“Yumurtalar buzdolabında da saklanabilir”

16 Ocak 2013 17:30

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında yumurtanın sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilecek. Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı M. Ali Bapbacı, yumurtaların buzdolabında da saklanabilineceğini söyledi.

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yumurta, AB uyum yasaları kapsamında yıl sonundan itibaren sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilecek.

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında yumurtanın sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabileceğine ilişkin Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı M. Ali Bapbacı, yumurtaların buzdolabında da saklanabilineceğini söyledi.

Bapbacı; 2008'de alınan kararın, 2012 yılı bitimine kadar ertelendiğini belirterek, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ruhsat alan ya da ruhsatlarını yenileyen bakkalların, yeni yönetmelikle karşılaşacaklarını ifade etti.

Uygulamaya göre hareket etmeyen bakkalların çok büyük cezalarla karşılaşacağını vurgulayan Bapbacı; yumurtanın, Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde nasıl saklanacağı ve korunacağının belirtildiğini hatırlattı.

Bapbacı, yumurtanın 28 gün içinde tüketilebileceği ve artı 5 ile 12 derece sıcaklıkta saklanıp korunabileceğinin tebliğde bildirildiğini belirtti.

Yaklaşık 1000 üyenin odaya kayıtlı olduğunu belirten Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Bapbacı, bunun yaklaşık 750’sinin gıda maddesi ile ilgili olduğunu söyledi.

Bapbacı, “Yumurta ile ilgili yeni çıkan yasadan dolayı yumurtaların buzdolabında saklanması ve muhafaza edilmesi gerekmektedir. Esnaf arkadaşlarımızın mağdur olmaması için yumurtaları mümkün mertebe buzdolabında tutmalarını, cezai işlem görmemelerini hatırlatmak istiyorum.

YUMURTALAR BUZDOLABINDA DA SAKLANABİLİR

Yasaya göre; yumurtalar soğuk hava deposunda saklanacak ama buzdolabı da soğuk hava. Orada da muhafaza edilebilir. Zaten sattığımız bazı gıda maddeleri buzdolabında saklanıyor. Dolayısıyla yumurtalar da buzdolabında saklanabilir” dedi.

Bapbacı şöyle devam etti: “Birliğimizin açmış olduğu üst kuruluştan getirmiş oldukları belgelerle odamız tarafından tanzim edilip yine odamız tarafından aidatlara ve harçlara yatırılmakta. Yani biz odamızdan tahsil ediyoruz bankaya gitmeden. Gelirken getirecek evrakları, işyeri açma ruhsatı ve bizim odamızdan almış oldukları belge ile 2013 yılındaki işlemleri bitmiş olacak.

Ayrıca Tarım İl Müdürlüğü’ne odamızdan almış oldukları belge ve ruhsatlarla gidip, 50 TL yatırmak zorundadırlar. Bunun da cezası biraz fazla. Yani esnaf arkadaşlarımız odamıza gelip buradan almış oldukları belgeyle yine tarım il müdürlüğüne gidip tarım il müdürlüğünden almış oldukları 50 tl’yi yatırmak zorundalar.

EKMEK SATANLAR BELGE ALACAK

Birliğimizin açmış olduğu kurslara katılan arkadaşlarımız; Esnaf Odaları Birliğimiz ve tarım il müdürlüğünün 38 TL almak suretiyle ekmek satan esnaf arkadaşlarımız bu belgeleri almak zorunda. Yine önümüzdeki günlerde böyle bir kurs daha açılıp esnaf arkadaşlarımızın bu kursa iştirak etmelerini istiyorum. Çünkü bunları kanun gereği almaları gerekiyor. Bu kursa katılacak olan esnaf arkadaşlarımızın kendilerini haberdar edeceğiz. Bu kurs sadece 1 – 2 saat sürüyor. Gelen yetkililer tarafından bu kurs veriliyor. İlerleyen günlerde de bu kursa katılan arkadaşlarımızın ekmek satma belgelerini alabilecekler.

BAKKALLAR VE BAYİLER ODASI’NDAN

‘GAZETECİLER GÜNÜ’ KUTLAMASI

Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı M. Ali Bapbacı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, gazetecilerin gününü kutlamak amacıyla bir kahvaltı programı düzenledi.

Bapbacı; “Basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak amacıyla bir gazeteci arkadaşlarımızla bir araya gelmek istedik. Arkadaşlarımızın zor şartlar altında görev yaptıklarını biliyoruz. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, sıcak-soğuk, yağmur-kar demeden özveri ile görevlerini yapmaya çalışıyorlar. Bu yüzden kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevkat Karahan da birlik beraberliğin sağlanması amacıyla düzenledikleri bu toplantıdan dolayı Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı M. Ali Bapbacı ve yönetimine teşekkür etti.  

Bu haber 789 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...