Vişne, üreticisini önce üzdü sonra sevindirdi

13 Ağustos 2012 23:09

Vişne, üreticisini önce üzdü sonra sevindirdi

Meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Isparta’da vişne hasadı sona erdi. Geçtiğimiz yıl kilosunun 2 lira 40 kuruştan aşağıya düşmeyen vişne, bu yıl sezona 1 TL’den başlayıp üreticisini önce üzdü daha sonra 2 lira 20 kuruşa yükselerek sevindirdi.

 

Yıllık Vişne üretimi yaklaşık 12 bin 500 ton olan Isparta’da vişne alımları geçtiğimiz Pazar günü itibariyle sona erdi. Bu yıl fiyatlarda bir takım değişmeler yaşandığını ancak, sonuç olarak vişnenin üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Vişne Alım Merkezi Yetkilisi Muhammet Topaç; “Bilindiği gibi Vişne geçtiğimiz yıl iyi para etmiş ve geçen yılki hasat sezonunda kilogram fiyatı 2 TL’den aşağı düşmemişti.

“ÜRETİCİDE GEÇEN YILKİ BEKLENTİ VARDI”

Hatta bir ara 2 lira 80 kuruşlara kadar çıkmıştı. Bu durum her yıl aynı olmaz tabi. Vişnenin geçen yıl iyi para etmesi bu yıl beklentilerin yüksek olmasına neden oldu. Ancak, bu yıl vişne alım fiyatlarının hasadın ilk günlerinde 70 kuruştan başlayıp 1 TL dolayında seyretmesi üreticiyi oldukça üzdü.

“ALINAN VİŞNELER MEYVE SUYU FABRİKALARINA GİDİYOR”

Üç çeşit Vişnenin üretildiği ilimizde üretilen vişnelerin hemen hemen tamamı Meyve Suyu Fabrikaları tarafından satın alınarak Meyve suyu olarak işleniyor. Sofralık olarak tüketilen vişne miktarı ise üretilen vişnenin onda birini bile bulmuyor. Isparta’da kendine özgü iriliği ve aromasıyla özellikle meyve suyu fabrikalarının ilgi gösterdiği vişnenin alım fiyatı hasadın ilk başladığı zamanlarda beklentilerin altında gerçekleşerek bir ara 70 kuruşa kadar düşmüştü.

“SEZONA 70 KURUŞTAN BAŞLAYAN

VİŞNE 2 LİRA 80 KURUŞA KADAR YÜKSELDİ”

Hasadın son günlerine doğru 2 liraya, ardından hasadın sonunda ise 2 lira 80 kuruşa kadar yükseldi. Bu durum vişne üreticisini sevindirdi. İşçilik, sulama, ilaçlama, nakliye, budama, gibi üretim maliyetleri bulunan vişnenin 2 lira 80 kuruştan alınması hem yöre ekonomisi hem de üretici açısından oldukça önemli.

“VİŞNE HER ZAMAN PEŞİN PARAYA SATILIR”

Vişne Alım Merkezi Yetkilisi Muhammet Topaç, sonuçta Vişnenin 2 yıldır üreticinin yüzünü güldürdüğünü ve bunda peşin paraya satılmasının da önemli rol oynadığını sözlerine ekledi.

 

 

 

Bu haber 753 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...