KÖYDE KENDİ MÜZESİNİ KURDU

2 Şubat 2018 15:29

Raziye Balcı, Sütçüler bölgesinde topladığı eski kültürel değerleri, eski mutfak eşyaları, eski yöresel giysileri, eski taş dibekleri, düvenler, beşikler ve kahve öğütücüleri gibi 3 bine yakın eşyayı evinin bir köşesinde sergiliyor.

                Raziye Balcı, Sütçüler Boğazköyde yaşayan bir hanımefendi, sade bir vatandaş. Kışın oğlu, gelini ve torunuyla birlikte İstanbul’da yaşayan Raziye hanım, yaz aylarını Boğazköyde geçirmekte.

Sütçüler bölgesinde topladığı eski kültürel değerleri, eski mutfak eşyaları, eski yöresel giysileri, eski taş dibekleri, düvenler, beşikler ve kahve öğütücüleri gibi 3 bine yakın eşyayı evinin bir köşesinde sergiliyor. Kendi deyimiyle ‘Etnografya Müzesi’ kurmuş. İki yılda çoğunluğu gençlerden ve çocuklardan olmak üzere 5 bin kişi ziyaret etmiş. Ziyaretçileri ağırlamış, köy kahvaltısı ve yöresel ürünlerden kendi yaptığı lezzetlerden ikramlarda bulunmuş. İsteyenlere de satış yaparak belli bir gelir elde etmiş.

Azimle dolu yaşam hikayesini tevazuuyla anlatan Raziye Balcı; “Genç yaşta babamı, kocamı ve oğlumu kaybettim. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın, zor günlerdi. Babam, kocam hep yardımsever insanlardı. Hayata küsmedim, bilakis onların hayallerini gerçekleştirmek için daha fazla çalıştım. Bir çocuğumu kaybettim ama yerine 10 çocuk kazandım. Buradan elde ettiğim gelirle köyümüzde okuyan 7 çocuğa, İstanbul’da ise 3 çocuğa eğitim bursu veriyorum.

Burada bahçe işleriyle de uğraşıyorum. Çeşitli meyvelerden oluşan 600’e yakın ağacım var. Buralardan elde ettiğim doğal meyvelerle reçel, turşu, pekmez ve peksimet gibi yöresel tatları yapıyorum. Yaptığım ürünleri genelde buraya gelen misafirlere ikram ediyorum, almak isteyenlere de satıyorum.

Yılın büyük bir kısmını köyde geçiriyorum. Çok soğuk aylarda 3-4 aylığına İstanbul’a gidiyorum. Orada da boş durmuyorum. Benim esas mesleğim terzilik, İstanbul’da sanat camiasından müşterilerim oldu.”

Bütün bu işleri günde 3-4 saat uykuyla yapan Raziye Balcı,  kitap yazma hazırlığı içerisinde. Raziye hanım Sütçülerin yöresel mutfak kültürünü anlatan bir eser meydana getirmek istiyor.

 

 

 

 

Bu haber 642 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...