Kanserle Mücadelede Fiziksel Aktivitenin Önemi

9 Şubat 2018 15:57

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanlığı Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr.Evrim Erdemoğlu, “Hastalarımıza, en yüksek kalitede tanı amaçlı değerlendirme, tedavi, rehabilitasyon ve ayrıca etkin terapilere erişim imkânı sağlıyoruz.” Dedi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde amaçlarının tüm insanları kansere karşı bilgilendirerek farkındalık yaratmak olduğunu dile getiren Prof. Dr.Evrim Erdemoğlu, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi;

“Fiziksel aktivitenizi artırıp, fazla kilolarınızdan kurtulun. Gerek kadın kanserlerinde gerekse diğer kanserlerde hareketsiz yaşam ve fazla kilolar en önemli etkenlerdendir. Fiziksel aktivitenizi artırabilmek için kendinize yollar bulun; örneğin arabanızı ev ya da iş yerinize uzak bir noktaya park edip yürümek, asansör kullanma alışkanlığını bırakıp merdivenleri tercih etmek, ulaşım için bisiklet kullanmak, ya da günlük 10 bin adım gibi kendinize bir hedef koymak ve bunu yavaş yavaş yükseltmek. Bu temel günlük aktivitenin üzerine mümkünse spor yapın ancak temel günlük hareketlilik, fiziksel aktivite şart. Beslenmenizde sebze tüketimine önem verin, karbonhidrattan kaçının ve kullandığınız yağı önemle seçin. Zeytinyağı ve organik doymuş yağları tercih edin. Paketli ürünlerdense taze, ambalajsız ürünleri tüketmeye çalışın. Rahim ağzı kanserinden korunmak için aşıları kendiniz ve çocuklarınız için doktorunuzla konuşup bilgi edinin. Rahim ağzı kanseri taramaları için HPV ve smear testlerinizi düzenli yaptırın. Özellikle 35-40 yaşlardan sonra bayan hastalarımızda adetten bir sapma, fazla kanama, ara kanama olması durumunda doktorunuza başvurun. Ailenizde bir ya da daha fazla yakınınızda tespit edilen bir kanser varsa ve özellikle bu kanserler erken yaşta (35 ya da 40 lı yaşlar gibi) tanı almışsa sizde kontrol olmak ve genetik testlerinizi yaptırmak için doktorunuzla görüşün. Sigara ve tütün kullanmayın. Kanser taramaları ve önlenmesi hakkında bilgi edinin. Cildinizi güneşten özellikle yaz aylarında koruyun. Kanser eğitim ve tedavisi yapan kuruluş ve derneklere destek olmakta hayatların kurtarılmasına yardımcı olabilir.”

Kanser taramalarının nasıl ve ne sıklıkta yapılması gerektiğine de değinen Prof. Dr.Evrim Erdemoğlu, “Kadınlar 40-44 yaşlarında meme kanseri tarama programına başlamalı. 45-55 yaşları arasında her yıl mamografi çektirmeli. 55 yaştan ileri kadınlarda 2 yılda bir ya da yıllık tarama programında kalmalıdırlar. 21 yaşını geçen kadınlarda tarama yapılmalı, 21-30 yaşları arasında smear testi ve anormallik varsa HPV testi, yapılmalı, 30 yaşından sonra HPV ve smear testi yapılmalı. Test aralıkları 3 yıllık aralarla olmalıdır. 50 yaşından sonra gizli kan testi, kolonoskopi ve CT kolonografi testleri için hem kadın hem erkekler doktorlarıyla tarama programı için konuşmalıdır. 50 yaşından sonra muayene ve PSA kontrolleriniz için doktorunuzla konuşun ancak babanız ya da bir yakınınızda prostat kanseri varsa daha erken (45 yaşlarında) doktorunuza başvurun.” Diye konuştu.

 Prof. Dr.Evrim Erdemoğlu, Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalının amacının ise her hastayı bireysel olarak sahiplenip, en iyi şartlarda en iyi cerrahi sonuçlara ulaşması, tedavilerinin planlanması, ileride gelişebilecek ek sorunların baştan sona çözülmesi, takiplerinin uzun süreler devam ettirilmesi olduğunu belirtti

Kısaca bölümün çalışmaları hakkında da konuşan Erdemoğlu, “Kadın kanserlerinin tanı ve tedavisi yapan bilim dalıdır. Amaç ve çalışma yapısı aşağıda anlatıldığı gibidir; Eğer bir kadın hastalıkları kanser teşhisi konduysanız, Süleyman Demirel Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji bilim dalı size yardımcı olmaya hazır. Jinekolojik Onkoloji Bilim dalı ekibi sadece kanser hastalarını kabul edip tüm enerjilerini ve yoğunlaşmalarını sadece kanserli hastalara bireysel tedavi sağlayabilmek için vermektedir. Her hastamız için bire bir medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi ile birlikte planlama yapılıp tedavi planlanmaktadır. Hastalarımıza, en yüksek kalitede tanı amaçlı değerlendirme, tedavi ve rehabilitasyon ve ayrıca etkin terapilere erişim imkânı sağlıyoruz.” Dedi.

 

 

Bu haber 732 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...