BAKA, Bucak’ta yeni girişimcilere sertifika verdi

16 Ocak 2013 17:21

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde Antalya, Isparta ve Burdur merkez ile ilçelerinde gerçekleştirdiği ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ sürüyor. Burdur’un Bucak İlçesi’ndeki eğitimi başarıyla tamamlayan girişimcilere sertifikalarını veren BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile KOSGEB Burdur Merkez Hizmet Merkezi Müdürü Hamza Alper Doğru, Burdur merkezde girişimcilik eğitimlerini sürdürmekte olan kursiyerlere de iş hayatında başarı için  dikkat edecekleri konularda uyarılarda bulundu, bilginin önemini vurguladı.

Bucak’ta Aralık 2012 döneminde gerçekleştirilen ikinci uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan 29 kursiyere başarı belgeleri, KOSGEB Burdur İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’ndaki törenle verildi. İş planlarının uygun bulunmasıyla KOSGEB’in hibe ve finans kaynağı desteklerinden yararlanabilecek kursiyerlere sertifikalarını, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile KOSGEB Burdur Merkez Hizmet Merkezi Müdürü Hamza Alper Doğru başarılar dileyerek verdi.

Sertifika töreninin ardından Burdur merkezde uygulamalı girişimcilik eğitimleri süren kursiyerler ile toplantı düzenlendi. MAKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Dalğar’dan uygulamalı girişimcilik eğitimi alan kursiyerlere BAKA ve KOSGEB’in verdiği destekler, kuruluş amaçları ile çalışmaları hakkında bilgi verildi, başarılı bir iş hayatı için nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatıldı.

‘ŞARTLARI BİLİN, KURUMLARI İYİ TANIYIN’

Başarı için girişimci adaylarının bölgenin şartlarını çok iyi bilmeleri gerektiğini vurgulayan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, “Örneğin KOSGEB ve BAKA nasıl faaliyetler yürütüyor, neler yapıyor bilmelisiniz. Sizin en çok iş yapacağınız ve size en çok destek sağlayacak kurumlar bunlar. KOSGEB’in işinizi kurarken başvuracağınız kurum, BAKA da büyüdükten sonra size destek sağlayacak kurumdur. Yani sizin için hayati derecede önem taşıyan kurumlar. KOSGEB ve BAKA ile iş hayatınızla ilgili diğer kurumları çok iyi bilmelisiniz. Bölgemize ve ülkemize fayda sağlamak amacıyla çalışan kurumlarız. BAKA ve KOSGEB yerelde kalkınmayı sağlayan kurumlardır” dedi.

BAKA’nın sürdürdüğü çalışmalar ve bölgeye kazandırdığı yatırımlarla ilgili bilgi veren Genel Sekreter Tuncay Engin, girişimci adaylarının gelecekten her zaman umutlu olmalarını, küçük engeller ile zorluklar karşısında moral ve motivasyonlarını hiçbir zaman kaybetmemelerini tavsiye etti. Engin, “Karamsarlığa kapılmayın, zorluklar mutlaka olacaktır, umutsuzluğa düşmeyin. Pes etmeyin sabredin ve başarıya ulaşırsınız. Başarılı olacağınıza kişisel olarak inanıyorum. Yeter ki azminizi yitirmeyin” diye konuştu.

‘GERÇEKCİ OLUN, KÜÇÜK ADIMLARLA BÜYÜYÜN’

İş planı hazırlamada nelere dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunan KOSGEB İl Müdürü Hamza Alper Doğru da, girişimci adaylarından gerçekçi olmalarını istedi. Yeni işletmelerin büyük firmalar için fidanlık olduğunu söyleyen Doğru, şöyle devam etti: “Büyümenin yöntemi tek başına değil. Destek alabileceğiniz kurumlarla ilgili iyi diyalog kuracaksınız ve gelişmeleri, bilgiyi takip edeceksiniz. Kurumların amacı doğru yatırıma para vermek. Bir anda büyümeyi beklemeyeceksiniz, herşey emek istiyor. Gerçekçi olmak lazım. Zorluklar olacak; dönemsel zorluklar olacak. Planlamanızı iyi yapmalısınız. İşletmeyi geliştirerek yenilikler yapmalısınız.  Küçük adımlarla zamanla büyüyün ve kısa sürede holding olamazsınız.”

Girişimciliği teşvik etmek, istihdam sorunlarını gidermek, ekonomik kalkınmayı ve işsizliğin azaltılmasını sağlamak, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını amacıyla gerçekleştirilen 70 saatlik uygulamalı eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, KOSGEB tarafından kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım maliyetlerinin yüzde 60’ı kadınlarda da yüzde 70’ine kadar 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira hibe desteği olarak sağlanabiliyor. Girişimciler ayrıca 12 bin lira işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabiliyor.

 

Bu haber 1091 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...