Damlama Sulama Kiraz’da kaliteyi artırdı

13 Ağustos 2012 22:54

Uluborlu’da DSİ – Belediye işbirliğindeki proje tuttu:

Damlama Sulama Sistemi Kiraz’da kaliteyi artırdı

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, ilçede 17 çeşit Kiraz yetiştirdiklerini belirterek; “İki yıl önce DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ile hayata geçirdiğimiz damlama sulama sistemi Uluborlu Kirazımızın kalitesini artırdı. Böylece hem sulama sıkıntısı ortadan kalktı hem Kirazımızı İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine ihraç etme imkanı bulduk” dedi.

 

Uyguladıkları Damlama Sulama Projesi ile ilçede tüm meyve bahçelerinin artık damlama sulama sistemi ile sulandığını ifade eden Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi; “DSİ Tarafından daha önceki yıllarda ana kanalları açık, yedek ve tersiyerleri kapalı olarak inşa edilmiş olan Isparta – Uluborlu Sulamasının alçak basınçlı sulama sisteminde çalışan sulamanın vahşi sulama tabir edilen sulamanın yeterli olmadığını düşünerek Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü ile işbirliğine giderek ortaklaşa bir Dalama Sulama Sistemi Projesi başlattık.

VAHŞİ SULAMA’DAN DAMLAMA SULAMAYA GEÇİLDİ 

2005 yılında Dönemin DSİ Genel Müdürü şimdiki Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na Bölge Müdürlüğümüzce hazırlanan projenin Kapalı sisteme geçiş talebi iletildi. Bunun üzerine söz konusu projemiz kabul edildi ve ilçemizdeki sulama sisteminin vahşi sulamadan yüksek basınçlı sulama sistemine çevrilmesi ve toplam yatırım bedelinin %50 sinin Belediye tarafından karşılanması kararı alındı. Bu doğrultuda, ilçemizdeki yaklaşık 500 hektarlık alanda yarısı Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yarısı da Belediyemizden olmak üzere proje iki yıl önce tamamlanarak hayata geçirildi. Söz konusu projeyle rehabilitasyon işine ait bütün çalışmalar DSİ 18 Bölge Müdürlüğümüz ve Genel Müdürlüğümüzün ortaklaşa yoğun çalışmaları sonucunda Belediyemizin de katkılarıyla tamamlanarak çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur.

“KİRAZIN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ AVRUPA’YA İHRAÇ EDİYORUZ”

Aradan geçen iki yılda damlama sulamanın büyük faydasını gördük ve ülkemizin en iyi kirazını yetiştiren ilçemizde kirazda tarihinde görülmemiş bir kalite yakaladık. Şimdi bu kirazının önemli bir kısmı İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz.

“İLÇEMİZDE 17 ÇEŞİT KİRAZ YETİŞTİRİLİYOR” 

İlçemizde 17 çeşit kiraz yetiştirilmektedir. Damlama sulamasının Uluborlu’ya yapılmasından sonra Uluborlu’nun geçtiğimiz yıllarda yaşamış olduğu su sıkıntısını tamamen ortadan kalkmıştır. Çiftçilerimiz artık daha kaliteli meyve yetiştirmektedirler.”

 

 

 

 

Bu haber 1658 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...