlet TOKİ gibi buna benzer yerler yapıyor. Şanslı olanlar bunlardan faydalanıyor. Ayrıca Isparta’da özellikle hisseli satışlarda sıkıntı var. Isparta’nın en eski yerleşim yerlerinde bu sıkıntı yüzde 75 oranında.

KENTSEL DÖNÜŞÜM FİKİR BİRLİĞİ İLE YAPILMALI

Isparta’da kentsel dönüşüm yapılabilir ancak bunu sivil toplum örgütleri, üniversite, belediye, toplumun önde gelenleri bu konuda el birliği yaparsa olmayacak iş yok. Ama dayanışma yok. Birinin yaptığını diğeri bozmaya çalışıyor. Mesela hisseli satışlardaki sıkıntılar da kentsel dönüşüm ile, daire karşılığı ile anlaşılırsa aşılabilir. Bu yapılırken de yol üzeri açılmalı, yeşil alanlar yapılmalı. Yani sırf yer yapmaya değil de insanların yaşam alanlarını da genişletmek lazım. Böyle olursa daha sağlıklı olur. Mesela hâlâ iki odalı yerlerde yaşayan insanlar var. O insanların da güzel yerlerde yaşamaya hakkı yok mu? 

ISPARTA EN BAŞTA YANLIŞ PLANLANMIŞ

Isparta en baştan yanlış planlanmış. Hâlâ 5 metrelik yollar var. Ben yangın olsa, hastalık, kaza olsa itfaiye aracının, ambulansın geçme şansı olmuyor. Bunlar yeniden düzenlenmeli. Bir de imar yapılırken insanlara hakkı olan verilmeli. Böyle olursa Isparta kazanır, hepimiz kazanırız.

YENİ İMAR YERLERİ AÇILMALI

Isparta’da yeni imar yerlerinin açılması lazım. Bazı yerlerde kat artırmaya gidiliyor. Bir kat yer alıyor, 2 kat kapatıyor. Bununla ilgili de hepsine aynı oranda verilmeli.”

 

 

Bu haber 2160 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...