Şarkikaraağaç’ta "Başbaşa Hayat" Projesi

22 Ocak 2013 15:52

Isparta İl Jandarma Komutanlığı tarafından Valilik öncülüğünde yürütülen BAŞ BAŞA HAYAT projesi kapsamında Aile içi Şiddet konusu ile ilgili Göksöğüt Kasabası Şehit Faruk Kaplan İlköğretim Okulu toplantı salonunda vatandaşlarımıza yönelik olarak bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantısı düzenlendi.

Gösköğüt Kasabası Şehit Faruk Kaplan İlköğretim Okulu toplantı salonunda yapılan toplantıya İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, İl Jandarma Komutanlığı Asayiş şube Müdürü Jandarma Yarbay Garip Gümüş, İlçe Kaymakamı Okan Leblebicier, Şarkikaraağaç İlçe Jandarma Komutanı Özgür Dehri, Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Barosu, Uzman Sosyolog, Psikolog, Akademisyen, Doktor,sivil toplum örgütleri ve kasaba halkı katıldı.

Göksöğüt Kasaba halkı tarafından yoğun ilgi gösterdiği konferansta; konuşmacılar, kadına yönelik şiddetin yaygın bir toplumsal sorun olduğu, evrensel olarak bütün dünyada her yerde, her yaş grubunda görülebilen bir insan hakkı ihlali olduğu tespitinde bulundu.

Aile için şiddetin daha çok eşe yönelik ve erkeğin kadına uyguladığı şiddet biçiminde meydana geldiğini dile getiren Psikolog; sorunun mahrem olarak algılanması nedeniyle konuyla ilgili yapılan çalışmaların hala sınırlı sayıda kaldığını vurguladı.

 Öncelikle psikolog tarafından:" Aile İçi Şiddet" konusunun özellikle teknik ve bilimsel yönleri üzerinde durdu.

Anna-baba-çocuk arasındaki ilişkilerin şiddet boyutları hakkında bilgilendirdi. Karı-koca arasındaki şiddetin etkilerini ortaya koydu. İnsanın ruh dünyasının yıpranmasında, fiziksel ve bedensel olarak darbelenmesinde en büyük kötülüğün şiddet yoluyla gerçekleştirildiği ve bu münasebetle toplumsal travmalar ve çöküntülere sebep olduğu üzerinde durdu.

Anne-babanın eşitsizliğini, çocukların çok serbest ve kontrolsüz yetiştirilmesi, günün şartları çerçevesinde insanların istek ve ihtiyaçlarını kontrolsüz  kullanma ve sahiplenme gibi konular şiddetin artmasına sebep olmaktadır.

Ayrıca şiddetle ilgili bütün sorular ana başlıklar halinde ortaya konuldu. Özellikle de çözüm yolları pratik olay-anlatım ve uygulanan örnekleri ile daha cazip bir sunum haline getirildi. Anlatılan konular dikkatle takip edildi. Özellikle anneler ve babalar üzerinde çok büyük faydalı tesirler bıraktı.

%70’İ AİLE İÇİ ŞİDDETE MARUZ

Kadınlar ve çocuklar daha çok şiddete maruz kalmaktadır. Dünya genelinde öldürülen kadınların %70’i aile içi şiddete maruz kalmıştır. Türkiye’de de yaygındır. Ailelerin %53 de sözel,%34ün  fiziksel şiddet yaşanıyor. Çocukların şiddet maruz kalma oranı  ise%46 Şiddete uğrayanların %80i bunun önüne geçilemeyeceğini düşünüyor. Şiddet her sosyo - ekonomik düzey ve eğitim seviyesinde görülüyor. Eğitim seviyesi arttıkça şiddet gizlenerek devam ediyor.A maca ulaşmada en kısa yol olarak gördüğümüz için. Daha uygun bir yol bulamadığımız için Öfkemizi kontrol edemediğimiz için Sorunun tek çözüm yolunun  şiddet uygulamak olduğunu öğrendiğimiz için. Gücü ve kontrolü elde tutmak için. İlgi görmenin saygınlık kazanmanın  ve kendini gerçekleştirmenin tek yolunun bu olduğunu zannettiğimiz için. Sosyo ekonomik nedenlerden dolayı. Piskiyatrik rahatsızlıkların sonucu olarak Nedeni ne olursa olsun şiddet tüm aile bireylerinin acı çekmesine neden olur ve kimsenin ihtiyacı karşılanamaz

Isparta Jandarma Komutanın Albay Ömer Uyan da "Başbaşa Hayat" projesi kapsamında tamamlanan ve yapılması planlanan faaliyetlerin istişaresi için bir araya geldiklerini söyledi.

Kadına yönelik şiddetin dünyada ve Türkiye'de önemli sorunların başında geldiğini anlatan Uyan, sorununun çözülmesi amacıyla Türkiye ve Isparta'da bazı çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Kadına yönelik şiddetin en çok ailenin ortak yaşam alanlarında oluştuğunu bildiren Uyan, bu anlamda jandarma sorumluluk bölgelerinde kadına yönelik şiddetin önlemesi amacıyla modern suç önleme stratejilerinden olan toplum destekli güvenlik aracılığı ile eğitimle olumlu davranış değişikliği oluşturmaya çalışacaklarını ifade etti.

Davranış değişikliği çabasının şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişilere yönelik gerçekleştirileceğini belirten Uyan, bu faaliyetlerin Süleyman Demirel Üniversitresi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Isparta Barosu ve diğer kurumların temsilcileri ile çoğulcu bir yaklaşımla gerçekleştirileceğini söyledi.

 

 

Bu haber 1931 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...