SDÜ öğrencilerinden Teknoloji Alanında Büyük Başarı

5 Ocak 2018 18:24

Türkiye’de ve Dünyada yaptıkları Robot Projeleriyle adlarından her alanda bahsettiren SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ferdi Alakuş ve ekibi bir kez daha 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programından destek almaya hak kazandılar.

Hızla gelişen teknoloji her geçen gün insanların hayatında daha da üst sıralarda yer almaya başladı. Globalleşen dünyada, robotların insan hayatında alacağı roller, tüm insanlığın yakından takip ettiği bir konu haline geldi.

Gelişmeler sonucunda robot işçilerin sayısı artıyor, ülkemizde de bu konuyla ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Geliştirdiği teknolojilerle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiren Süleyman Demirel Üniversitesi, “1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı”ndan destek almaya hak kazandı.

Daha önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim sermaye desteğiyle yapmış oldukları Otomatik Yönlendirmeli Araç Sistemi projesini başarıyla bitiren ve almış oldukları başarı belgesiyle TÜBİTAK 1507 programına başvuran SDÜ Öğrencisi Ferdi Alakuş ve ekibi, “Otomatik Yönlendirmeli Araç Sistemi 2” isimli projeyle iki adet OYA prototipi yapmayı taahhüt etti.  TÜBİTAK desteği ile yapılacak olan robotun yeni versiyonun tamamıyla kamera ve gelişmiş görüntü işlemeyle hareket eden, yapay zekayla engelleri algılayacak ve karşılaştığı sorunları çözebilecek şekilde tasarlanması planlanıyor.

18 ay içerisinde tamamlanacak projenin 500 bin TL hibe aldığını ifade eden Ferdi Alakuş, projeye ilişkin şunları kaydetti: “AGV( Automated quided vehicle) yani otomatik yönlendirmeli araçlar taşıma işlemi yapan kompleks sistemleri içinde barındıran robotlardır. Sanayide ve fabrikalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistem hastanelerde de kullanılmak üzere I-Tech Robotik firması olarak dizayn edip ürettiğimiz prototip robotun ardından sistemi daha da geliştirerek seri üretime geçmek için harekete geçtik. Seri üretimden önce Kobi Ar-Ge başlangıç destek programına başvurduk. Bu aşamayı da başarılı bir şekilde tamamlayarak Seri Üretim Desteği almayı planlıyoruz. Bizim amacımız yıllardır yapmış olduğumuz projeler ve almış olduğumuz bu destekle Isparta’mızda robot üretim tesisi kurup ülkemiz ve milletimiz için katma değeri yüksek Ar-Ge ve inovasyon ürünleri üretmek.”

Bu haber 412 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...