Belediye Meclisi´nde bütçe tartışması

13 Kasım 2017 18:27

Belediye Meclisi’nde Isparta Belediyesi’nin 2018 yılı tahmini bütçesi 620 Milyon TL olarak AK Partililerin ret oyuna rağmen kabul edildi. AK Parti grubu adına konuşan Faruk Daşdöner, tahmini bütçenin şeffaf olmadığını ifade ederek, daire müdürlerinin sunum yapması gerektiğini, böylelikle daha iyi bir bütçe hazırlanabileceğini söyledi.

Isparta Belediye Meclisi Kasım ayının son toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantıda Isparta Belediyesi’nin 2018 yılı tahmini bütçesi de görüşüldü. Belediyenin 2018 yılı tahmini bütçesini 620 Milyon TL olarak belirleyen Plan ve Bütçe Komisyonu raporuna AK Parti grubu ret oyu verdi.  Önceki yıllara göre daha sakin bir bütçe görüşmenin yaşandığı mecliste AK Partililerin ret oyuna rağmen tahmini bütçe kabul edildi.

DAŞDÖNER: DAİRE MÜDÜRLERİ SUNUM YAPMALIYDI

Mecliste AK Parti grubu adına söz alan Faruk Daşdöner, bütçenin daire müdürlerinin sunumlarıyla daha iyi bir şekilde hazırlanması gerektiğini ifade ederek, “Keşke bütçemiz aceleye gelmeden kanunların bizlere tanıdığı süre zarfında daire müdürlerimizin de ayrıntılı bir şekilde sunumuyla yapılmasıydı. Mutlaka biz meclis üyelerinin de bu bütçeye katkısı olur, bütçemiz daha net, daha şeffaf, daha katkılı bütçe olur kanaatindeyiz. Bu bağlamda bazı sorular cevap beklemektedir. Örneğin 2016 yılı ve 2017 ilk yarısında sağlık işleri müdürlüğümüz, çevre koruma müdürlüğümüz ve fen işleri müdürlüğümüzde bütçe gerçekleşme oranları çok düşük kalmıştır. Bunun neden böyle olduğu noktasında izah gereken bir durum olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca 2018 yılı performans raporumuzun ilk sayfasında sayın başkanımızın önsözünde şekilde şehrimize fabrikalar kurulduğu ve işsizliğe bir nebze de olsa çare bulunduğu yazılmaktadır. Grup olarak ISBAŞ fabrikamızın şehir içinden şehir dışına taşınmasından dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. fakat bu kurulan fabrikada ne kadar üretim yapıldığı, kaç kişiye istihdam sağlandığı, belediye bütçemizden buralara ne kadar para aktarıldığı, verimli çalışıp, çalışmadığı konusunda meclisimize ayrıntılı bilgiler verilseydi, kafalarda oluşan bazı soru işaretleri netlik kazanır, karşılıklı güven ön plana çıkardı düşüncesindeyiz” dedi.

BİRÇOK SORU İŞARET KAFAMIZDA AYDINLANMADI

Öte yandan bazı sorular yönelten Daşdöner, şunları söyledi: “Aynı zamanda 2018 yılı bütçesi hazırlanırken şehrimizde artık ciddi rahatsız vermeye başlanan trafik sorunu için neler planlanmıştır? Alternatif yeni yol güzergahları planlanmış mıdır? Trafik sorunlarının daha hızlı çözümü için bir ulaşım müdürlüğü kurulması düşünülmekte midir? Karayolları, otogar kavşağı gibi yerlere Özkanlar altgeçidi gibi benzer yerler planlanmakta mıdır? Şehrimizin merkezinde tehlike saçan gençlerimizin, dolayısıyla ülkemizin geleceğini karartma noktasında madde satıcılarının mesken tuttuğu metruk binalar hakkında bir planlama var mıdır? En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın oyun alanları olan çocuk parklarında sıkıntılarımız var. Onlarla ilgili bir çalışma var mıdır? Bunlarla ilgili birçok soru işaret kafamızda aydınlanmadı. Keşke burada daire müdürlerimiz ayrıntılı bilgi verip daha iyi bir bütçe olsaydı.

AK PARTİ GRUBU OLARAK RET OYU VERECEĞİZ

Sayın başkanımız sizler de defalarca bu 4 yıl zarfında çalıştığım en iyi, en uyumlu meclisimiz diye söylediniz. Bizler de Isparta’mız için birçok olumlu karara imza attık ve oybirliği ile çıkardık. Geçen yıl nasıl denetim kurulu raporunu oybirliği ile çıkardıysak keşke böyle olsaydı da bütçeyi de oybirliği ile el ele çıkarsaydık, Isparta’mız için daha faydalı hizmetler noktasında kararlar alınabilirdi diye düşünüyoruz. Fakat bu sorular netlik kazanmadığı için AK Parti grubu olarak ret oyu vereceğiz.”

GÜRAKAN: ISBAŞ’I BU İŞE NEDEN KATTINIZ ONU ANLAMIŞ DEĞİLİM

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan da komisyonda Faruk Daşdöner ile birlikte çalıştıklarını ifade ederek, “Şeffaf olmadığımızı söylediniz, daha ne kadar şeffaf olabilir, bilmiyorum, tüm rakamlar herkese bir gün önce geldi. Belediye bütçesinin şirketle hiçbir ilgisi yok. İlgili müdürlüklerin bütçe artışlarını gerçekleştirdik. ISBAŞ’ı bu işe neden kattınız onu anlamış değilim. Onu ayrı sorun cevaplayalım” dedi.

DAŞDÖNER: ORTAMI GERME DURUMUMUZ YOK

Bunun üzerine Daşdöner, “Gerekirse bütçe 700 milyon olsun, problem yok. Bizler de katkı yapabiliriz anlamında bunları söylüyoruz. Yoksa ortamı germe durumumuz yok” diye konuştu.

GÜNAYDIN: BURADA BİR ÖN YARGI OLDUĞU BELLİ

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da AK Parti grubunun çok çelişkiye düştüğünü belirterek, “Baştan ret vereceğinizi söylüyorsunuz. Daha size açıklama yapacaktık. Burada bir ön yargı olduğu belli” dedi.

DAL: MÜDÜRLERİN BİREBİR ISPARTA HALKINI AYDINLATMASI GEREKİRDİ

AK Partili Kadir Dal da “Daire müdürlerinin mecliste birebir Isparta halkını aydınlatması gerekirdi. İl genel meclisinde devamlı bunu yaptık. Halk da öğreniyor. Çelişki ve kopukluk olduğunda bunları bağlamış oluyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından bütçe için tek tek oylama yapıldı. 2018 yılı tahmini bütçesi AK Parti grubunun ret oyuna rağmen kabul edildi.

Bu haber 472 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...