Emekliler zor durumda

11 Ağustos 2012 12:42

“Emekliler zor durumda

ama gün birlik günüdür”

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Isparta Şubesi Abdülkadir Ersal, emeklilerin aldığı ücretlerin çok düşük olduğunu belirterek; “Ancak, ülkemizde yaşanan terör olaylarını dikkate alırsak Türkiye’nin zor şartlardan geçtiğini biliyoruz. Emeklisinden yaşlısına, çocuğundan çalışanına kadar herkesin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini biliyoruz. Siyasiler de bu konuda birlik içinde olmalıdır” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi il teşkilatı, İl Başkanı Vedat Şenol başkanlığında Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesini ziyaret etti. Dün saat 11.00’de gerçekleştirilen ziyarette bir konuşma yapan Şube Başkanı Abdülkadir Ersal; “Emeklilerin ekonomik sıkıntılarının en büyük nedeni olarak gördükleri terör olaylarıyla da ilgili konuşan Ersal ”Emeklilerimizin aldığı ücretler çok düşüktür. Hakkâri, Şemdinli’deki olayları dikkate alırsak bizlerde şu anda Türkiye’nin zor şartlardan geçtiğini biliyoruz. Emeklisinden yaşlısına, çocuğundan çalışanına kadar herkesin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini biliyoruz. Ancak bizler de iktidarıyla ve muhalefetiyle tavanından tabanına birlik içinde olunursak bu işin üstesinden gelineceğini biliyoruz. Türkiye’de terör biterse ekonomi düzelir. Biz emeklilerde o zaman daha refah ve mutluluk içinde yaşayacağımıza inanıyoruz. Çünkü Türkiye’de terörle mücadele ettiğimiz için ekonominin büyük bir çoğunluğu silaha askeri giderlere harcanıyor” dedi. 

Emekliler geçim sıkıntılarıyla boğuşmaktadır. Diğer bir konu da emekli maaşları arasındaki uçurumların giderilmesi sorunudur. Bu farklılıkların giderilmesi gerekmektedir. Şu anda Türkiye’de 10,5 milyona yakın emekli var.14-15 milyon civarında da çalışan var. Isparta da 64 bin emekli, 72 bin çalışan var. Emekliler derneği olarak şu anda 9 bin üyemiz bulunmakta. Bizlerin sizlerden istediği takım tutar gibi takım tutmayın. Çalışanlar promosyon almakta, emeklilerimiz ise promosyon alamamaktadır. Ayrıca milli gelirden emeklilerimiz refah payı almamaktadır.20 senedir bekleyip intibak yasını çıkarttık. Sağolsunlar bizleri dikkate alıp yasayı çıkarttılar. Ama beklediğimiz gibi olamadı. İntibak yasamızın tüm emeklilerimize etki etmesini bekliyorduk. Çıkan intibak yasası bir iyileştirme şeklindedir. Bunu da tüm emeklilerimize yansıtılması konusunda girişimlerimiz olacak. Emeklilerimizden şuanda ayakta ve yataklı tedavilerinde katkı payı alınmaktadır. Bunun kaldırılması konusunda, sizlerde girişimlerde bulunursanız mutlu oluruz. Emeklilerimizin büyük bir bölümü yaşlı olduğundan her gün hastaneyle ilişkisi olan insanlardır. Bunlarda emeklilerimizi oldukça yıpratmaktadır. Biz siyasi partililerle iç içe olan Isparta’nın en büyük sivil toplum örgütüyüz. İnsanlarımız öncelikle örgütlenmesini bilmeli. Bizim şuanda 9 bin değil de 39 bin, 60 bin üyemiz olsa hem siyasi etkinliğimizi olur. Hem Isparta’nın kalkınmasında daha etkili yardımlarımız olur. Birde siyasi partiler sivil toplum örgütleriyle çalışmasını bilmeli. Ben sizden de seçimlerde ‘sizlerden yönetim de çalışmak isteyen arkadaşlarınız var mı?’ demenizi beklerdim. Ancak sizlerden de bir yaklaşım göremedik bu konuda. Önümüzdeki seçimlerde emeklilerimizin daha etkili olmalarını belediye meclislerine girmelerini, söz sahibi olmalarını isteriz” dedi.

Ziyarette bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Vedat Şenol da, Emekliler Derneğini ziyaretlerinin amacının emeklilerin sorunlarına ortak olmak ve dertlerini dinlemek olduğunu belirterek; “Emekliler, Isparta’da güçlü bir örgütlenme olarak karşımıza çıkmaktadır. Emekliler Derneği’nin de diğer sendikalar gibi hakları için gerek iktidar gerekse muhalefet partilerine baskı yapmaları gerekmektedir. Sizlerin Isparta’da en büyük sivil toplum örgütü olduğunuzu biliyoruz. Türkiye’de emekli sayısı da çok yüksek. Türk toplumun çalışanlarının büyük bir kısmı örgütsüzdür. Siz gene örgütlüsünüz. Ama şu anlamda da şöyle bir eksikliğimiz var. Bu örgütlü gücümüzü siyasi partilere karşı kullanamıyoruz. Bizim genel başkanımızda geçen seçimlerde çağrıda bulunmuştu.’haklarınızı aramak için baskı yapın’ bu CHP’ye de olur. Sadece AKP ye değil ama önemli olan iktidardır. CHP çok öneriler, kanun tasarıları verdi. Sizin bu intibak yasası konusu bizim seçim maddelerimizden biriydi. Ancak intibak yasası çok kötü bir şekilde geçti, çok az insanı kapsadı. Yıllara göre ayırdılar. Yaşam standardının altında insanlarımız maaş alıyor. Türkiye’de 750 TL’den 1000 TL ye kadar emekli maaşı var. Bir emekli ailenin ek iş yapmadan çocuk okutması imkânsız. Emekli arkadaşlarımızın özellikle siyaset yapmalarını isterim. Bu hakların korunması için kaleyi de içerden fethetmeleri gerekir. Biz arkadaşlarımızdan da emekliler derneğine üye olmalarını teşvik edeceğiz. Banka konusunda da sizin gibi güçlü bir dernek bu kadar yoğun çalışmasına rağmen istediklerini tam olarak elde edemedi. Haklı mücadelede sonuna kadar durursak başarıya ulaşırız. Bir de sendikal ve demokratik kitlelerin desteğinizi almanızda yarar var. Sadece kendiniz değil, bütün örgütlenmelerle hep birlikte hareket edilebilmeli” dedi.

Bu arada CHP İl Başkanı  Vedat Şenol, emeklilerin sağlık ve ekonomik konulardaki sıkıntılarını anladıklarını belirterek,  “Ben şuna katılmıyorum. Ülkemiz ekonomik sıkıntıdan geçiyor. Gelir paylaşımı çok dengesiz. Büyük bir kesim açlık sınırında yaşıyor. Neredeyse sadakaya muhtaç durumdadır. Orta kesimimin çoğunluğunun iş güveliği yok. İnsanların çoğu nerdeyse bir güvencelerin olmadan karın tokluğuna çalışmaya razı. Bu durumdayken iktidar yaşam standartlarını övüyor. Gıdalarımız bile vatandaşın gelir seviyesine göre üçüncü sınıf, ikinci sınıf oldu. Ben şunu söylüyorum hem ülkedeki gelir dengesizliği düzeltilmeli, hem de herkes pastadan eşit pay almalı. Bunun en büyük yolu da üretim ekonomisini açmaktır. Ne yazık ki Türkiye’de belli bir süredir kamu alanında sanayi üretimi ve hizmet üretimi azaldı. Özel sektörde de fabrikalar kapandı kalanlarda imalat hacimleriniz azalttı. Bu yüzdende gençler işsiz. Beğenmedikleri o dönemde en azında bir sosyal devlet vardı. İnsanlar işe girmek için bu kadar kötü koşullara razı olmuyordu. Devlet memurlarının iş güvencesi kalmadı. Mühendis olmuş simit satmaya, çöpçülük yapmaya razı. o kadar masraf emek zaman boşa gidiyor. Bu işi gelin hep beraber sahiplenelim. Bu bütün ülkenin sorunudur. CHP’ e genel merkez düzeyinden Isparta’ya kadar bu sorunlara sahip çıkacaktır. Sizlerin şu sorunları halledelim, şu milletvekiline ulaşalım değdiniz her alanda varız. Düşünün Isparta’da her şey elimizden bir bir alacaklar. İşte ilçelerde başladı. Adliyeler bir bir kapatılıyor. Belki de yakında davalar büyük şehirlerde görülsün diyecekler. Sağlık hizmetlerinde de emekliden katkı payı alınması eskiden yoktu, birkaç senedir uygulanıyor. En önemli şey ilaçlar bile ikinci sınıf. Eğer emekli doktora gittiğinde 1. sınıftan bir ilaç yazıyorsa farkı hasta cebinden ödüyor. Onun yerine etkisiz muadil ilaçları veriyorlar. Kronik hastalıklara bile katkı payı koymak çok ayıptır” dedi.

 

 

 

 

Bu haber 929 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...