Öğrencilere Sömestr tavsiyeleri

27 Ocak 2018 10:37

Sömestr tatilinin başlamasıyla 15 günlük tatilin nasıl daha faydalı geçirilebileceği konusu gündeme geldi. Konunun Uzmanı Psikolog Hasan Hüseyin Akagündüz, öğrencilerin bu mini tatili dolu dolu geçirmesi için çok önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da da 2017 – 2018 Eğitim - Öğretim yılının ilk yarısı geçtiğimiz Cuma günü yani 19 Ocak tarihinde sona erdi. İl genelinde 430 okulda 6 bin 005 Öğretmen ve 80 bin 445 Öğrenci dünden itibaren 15 gün sürecek sömestr tatiline çıktı.

19 Ocak itibariyle karneler alındı, tüm çocuklar iki hafta boyunca dinlenecekleri, eğlenecekleri tatile çıktı. Ancak, ebeveynlerin çocukların plansız geçirecekleri, televizyon ya da bilgisayar başından kalkmayacakları bir tatil için endişeleri var. İşte bu noktada işin uzmanından önemli uyarı ve öneriler geldi.

Rehberlik Uzmanı ve Psikolog Hasan Hüseyin Akagündüz, çocukların bu mini tatili dolu dolu geçirmesi için bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi; “Bilindiği gibi, tatilde yeni yerler ve bilgiler keşfeden, sosyalleşmeye devam eden çocuklar, okula yeniden başladıkları zaman isteksizlik duymuyorlar. Zihnen hiç ayrılmadıkları için tekrar bir adaptasyon süreci geçirmiyor, yeni dönemde öğrenme hızlarını kolaylıkla artırıyorlar. Çünkü çocuklarımızın müthiş bir yeteneği var. Öğrenmeye, gözlem yapmaya, gördüklerini taklit etmeye ara vermemeleri. Yarıyıl tatillerinde de, yaz tatillerinde de hayata doğal bir dikkatle bakmayı, onu anlamaya çalışmayı sürdürüyorlar. Onların bu kesintisiz dikkatine karşılık bize düşense; yemek ve uyku düzenlerine, teknoloji kullanımlarına dikkat ederek zamanlarını akademik, sosyal ve duygusal gelişimlerini olumlu etkileyecek şekilde geçirmelerini sağlamak.

Çocuklarımızın fiziksel ve psikolojik sağlığını korumak için biyolojik ritminin bozulmamasına özellikle dikkat etmemiz gerekir. Bu sebeple tatillerde geç yatıp geç uyanmalarına engel olmalıyız. Böylelikle vakitlice kalkmanın yalnızca okul zamanı gereken bir alışkanlık değil, kaliteli yaşam için ihtiyaç olduğunu öğrenirler. Öğün atlamamak; gazlı, aşırı yağlı, gıda boyalı ve beyaz unlu lezzetlerin tüketimini en aza indirmek de çocuklarımızın fiziksel gelişimi için hayati önem taşır.

Çocukların teknoloji kullanımını tatil zamanlarında daha yakından takip etmek gerekir, ihmali tamiri mümkün olmayan zararlar doğurabilir. Ekran başında çok uzun saatler geçirmek çocuklarda görme bozukluğu ve baş ağrısının yanı sıra dikkat kaybından internet bağımlılığına kadar pek çok sıkıntıya sebep olabilir. Tatilin başında, tüm aile ortak bir "teknoloji kullanım sözleşmesi" hazırlayabilirsiniz. Bu sözleşme metninde "yemek yerken telefonlarla ilgilenmeyeceğiz", "akşamları yalnızca iki saat televizyon seyredeceğiz" gibi maddeler yer alabilir. Bu kurallara sadece çocuklar değil, tüm aile fertleri uyduğunda sözleşme amacına ulaşacaktır.

Yarıyıl tatili, yaşadığınız şehri çocuğunuzla birlikte keşfetmeniz için ideal zamanlardan biri. Rotayı birlikte belirleyeceğiniz bu kültürel gezilerde rehberlik görevini çocuğunuza bırakın. Böylelikle gezi öncesinde araştırma yapması, mekânla ilgili bilgi toplaması gerekecek. Hem sizinle vakit geçirdiği için hem de ona sorumluluk verip güvendiğiniz için kendisini değerli hissedecek. Gittiğiniz yeri sizlere kendi sözcükleriyle anlatırken dile hâkimiyeti artacak, iletişim becerileri gelişmeye devam edecek. Önceden araştırma yapıp notlar aldığı yeri gezip görmek bilgilerini çok daha kalıcı hâle getirecektir” dedi.

 

Bu haber 440 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...