Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı

Çocuklarınızın davranışlarındaki değişikliğe dikkat!
22 Şubat 2018 18:24
Psikolog Tuğba Büyükkahraman Öztürk, çocukların yaşadıkları istismarı anlatmakta ve ifade etmekte zorlandıklarını belirterek, davranışlarındaki değişikliğe dikkat edilmesi konusunda aileleri uyardı.
Son günlerde artan çocuk cinsel istismarıyla ilgili Psikolog Tuğba Büyükkahraman Öztürk, ailelere ve topluma da bir takım uyarılarda bulundu. Taciz ya da cinsel istismara uğramış çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik tepkiler verdiğini belirten Öztürk, bu tehdidin çocukta azımsanmayacak bir travmaya neden olduğunu söyledi. Çocukların yaşadıkları istismarı anlatmakta ve ifade etmekte zorlandıklarını belirten Öztürk, davranışlarındaki değişikliğe dikkat edilmesi konusunda aileleri uyardı.
“PEK ÇOK DAVRANIŞ SORUNLARIYLA SİNYAL VERİRLER”
İşte Psikolog Tuğba Büyükkahraman Öztürk'ün açıklamaları. Öztürk, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi:
“Çocuğun cinsel istismarı bir yetişkinin bir çocukla cinsel ilişkiye girmesi veya onu cinsel haz amacıyla kullanmasıdır. Cinsel istismara uğrayan çocuklar genellikle 7-12 yaş grubu arasındadır. Fakat daha küçük çocuklar hatta bebekler de cinsel istismara maruz kalabilmektedir.
Cinsel istismara maruz kalan çocuklar çoğu zaman bu durumdan dolayı kendilerinden utanır, tiksinir kendilerini sorumlu tutarlar. Pek çok davranış sorunlarıyla sinyal verirler. İçe kapanma, özgüven eksikliği, ders başarısında düşüş, sosyal geri çekilme, güvenlik sorunları, gece kabusları gibi pek çok belirtiyle aslında durumu haber verirler. Fakat çoğu çocuk korktuğu için ve çoğu zaman istismara uğradığı yetişkin tarafından tehdit edildiği için bunu söyleme konusunda yetersiz kalırlar.
Cinsel istismar çocukla cinsel ilişkiye girme, çocuğun özel mahrem bölgelerine dokunma, cinsel içerikli görüntü izletme, cinsel birliktelik izletme gibi pek çok değişik durumla yapılabilir.
Toplum olarak bu hastalıklı kişilere ulaşmak tedavi etmek asıl amacımız olmalı. Fakat bazen bu durumlar hiç ummadığımız, beklemediğimiz yakın çevremizden gelebilmekte ve bunu da önceden tespit etmek oldukça zor olmaktadır. Bu yüzden çocuklarımıza cinsel eğitim genel başlıklar halinde çok erken yaşlarda başlamalı ve kendisini böyle bir durumda nasıl koruyabileceği öğretilmelidir.
Öncelikle kendisini ifade edebilecek yaşta olan çocuklara vücudunun özel bölgeleri anlatılmalı bu bölgelere izinsiz kimsenin hiçbir amaçla dokunamayacağı anlatılmalıdır. Zorlanarak yapılan herhangi bir durumda bu durumu aile büyükleriyle hemen paylaşması ve o an bu duruma itiraz etmesi öğretilmelidir.
Suçun çocukta olmadığı uzman yardımıyla mutlaka izah edilmelidir. Çocuklardan buna yönelik gelen açıklamalar asla göz ardı edilmemelidir.
Ailelerin en temel hedefi pek tabii ki çocuklarını güzel yetiştirmek, olabilecek tehlikelerden korumaktır. Fakat bazen aileler çocuklardaki fiziksel değişimleri, ruhsal değişimleri görmekte gecikmektedir. Bu yüzden en değerli varlıklarımızı korumak onların böyle bir travmaya maruz kalmaması için çocuklarımıza hayır diyebilmeyi öğretmeli zorla istemediği ortamda, istemediği kişilerle kalması için zorlanmamalıdır.
“AİLE ÇOK DİKKATLİ OLMALIDIR”
Tehlike her an her kişiden gelebileceği için aileler çok dikkatli olmalılardır.
Çocuklarınızın verdiği geri bildirimlere duyarsız kalmayın ve bu duruma maruz kalmış bir çocuğu mutlaka zaman geçmeden uzman desteği ile içinde bulunduğu travmadan çıkmasını sağlayın.
Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yaşam dileğiyle…”