“Asgari ücretlinin yaşama standartlarını yakalamalarını talep ediyoruz”

1 Aralık 2017 18:25

Milyonlarca asgari ücretli 2018 yılı zam oranını bekliyor. Türk-İş Isparta Temsilcisi Osman Korkmaz, genel merkezlerinin her ay yaptığı araştırmaya göre Kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1567 TL olarak belirlendiğini ifade ederek, asgari ücretin bu rakamın altında olmamasını istediklerini söyledi.

Hükümet yetkilileri ve işveren ile işçi sendikalarının yer aldığı asgari ücret tespit komisyonunun yapacağı toplantıların ardından 2018 yılı asgari ücret belli olacak. Bu konuda değerlendirmede bulunan Türk-İş Isparta Temsilcisi Osman Korkmaz, herkesin insanca yaşayabileceği ücret alması gerektiğini belirtti.

Her yıl 10 milyona yakın asgari ücretlinin beklentilerinin Aralık ayında en üst seviyeye çıktığını belirten Türk-İş Isparta Temsilcisi Osman Korkmaz,  şunları söyledi: “Onların temsilcileri olarak ilk başta Türk İş, karşıda işveren temsilcileri ve hükümet temsilcileri ortak bir noktaya gelmek için mücadele ediyorlar. Türk-İş, her ay bir ailenin geçinme sınırlarını açıklıyor. Türk İş olarak hükümetimizden ve işverenlerimizden arkadaşlarımızın normal bir sosyal hayatın içinde olup, yaşama standartlarını yakalamalarını talep ediyoruz. İşverenlerimiz ağlamaya alışmışlar, her zaman biz kazanmıyoruz diyorlar. Masaya getirdiklerinde en büyük miktar işçi giderleri. Asgari ücret yükselirse şu kadar işçi çıkartırım diyor. İstihdam da çok önemli. Genç bir nüfusumuz var. Genç nüfusta işsizlik oranları resmi rakamlara göre yüzde 21-22’lerde. Bunun çok üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bunları düşünerek Türk İş’in eli kolu bağlı kalıyor. Kesinlikle işçi çıkartılmasından yana değiliz. Ama herkesin insanca yaşayabileceği ücret alması lazım.

Artık bir ailede tek bir kişinin çalışması yetmiyor. Asgari ücret geliri, giderlere yetmiyor. Ya hanımı çalışacak ya da annesi, babası her ay belirli bir oranda yardım alacak. Emeklinin de aldığı maaş belli. O yüzden her evde 2 kişinin çalışması lazım.  Türkiye’de işsizlik hat safhada. Bu da mümkün değil. Her zaman ümidimiz var. Ekonomiyle ilgili karamsar bir tablo çiziliyor. Ne kadar karamsar da olunsa asgari ücretlimize Türk İş olarak en iyi miktarın masada anlaşılacağını tahmin ediyoruz. bu konuda Türk İş Başkanımız Ergün Atalay’a güvenimiz sonsuzdur. Toplantılar başladı. Aralık ayı sonuna kadar artış oranı netleşir. Asgari ücretli arkadaşlarımızdan Türk İş’e güvenmeleri ve onların haklarını savunacağımızdan emin olmalarını istiyoruz.”

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 1567 TL

Öte yandan Türk-İş Genel Merkezinin her ay yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına değinen Osman Korkmaz, “Kasım ayındaki araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1567 TL olarak belirlendi. Asgari ücret bu rakamın altında olmamalı. Araştırmaya göre bir kişinin aylık geçim maliyeti de 1949 TL’ye yükseldi” dedi.

 

 

Bu haber 493 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...