Kentsel dönüşümü kendimiz yapabiliriz

14 Ocak 2013 01:50

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, 2012 yılında en çok değerlenen bölgenin Hızırbey Mahallesi olduğunu söyledi. Buradaki müstakil ev mantığının site mantığına dönüşmesiyle bölgenin değerinin arttığına dikkat çeken Göçer, “Kentsel dönüşüm yaptıkça her mahallemizin değeri artacaktır” dedi. Göçer, zaten Isparta’da farkında olmadan kentsel dönüşümün yapıldığına dikkat çekerek Isparta’da bu süreci ilk başlatanın eski Belediye Hasan Balaman olduğunu söyledi.

Isparta’da 2009 yılında zirve yapan ve bugüne kadar artarak devam eden inşaattaki yapılaşma beriberinde farkında olmadan kentsel dönüşümü de getirdi. Hatta bazı mahalleler bugün meyvesini toplamaya başladı. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, 2012 yılında değeri en çok artan mahalleleri ve sebeplerini anlattı.

EN DEĞERLİ MAHALLELER

Değeri en çok artan mahallenin Hızırbey Mahallesi olduğuna dikkat çeken Göçer, “Eskiden Hızırbey Mahallesi müstakil evler bölgesi olarak algılanıyordu hem de çarşıya yakınlığıyla. Ayrıca o bölgede belediyenin yaptığı emsal çalışmaları yani arsaları birleştirerek site mantığına dönme düsturu ile hareket tarzı da oradaki müstakil evlerin kaldırılarak insanlara apartmana çıkma kültürünü geliştirdi. Bu yüzden Hızırbey Mahallesinin değeri arttı” dedi. Öte yandan Emre, Gülcü, Sülübey mahallelerinin de değerinin arttığını belirten Göçer “Buna değer katan geçmiş dönemdeki Çayboyu yatırımı ile Yusuf Ziya Günaydın’dır.. Şu andaki mevcut Çarşamba Pazarı’nın olduğu yerlere de değer katan Hasan Balaman’dır. Şehir merkezini genişlettikçe şehir dışındaki bölgelerin de değeri artıyor. Bu da güzel bir şey. Yakında Çünür bölgesinde de inşaatlar başlayacak” diye konuştu.

ÇÜNÜR VE EMRE MAHALLESİNİN OLDUĞU

BÖLGELER BU SENE HAREKETLENECEK

2009 – 2010 senesinde inşaat sektörünün zirvede olduğunu, 2011 senesinde yapı denetim sisteminin gelmesiyle insanların ne olacağını bilmediği için tehlikeli bir süreç yaşandığını ve 2012’de denetim sisteminin artmasıyla insanların yapı denetim ile çalışmanın artılarını gördüğünü ifade eden Göçer, 2013 yılında da daha hareketli olacağına inandığını en çok da Çünür ve Emre bölgesinin hareketleneceğini vurguladı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KENDİMİZ YAPABİLİRİZ

Öte yandan Kentsel Dönüşüm ile birlikte de çok önemli bir sürecin geldiğine dikkat çeken Göçer, Isparta’nın kentsel dönüşümünü kendisinin yapabileceğine değindi. “İlla ki bunun kanununun çıkmasına gerek yok” diyen Göçer, şunları söyledi: “Geçmiş dönemin belediye Başkanı Hasan Balaman, yeni imar tadilatı ile kentsel dönüşüm sürecini başlatmıştır. Şu anki belediye de bunun devamı niteliğinde çaba sarf etti. Yeni imar bölgeleri açtı. Bu ikinci etabıdır. Üçüncü etabı ise; mevcut imar planlarının yeniden elden geçirilip rantabl yapılabilir bir hale getirilmesidir. Kanunla değil de gönüllülük esastır. Güzellikle anlaşılabilecek bir noktaya getirmek için de Isparta ilinin tüm yerel idarecilerin bir araya gelmesi gerekiyor. Bizler bu konuda tavsiye makamıyız. İcra makamları da ilgili idarelerdir. Onlar, ‘memleketimin insanları güzel yaşadıkları kadar sağlam da yaşamaları gerekiyor’ deyip mevcut imar durumlarının emsallerinin düzenlenmesi, mühendisi ile mimarı ile kentin ileri gelenleri ile oturup görüş birliği yapması gerekiyor.

FARKINDA OLMADAN ZATEN YAPILIYOR

Isparta’da eski yapılaşmanın olduğu her yerde kentsel dönüşümün yapılması doğrudur. Yapan doğru yapmıştır, sağlam yapmıştır, güzel yapmıştır ama mevcut yönetmeliklere göre de kısmi yeterlidir. Ya güçlendirilmesi gerekiyor ya da yeniden yapılması gerekiyor. Zaten bu şu anda yapılıyor Isparta’da. İnşaat sektörü büyüdü, hareketlendi, eskiler yıkılıyor, yeniler yapılıyor. Farkında olmadan bir kentsel dönüşüm yapılıyor zaten. Isparta olarak da buna mecburuz.

ŞAHIS BİNA YAPMIYOR ARTIK

Isparta’da mühendislik sektörü her zaman iyiydi. Eskiden vatandaş kendi evini kendisi yapıyordu ama şimdi yapmıyor. Çünkü arsalar değerli. Bugün nereden bakarsanız bakın 3 katlı bir arsanın değeri 100 bin TL. Vatandaş 3 katlı bir ev yapmaya kalksa 500 – 600 bin TL harcayacak. Zaten 150 – 170 bin TL’ye istediği yerden bir ev alabilir. Neden 600 bin TL masraf etsin ki? Dolayısıyla son 3 yıldır Isparta’da şahıs binası kalmadı.”

Bu haber 1277 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...