“ISPARTA TARIMSAL ÖRGÜTLENME ALANINDA İYİ BİR NOKTADA”

19 Kasım 2017 18:49

Tarımsal üretimi ile öne çıkan Isparta’daki 225 yerleşim merkezinin, 166 tanesinde en az bir adet tarımsal amaçlı birlik bulunuyor. İl genelindeki toplam 210 tarımsal kooperatifin, 38 bin 900 üyesi var. Yerleşim birimi sayısıyla orantılı örgütsel anlamda yapılanma oranımız %74. Türkiye genelinde kurulu bulunan 12 bin 404 adet tarımsal kooperatifin %1,7’si Isparta’da.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen "Isparta İli Üretici Ve Yetiştirici Birliklerinin Sorunları Ve Çözüm Önerileri'' konulu çalışma grup toplantısı yapıldı. Toplantıya İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Tuğrul, Kırsal Kalkınma Ve Örgütlenme Şube Müdürü Mehmet Kobuk ve ilgili Şube Müdürleri ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğünü temsilen konu uzmanları, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesini temsilen bir akademisyen, Orman Bölge Müdürlüğünü temsilen bir teknik eleman Isparta Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birlik Başkanı Mahmut Barış Aydın, Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Abdülkadir Kurucu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Haşan Hüseyin Özdemir, Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlik Başkanı Süleyman Yaşar Köroglu, Arı Yetiştiriciler Birlik Başkanı Mehmet Uslu, İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Mustafa Aydemir ve Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanları İle Süt Üretici Birlik Başkanlarının katılımı ile birliklerin mevcut durumu irdelenip, bakanlık tarafından sağlanan destekler anlatıldı.

Toplantıda her yetiştirici birliği ayrı ayrı sunum yapıp sorunlarını taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdi. Üretici birlikleri birer temsilci vasıtasıyla sorunlarını taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdi. Dile getirilen sorunlar raportörler tarafından not alındı.

TÜRKİYE’DEKİ KOOPERATİFLERİN %1,7’Sİ ISPARTA’DA

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul Isparta’nın tarımsal örgütlenme anlamında iyi bir noktada olduğunu belirterek “Çiftçimize hizmet eden çok sayıda birlik var. 225 yerleşim merkezinin, 166 tanesinde en az bir adet tarımsal amaçlı birlik bulunmaktadır. Isparta tarımsal örgütlenme anlamında gayet iyi bir noktadır.

İlimiz genelinde toplam 210 adet kooperatif olup, 38 bin 900 üyeye sahiptir. Yerleşim birimi sayısıyla orantılı örgütsel anlamda yapılanma oranımız %74 tür. Ülkemiz genelinde ise 12 bin 404 adet tarımsal konularda kooperatif mevcut olup ilimize oranladığımızda ülke genelindeki kooperatiflerin %1,7 si ilimizde mevcuttur” dedi.

İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Tuğrul, “Hepimiz çiftçilerimiz refahı, üreticilerimizin üretiminin artışı için çalışan kurumlarız. Burada birliklerimizle birlikte Isparta için neler yapılabilir? Sorusunu konuşarak, bu konudaki görüşlerimizi bir araya getirip bakanlığımızdan taleplerimizi bakanlığımıza iletmek ve il müdürlüğümüzün bu konuda yapabileceklerini konuşmak için bir araya geldik” diye konuştu.

Toplantının açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü  kooperatifler tarafından yapılan projelere verilen destekleri anlatarak “Bakanlığımızın tarımsal örgütlerle ilgili çalışmalarına baktığımızda; bakanlığımız bütçesi ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı işbirliği 31 kooperatifimize proje uygulanıp, bin 637 kişi faydalanmış ve toplamda 4 bin 740 adet büyükbaş hayvan dağıtılmıştır. Küçükbaş hayvancılık projeleri olarak ise 2004-2010 yılları arasında 5 kooperatifimizden 250 kişiye toplam 6 bin 500 küçükbaş hayvan dağıtılmıştır. Bu . 2016 ve 2017 yıllarında genç çiftçi projesi kapsamında ilimiz toplam 354 proje almış bin 40 adet küçükbaş, 618 adet büyükbaş hayvan dağıtılmıştır. Değişik konularda özellikle arıcılık mantarcılık, örtü altı ve kapama meyve bahçesi konularında 47 proje uygulanmıştır” dedi.

2017 YILINDA ISPARTA TARIMINA 10,6 MİLYON TL KATKI

Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mehmet Kobuk sunumunda şunlara yer verdi. “2017 yılında ise 600 adet büyükbaş hayvan, bin 147 adet küçükbaş ve 36 adet diğer proje konularında destek sağlanacaktır. Projenin Isparta’mıza katkısı 10,6 milyon TL’dir.

Ekonomik ve bireysel sulama yatırımları kapsamında 1. etaptan itibaren yaklaşık 23 milyon TL’lik, soğuk hava deposu, sera, deri işlemeciliği, bitkisel ve hayvansal üretime yönelik ekipman, yenilenebilir enerji v.b konularında, yatırım yapılmıştır.

Sizlerin daha fazla değerli zamanını almamak adına sözlerime burada Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle son vermek istiyorum. ‘Kanaatim Odur ki, muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir. Yoksa bir zayıf ile bir kuvvetlinin birleşmesinden bahsetmiyorum. Birleşmenin böylesi, zayıf olanın kuvvetliye esir olması demektir...! Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerinin haleldar olacağını düşünenler tabii şikayet edeceklerdir’ Toplantımızın ilimiz üretici ve yetiştiricilerine faydalı olmasını temenni ediyor, saygılar sunuyorum.”

 

Bu haber 535 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...