Beklenen zam gelmediyse kesinti yapılmış olabilir

18 Ocak 2013 16:51

2000 yılından önce emekli olanları kapsayan ve 20 yıldır bu yasanın çıkmasını bekleyen emeklilerin bazıları büyük üzüntü içinde. Çünkü emeklilerin bu yasa ile 16 TL ile 330 TL arasında zam alacakları açıklandı. Fakat bazıları maaşlarında 3 TL artış gördü. 

20 yıldır büyük umutlarla çıkması beklenen ve nihayet bu yıl açıklanan İntibak Yasası bazı emeklileri mutlu etmedi. Çünkü bazı emeklilere gelen zamlar maaşları yerinden bile kıpırdatmadı. Hal böyle olunca emeklilerin bağlı olduğu dernek ya da sivil toplum örgütleri açıklamalarda bulunmaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Bayram, gazetelerden takip ettiği kadarıyla bazı emeklilerin bekleneni alamadığını hatta hayrete düşenleri gördüğünü belirtti. Duruma açıklık getiren Bayram, herkesin emekli olma şartlarının farklı olduğunu ifade etti. Zammın geçmişte kişinin prim ödemesi ve gün sayısıyla doğru orantılı olduğunu açıklayan Bayram şunları söyledi: “Kimisi prim ödeme gün sayısını fazla ödemiştir, kimisi tabandan ödemiştir. İkisi aynı gün hizmet vermiştir ama ödenen ücretlerin yansıması farklı olur. Tabi bu anlamda 2 TL-3 TL gibi yansımaları olanlar olmuş, resmi anlamda ellerine ne geçti bilemiyorum ama Bakanımız 16 TL ile 330 TL arasında değişen oranlarda maaşlara yansıyacağını bildirdi. Hatta bunu rakamlarla açıkladı. Bizim bu konuda açıklama yapma şansımız yok. Düşük alanların mutlaka bir sebebi vardır. Bunu da soracakları merciler vardır. Bunların hesaplaması tamamen kurum başkanlığımız tarafından yapıldı. Prim ödeme gün sayısı ve tavandan mı tabandan mı yatırdıklarına bağlı. Hesaplama biçimi bu şekilde. Herkesin İntibak Yasası’yla ilgili şartları belli. Bize doğrudan gelen bir şikâyet yok.

KESİNTİLER OLABİLİR

Emeklilerimiz beklediğinden daha az yansıma aldıysa eğer e-devlet şifresi ile bunun neden kaynaklandığını ya da merak ettiklerinin hepsini öğrenebilirler. 100 TL zam beklerken 20 TL gelmiş olabilir. Bunun mutlaka bir sebebi vardır. Bunu da postanelerden e-devlet şifresi alarak www.türkiye.gov.tr internet adresine girerek öğrenebilirler.”

KENDİMİZİ SÜREKLİ YENİLİYORUZ

Öte yandan kendilerini sürekli yenilediklerini ve yakında yeni müjdeleri de açıklayacaklarını belirten Bayram, şöyle devam etti: “Kurumumuz sürekli sigortalıların, emeklilerin şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. İşverenlerin ayakta kalmasıyla ilgili teşvik programları yani hizmet verdiğimiz tüm kesimleri dünden daha iyi olmasıyla ilgili yeni çalışmalar yapıyoruz. Bunlarla ilgi o kadar yoğun çalışma var ki.

LİSE ÖĞRENCİLERE MÜJDE

Meclisten yeni bir yasa çıktı şu anda bu yasa Cumhurbaşkanı’nın onayını bekliyor. Onay verdiği takdirde bize de genelgeyle bildirecekler ve uygulamaya geçilecek. İçinde şu yenilikler olacak; lisede okuyan öğrencilerimizin sağlık hizmetinden faydalanması için belli şartlar var biliyorsunuz. Mezun olduktan sonra bu sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor, genel sağlık sigortasına tabi oluyorlardı. Şimdi bu değişti. Mezun olduktan sonra üniversiteye girinceye kadar ki aradaki 4 aylık sürede daha okuldaymış gibi sağlık hizmetlerinden faydalanacaklar. Yani o aradaki boşluk doldurulmuş olacak.

EMEKLİ OLUP İŞYERİ AÇANLARIN PRİM

BORÇLARI DA TAKSİTLENDİRİLECEK

Emekli olup işyeri açmış olanlar var. Bunların destek prim bordrosu borçları var. Bu borçlar taksitlendirme yoluna gidilecek. 36 aya kadar ödemeye göre taksitlendirilecek, tabi bu da ödeme güçlüğü içinde olan kişilerin önünü açacak bir uygulama.”

 

Bu haber 697 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...