Diyabetin Önemi SDÜ´de Ele Alındı

16 Kasım 2017 15:31

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde geleceğimizi diyabetten korumak amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Hastane Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, Dünya Diyabet Federasyonunun her yıl Dünya Diyabet Günü’nün temasını belirlediğini ve dünya çapında bu tema çerçevesinde aktiviteler yaptığını dile getirerek “2017 Yılının teması ‘’Kadınlar ve Diyabet’’ olup sloganı ‘’Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız’’dır. Diyabet hastalığına yakalanmış 199 milyonun üzerinde kadın bulunmaktadır. Bu sayının 2040 yılına kadar 313 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir.” dedi.

Diyabetin küresel olarak kadınlarda dokuzuncu ölüm nedeni arasında yer alıdığını  ve yılda 2,1 milyon ölüme neden olduğunu belirten Korkmaz, “Diyabet, insülin yetesizliği ya da etkisinin azalmasına bağlı olarak kan şekeri (glukoz) yüksekliği ile seyreden kronik (uzun süreli seyreden) bir hastalıktır.” dedi ve diyabet türleri, diyabet hastalığına neden olan faktörler, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diyetisyen S. Betül Özmumcu da “Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi” adlı sunumunda diyabet hastalarının beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken hususları paylaştı. “Diyabet olsun olmasın tüm insanlar sağlıklı yaşam için yeterli ve dengeli beslenmeli” diyen Özmumcu, yeterli ve dengeli beslenmenin tanımını yaparak karbonhidrat, protein, yağlar, vitaminler gibi besin grupları hakkında bilgi verdi. Diyabetli bireylerde kan şekeri kontrolünü sağlamada kullanılan beslenme yöntemlerini, kolorilik diyet planlama ile karbonhidrat sayımı olarak açıklayan Özmumcu, “Diyabet, diyeti düzenlerken diyabet tipi, yaş, cinsiyet, VA, aktivite, çalişma koşullari, sosyo-ekonomik durum gibi faktöler göz önüne alınmalıdır. Tıbbi beslenme tedavisinde enerjinin %55-60’I karbonhidratlardan, %25-30’u yağlardan, %15-20’si de proteinlerden sağlanmalıdır.” dedi.

Diyabet Eğitim Hemşiresi Dudu Tuğba Kaya ise “Diyabet ve Takibi” konulu sunumunda diyabet hakkında bilgi vererek hastalığın seyrinde ilaç tedavisi, diyet, egzersiz ve eğitimin çok önemli olduğunu söyledi. Tedavisinde oral antidiyabetikler ve insülinlerin kullanıldığını dile getiren Kaya, “İnsülin, pankseastaki beta hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur. Tek kullanımlık kalemler ya da kartuş kalemleri şeklinde bulunur. Hastaya uygun insülin tedavisi ve dozu belirlenerek reçete edilir.” diye konuştu. insülin enjeksiyon bölgeleri hakkında bilgi veren Kaya, konuşmasının devamında insülin enjeksiyonu yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar, insülin iğne çeşitlerinden bahsetti.

 

 

Bu haber 497 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...