SURİYELİLER TARIMSAL İSTİHDAM EĞİTİMİ İLE ÜRETİME KATILACAK

14 Aralık 2017 18:36

Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Artırılması Yoluyla Desteklenmesi Projesi İstihdam Fuarı ile sona erdi. Söz konusu proje ile Suriyeliler, elma yetiştirmeyi öğrendi.

Isparta’daki Suriyeli ve yerli tarım işçilerinin mesleki işbaşı eğitim ve sosyal adaptasyonunu sağlamak amacıyla BAGEV ve FAO tarafından  Isparta Ticaret Borsası işbirliğindeki proje kapsamında 35 Suriyeliye elma tarımı konusunda eğitim verildi. Elma üretimi, tasniflemesi, ağaç budaması, elmanın toplanmasına kadar birçok konuda eğitim alan Suriyeli mülteciler, proje kapanışında düzenlenen istihdam fuarında üreticiler ve firmalarla bir araya geldi.

Isparta Ticaret Borsası işbirliğinde, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV),  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen 'Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Desteklenmesi' projesi kapsamında, tarım sektöründe istihdam edilmek üzere Suriyelilere eğitim verildi. Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde 35 Suriyeli; 'meslek etiği', 'personel hijyeni', 'iş güvenliği ve işçi sağlığı', 'meslek dili-mesleki terminoloji', 'temel yaşam becerileri ve kişisel gelişim' ve 'elma yetiştiriciliği' konularında eğitildi. Bu kapsamda, eğitimi tamamlanan Suriyelilerle tarım sektöründe faaliyet gösteren işverenlerin katıldığı İl İstihdam Fuarı düzenlendi. Fuara, Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar, BAGEV ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji, SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz ile Suriyeli kursiyerler katıldı.

BÖLGEMİZDE YAKLAŞIK 2 BİN MEVSİMLİK İŞÇİ VAR

Seminerin açış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’da Suriyeli mevsimlik tarım işçileri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bunların çalışma ve sosyal hayatlarının yüzleştirilmesi projesi kapsamında sosyal konutlar yapılabilmesi için yer tespitleri yapılmış ve saha çalışmalarına il müdürlüğümüz olarak katkımız olmuştu. Bu amaçla beraber çalıştığımız İl Özel İdare, İŞKUR, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü olarak bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon mevsimlik işçilerin çalışabileceği yerlerin tespiti yapıldı. Mevsim işçi hareketi olan ilçelerimizde il müdürlüğümüzce yapılan saha çalışmaları sonucunda bölgemizde yaklaşık 2 bin civarında merkez, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Gelendost, Şarkikaraağaç ve Uluborlu ilçelerinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışanlar tespit edildi ve zaman zaman ziyaretleri yapıldı. İşçilerin refah seviyeleri bulundukları ortamlarda iyileştirme çalışmalarına da il müdürlüğü olarak destek vermeye çalışıyoruz. Aynı şekilde mevsimlik işçilerimizde olan refah seviyesi burada eğitim alan 35 Suriyeli kardeşimize de mevsimlik işçi statüsünde uyguladığımız yardımları kendilerine de uygulamak istediğimizi belirtmek istiyorum.

ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMLERİ ALDILAR

 İlimizde elma yetiştiriciliği kursu Suriyeli mülteciler tarafından tamamlanmış olup, tarım işçileri de ortak çalışmayla işçiye ihtiyaç olan işletmeler tespit edilerek mevcut işletmelerde istihdam sağlanmasına bu konuda altyapıyı oluşturmaya hazırız.

ELMA, KESME ÇİÇEK, KİRAZ, KAYISI, BARBUNYA DA ÇALIŞABİLECEKLER

İlimizde son yıllarda giderek artan örtü altı seracılığında, kesme çiçekçilikte, elma, kiraz, kayısı ve barbunya da mevsimlik olarak çalışan işçilerimizle beraber Suriyeli kardeşlerimizin çalışmasına da imkan sağlanacağını düşünüyorum. BAGEV ile FAO desteği ile Suriyeli tarım işçilerinin eğitilmesini öngören proje kapsamında elma yetiştiriciliği kursu düzenlenmiş, 35 Suriyeli kardeşimize sertifikaları verilmiştir.”

“TARIM SEKTÖRÜ SURİYELİ KARDEŞLERİMİZE  GEÇİM KAPISI OLMUŞTUR”

Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar da, şu sözlere yer verdi: “ Göller ve güller diyarı Isparta’mız; bölgemizin tarımsal potansiyeli ve çeşitliği  en yüksek ilidir. İlimizin sahip olduğu tarımsal üretim kapasitesi işgücü ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. İlimiz üreticileri tarımsal işgücü ihtiyacının büyük bir kısmını ağırlıklı olarak doğu illerinden getirilen mevsimlik işçi grupları ile karşılamaktaydı. Son yıllarda ülkelerindeki  savaş  nedeniyle  ilimize gelen Suriyeli kardeşlerimiz bu açığın bir kısmını kapatmıştır. Tarım sektörü Suriyeli kardeşlerimize  geçim kapısı olmuş , bu sayede ulusal ekonomimize  katkı sağlamaya başlamışlardır. Kurucu ortağı olduğumuz Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü bu durumdan hareketle Borsamız işbirliğiyle Isparta’da yerleşik Suriyeli kardeşlerimizin yaptıkları işte daha verimli ve profesyonel hale  gelmeleri amacıyla bir proje hayata geçirmiştir. Projemiz 64 işgünü boyunca 35 gönüllü Suriyeli kardeşimize uygulanmıştır. Proje boyunca aldıkları teorik ve pratik eğitimler sayesinde bugün bu toplantıya daha nitelikli ve profesyonel olarak iştirak etmişlerdir. Umuyoruz ki bu ve bunun gibi projeler daha da artar ve Suriyeli kardeşlerimizin sosyal ve ekonomik olarak adaptasyonları kolaylaşır.” dedi. Suriyeli kardeşlerimize bundan sonraki hayatlarında başarılar dileyen Başkan Adar, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

“KURSİYERLERİMİZE ELMACILIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ EĞİTİMİ VERDİK”

Birleşmiş Milletler'in desteğiyle Türkiye'ye iltica etmiş olan yabancılara iş edindirmek için düzenlenen kurs programı hakkında bilgi veren BAGEV Dönem Başkanı ve ATB Başkanı Ali Çandır, "Bu programda 35 kursiyerimize elmacılıkla ilgili her türlü eğitimi verdik. Çapasından budamasına, paketlemesine, ilaçlamasına ve gübrelemesine kadar tüm eğitimleri tamamladık. Şimdi artık onlar, iyi birer elma bahçesinde ve fidancılıkta çalışabilecek nitelikli birer eleman oldular. İşverenlerimizle birlikte bugün bir araya gelerek onların işe yerleştirilmesini sağlayacağız. Biliyorsunuz ki bu, Türkiye'mizin yaptığı dünyaya büyük bir iyilik. Bu iyiliği biz, iş olarak ve insanların iş olarak da insanların kendi ayakları üzerinde durmasını, sosyal statü kazanmalarını sağlayabilecek şekilde iyileştirmek için çaba sarf ediyoruz" dedi.

Başkan Çandır, 2018 yılında çalışan bulmakta zorlanan tarım sektörüne katkı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

"EVSİZ YURTSUZ SURİYELİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN İŞ, AŞ EKMEK KAPISI, BARINAK OLMUŞ OLACAĞIZ"

Isparta'da domates ve çiçek üretimi esnasında 2 bin nüfuslu köylerinde yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık bin 400–bin 500 işçi ihtiyacı çektiklerini dile getiren Deregüme Köyü Muhtarı ve üretici Osman Katırcı, bu eğitim ve çalışmanın kendileri için kayıtlı istihdamı teşvik edici olduğunu söyledi. Katırcı, "Yerli ve yabancı birçok işçi çalıştırıyorduk. Tabii bu konuda eksiklerimiz vardı. Bundan sonra artık, en azından suç işlemeden, her şey izinli ve kontrol altında bir çalışma sezonu geçiririz diye düşünüyoruz. İŞKUR ve gerekse Göç İdaresi tarafından tescilli, belgeli Suriyeliler bizlere yönlendirilirse, her şey emniyet açısından, sağlık açısından her türlü güzel yürüyeceğine inanıyoruz. Biz de iyi bir çalışma sezonu geçirebileceğimize inanıyoruz. Bu, en azından köyümüz ekonomisine, ülke ekonomimize, vatanımıza, milletimize hayırlı olacak. Biz üreten ve çalışan bir köyüz. Daha iyi üretirsek, daha iyi pazarlarsak ülke ekonomisine katkı yapacak. Tabii bu evsiz yurtsuz olan Suriyeli kardeşlerimize de bir iş, AŞ ekmek kapısı, barınak olmuş olacağız. Biz, iki ülke arasında bir köprü vazifesi göreceğiz bu vesileyle. Her şey kalite kontrol altında olursa, bu hem devletimiz hem milletimiz hem de köyümüz açısından her konuda faydalı olacağına inanıyoruz. Yapılan şu çalışma da gayet güzel, bizi de memnun edici bir konu. İnşallah, başarılı yerlere doğru gideceğine inanıyoruz" diye konuştu.

EĞİTİM VERİLEN MÜLTECİLERLE İŞVERENLER BULUŞTURULUYOR

Türkiye'de halen 3.3 milyondan fazla Suriyeli bulunduğunu ve bunların 6 bin 800'ünün Isparta'da ikamet ettiğini dile getiren FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji ise, "Bu proje çerçevesinde tarım geçmişi olan Suriyeli mültecilere hem de Türk vatandaşlarına tarımda mesleki becerilerini geliştirme imkanı sağlıyoruz. Aynı zamanda bizim eğitimimizden yararlanan Türk vatandaşlarına ve Suriyeli mültecilere, özel sektör temsilcileri ve üreticilerle birlikte iş imkanı sağlayabilecek kişilerle görüşmeler düzenliyoruz ve o kursiyerlerimizin istihdam imkanlarından yararlanmalarını sağlıyoruz. İşverenler ve kursiyer arasında derin görüşmeler yapılacak, oradan da iyi sonuçlar almayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"BU EĞİTİM UZUN VADEDE GÜZEL EKONOMİK FIRSATLAR SUNACAKTIR"

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji ise Suriyelilerin dayanıklıklarını artırma ve geçim kaynaklarını sağlamak için bu projeyi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin çoğunluğunun tarım geçmişine sahip olduğunu tespit ettiklerini aktaran Shoji, "Türkiye'deki üreticilerin böyle nitelikli işçiye ihtiyaç duyduğunu tespit ettik. Bu kapsamda Isparta'da Suriyeliler için mesleki eğitim sağladık. Bu mesleki eğitim daha çok elma üretimi alanında yapıldı. Bu fuar kapsamında elma üreticilerini ve bu eğitimi alan Suriyelileri bir araya getirerek, imkanları değerlendirmelerine fırsat sunmaktayız. Bu eğitim uzun vadede güzel ekonomik fırsatlar sunacaktır. Ayrıca bu çalışmayla Türkiye'ye güzel bir şekilde entegre olacaklarını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Shoji, daha önce fuarı Gaziantep, Adana ve Şanlıurfa'da gerçekleştirdiklerini ve bundan sonraki fuarın Mersin'de gerçekleşeceğini söyledi.

Proje kapsamında eğitim alan Amine Ahmet de bu eğitimin kendilerine katkı sağladığını ve bu alanda çalışıp, geçimlerini bu yolla sağlayacaklarını kaydetti.

Tarım sektöründe işveren Mehmet Erdoğan ise Deregümü köyünde seralarda çeşitli ürünler yetiştirdiğini ifade etti.

Seracılıkta nitelikli çalışana ihtiyaç duyduklarını anlatan Erdoğan, "İşçi bulmada zorluk çekiyoruz. Böyle projeler bize fayda sağlıyor." dedi.

Fuar, üyelerimizin de aralarında bulunduğu işverenler ile Suriyeli katılımcıların ikili görüşmeleri sonucunda son buldu.

 

 

 

Bu haber 576 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...