“TARIM ISPARTA’DA YATIRIMCILARA BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR”

5 Şubat 2018 15:52

Emekli, Yardımcı Doçent Dr. Abdullah Kankaya, Isparta’da geçici çeşit kayısı ve kiraz üzerine tarımsal yatırım yapmanın avantajlı olduğunu söyledi.

Türkiye meyveciliğinin otoriter isimlerinden, Elma Tarım Yönetim Kurulu Başkanı, E. Yard. Doç. Dr. Abdullah Kankaya, tarımın Isparta’da yatırımcılara büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Kendisinin de bir tarım yatırımcısı olduğuna dikkat çeken Kankaya, özellikle kayısı ve kirazda geçci çeşitler dikerek üretimin yelpaze gibi yayılabileceğini, yatırımcıların para kazanabileceğinin altını çizdi. İşte Kankaya’dan yatırımcılara altın öğütler:

Ben Isparta’da kendim modern meyve bahçeleri kuracağım. Ben kendim meyve bahçesi kuracak bir yatırımcı olarak konuşuyorum. Don tehlikesinin az olduğu Barla civarında, Senirkent, Yalvaç’ın dağlık kesimlerinde hemen geçci geç olan kaysı çeşidi yatırımı yaparım. Ağustos başında, 15 Ağustos’ta hasat edilen kayısı dikilebilir. İspanya’daki ıslahçımızın ürettiği 15 Ağustos’ta hasat üretilen kayısı çeşitleri var.

KAYISIDA HASAT 15 AĞUSTOS’A KADAR UZATILABİLİR

Bu yıl kayısı fiyatları düştü. Çünkü kayısı don zararı gören bir üründür. Don zararının olduğu yıllarda meyve azdır, fiyatlar çok yüksektir. Bu yıl don zararı olmadı, üretim çoktu, fiyatlar düştü. Mevcut dönem içerisinde kayısı üretirsek üretim artacak, fiyatlar düşecektir. Ama ağustos başından 15 Ağustos’a kadarki dönemde kayısı üretirsek yeni pazarlar oluşturmuş oluruz. Temmuz sonunda, ağustos başı ve 10 Ağustos’ta olan kayısı çeşitlerini dikmeliyiz.

Aynı şekilde kirazda da öyle. Geçci kiraz çeşitleri üzerine yatırım yaparsak para kazanırız. Ya da erkenci çeşitler dikmeliyiz. Üretimi artıracaksak böyle yapmalıyız. Üretimi yaymamız gerekiyor. Üretici alışkanlıklarının dışına hemen çıkmaz. ‘Acaba satılır mı, tüccar o zamana kadar buradan gider mi’ diye düşünür. Senirkent’te, Uluborlu’da haziran döneminde 1 haftada kiraz biter. O tarihte işçi bulmakta zorlanırsınız.

GEÇCİ KİRAZ ÇEŞİDİ İLE TÜCCARI

10 GÜN ISPARTA’DA TUTUYORUZ

1000 rakımdayız, bizden sonra 1100 rakımla başkaları devreye giriyor. Tüccar hızla o bölgeye gidiyor. Tüccarı kaçırmamak için Regina modeli bir kiraz var, onu diktik. 0900 Ziraat bittikten sonra Regina kiraz çeşidi hasada giriyor. Bu ürün sayesinde 10 gün hasat sezonu uzuyor. Senirkent’te bu kiraz çeşidi yayılmaya başlandı. O zaman ilk üretenler bahçelerinde hasat ettikleri ürünleri İlavus’a kadar getiriyorlardı. Daha sonraki yıllarda o kiraz yaygınlaştı ve şu anda Senirkent, Yalvaç ve Atabey’de 500 ton kiraz üretiliyor. Tüccar da gelip, alıyor.”

Bu haber 889 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...