´´Medeniyetler Beşiği´´ Isparta ´´Açık Hava Müzesi´´ gibi

20 Ocak 2018 13:01

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Uluborlu, Atabey, Sütçüler, Gönen ve Eğirdir'de yeni ''I. Derece Arkeolojik SİT Alanı'' ilan etti.

-3 NOKTA SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Antik Çağ'dan bu yana yerleşim yeri olan; çok sayıda uygarlığa beşiklik eden Isparta'da 3 nokta daha ''I. Derece Arkeolojik SİT Alanı'' kapsamına alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çandır ve Çukurca (Sütçüler) ilâ Barla'da (Eğirdir) 3 noktayı ''I. Derece Arkeolojik SİT Alanı'' ilan etti.

Bakanlık, ayrıca 3 noktada hâlihazır SİT kararını da güncelledi. Karar, Resmî Gazete'nin 19 Ocak 2018 Cuma tarih ve 30306 sayılı baskısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun (Antalya) Isparta'ya ilişkin verdiği kararlar şu şekilde:

-Isparta İli, Uluborlu İlçesi, Apollania Antik Kenti I. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalan tescilli Büyük Köprünün bulunduğu alanda ise Apollania Antik Kenti I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Sınırlarının genişletilmesine karar verildi.

-Isparta İli, Atabey İlçesi, Onaç Mahallesi, Onaç Mezarlığı mevkiinde yer alan, özel mülkiyetteki, 28 pafta 3084 ve 3085 nolu parsellerin bulunduğu alanın, kararımız eki 1/1000 ölçekli kadastral haritasında sınırları gösterildiği şekilde III. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.   

-Isparta İli, Sütçüler İlçesi, Çandır Köyü, Dambeleni Mevkii’nde tespit edilen kültür varlıklarının, kararımız eki 1/25000 ölçekli haritada sınırları gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.

-Isparta İli, Gönen İlçesi merkezinde, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 22.05.1990 tarih ve 760 sayılı kararıyla I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilli Gönen Höyüğün sit alanı sınırlarının kararımız eki 1/25000 ölçekli haritada gösterildiği şekilde güncellenmesinin uygun bulunduğuna (Olumlu) karar verildi.

-Isparta İli, Sütçüler İlçesi, Çukurca Köyü’nün güneybatısı ve kuzeydoğusunda tespit edilen kültür varlıklarının kararımız eki 1/25000 ölçekli haritada sınırları gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.

-Isparta İli, Eğirdir İlçesi, Barla Köyü, Kıran Dağı Tepesi, Kalebağ Mevkii’nde tespit edilen kalıntılarının, sınırları kararımız eki 1/25000 ölçekli haritada gösterildiği şekilde “I. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesine karar verildi.

Bu haber 451 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...