SDÜ Hastanesi Halk Günlerinde Hayat Kalitesini Düşüren "Eklem Kireçlenmesi" Anlatıldı

22 Ocak 2018 16:17

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesince düzenlenen “Halkla Buluşma Günleri” kapsamında her bireyi yakından ilgilendiren "eklem kireçlenmesi" ele alındı.

Hastane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Dizimde Kireçlenme Var- Diz Osteoartriti ve Tedavisi” isimli konferansta, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Serpil Savaş ve Prof. Dr. Feray Soyupek, kireçlemeler, hangi yaş grubunda, kilo aralığında daha fazla karşılaşıldığı, tedavi yöntemlerini katılımcılarla paylaştı.

Kireçlenmenin 50 yaş üzerindeki kadınlarda, şişmanlarda ve ailesinde kireçlenme olan insanlarda daha sık görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Serpil Savaş, “Kemiklerin üzerinde bir kıkırdak bölümü var ve bu kıkırdak bölümü çok önemli. Çünkü diz eklemi bütün ağırlığı alt bacağa aktarırken bu kıkırdağı bir tampon olarak kullanıyor. Kireçlenme esas olarak kıkırdak bölümünde başlıyor.” dedi.

Kireçlenmenin bir romatizma olduğuna fakat iltihaplı bir romatizma olmadığına dikkat çeken Savaş, kireçlenmesi olan hastaların öncelikle yanıcı bir ağrı hissettiğini, başlangıçta ağrının hareket ettikçe olduğunu ama zamanla istirahat ederken de ağrının görüldüğünü belirterek diz ağrısının hava koşullarıyla doğrudan bağlantısı olduğunu hatta halk arasında söylenen “Dizlerim ağrıyor, yağmur yağacak” sözünün doğru olduğunu ifade etti.

Ağrı şikâyetinin yanında dizde hassasiyetin olması, kıtırtı sesleri, diz hareketlerinde kısıtlanmanın da görülebileceği rahatsızlıkta hastaların kilo vermesi ve egzersiz yapması tavsiyesinde bulunuldu.

Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Feray Soyupek, ilaç tedavisinin yanında ek tedavilerin bulunduğunu söyleyerek bu hastalıkta kilo vermenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Soyupek hastalara, “Merdiven inip çıkmayı en aza indirgeyin, ayakkabılarınızı iyi seçin, yaşınıza uygun egzersizleri tercih edin. “ diye tavsiyelerde bulundu.

 

Bu haber 455 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...