SDÜ´lü Akademisyenlere Liderlik Eğitimi

25 Eylül 2017 18:12

Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları İş ve Performans Değerlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Personel Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yöneticinin Modüller Seminerleri”nin dördüncüsü Sürekli Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Birey, ekip ve kurumların etkili ve verimli olmasına yönelik gelişim çalışmaları yapan, deneyimli ve ICF onaylı bir liderlik koçu olan Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çırpan’ın katılımıyla gerçekleşen seminerde liderlik olgusu üzerinden psikolojik ve felsefi yaklaşımlarla birçok noktaya değinildi, fikir alışverişinde bulunuldu.

Liderlik konusu üzerine dünyada çok fazla çalışma bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çırpan, “Liderlik, bilinçli ve niyete dayalı olarak bir etki oluşturmak ve bu oluşan etkinin sorumluluğunu üstlenmektir. Liderlik ve yöneticiliğin sürekli kıyaslanmasını doğru bulmuyorum. Çoğu kaynakta liderlik yüceltilirken, yöneticilik kötü gibi aksettiriliyor. Yönetimin tanımı, başkalarının aracılığı ile bir işi yapma ve başarma sanatıdır. Yöneticilik bir pozisyondur, dolayısı ile beklentiler olabilir. Liderlik ise bir olgudur, hem de evrensel bir olgudur. Sadece insanları değil, bütün evreni kapsar. ”dedi.

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğin “seçim” yapabilme özelliği olduğunu ve bu seçimlerin de insana ciddi anlamda sorumluluk yüklediğini vurgulayan Çırpan, insan ilişkileri hakkında katılımcılara aydınlatıcı bilgiler vererek “İnsan üç şeyin peşinden koşar: iyi, güzel, doğru. Biz bu üç şeye, tevhit kavramını da ekliyoruz, yani birlik ve bütünlük.  İnsanın ana amacı nedir?  Mutlu olmaktır. Mutlu olmakla haz duygusunu birbirine karıştırmayın. Mutluluk insanın hayat amacının peşinden koşmasıdır.” dedi.

Birlik, hakikat, iyilik ve güzellik erdemi üzerinde duran ve insana dair açıklamalarda bulunarak konuşmalarını felsefi bir yaklaşım ile güçlendiren Çırpan,  insan hayatında dengenin olması gerektiğine, olmadığı zaman birçok ruhsal problemlerin meydana gelebileceğini dile getirdi. Çırpan, “ Ben niye varım?” sorusuna dair cevabın insanın kendi içinde keşfedildiği zaman, birçok şeyin daha çok anlam kazandığını vurgulayarak her yaşın hakkıyla yaşanması gerektiğini söyledi.

Yaşadığımız her şeyin bir anlamı olduğuna ve her tercihin de sebepsiz olmadığına dikkat çeken Çırpan seminerini, “Herkesin bir yolu vardır, amaçlar genel değildir.” Sözü ile irade, kalp ve zihin kavramlarından bahsetti ve “Liderlik, varoluş gerekçemizi keşfetmektir. Ve bu süreç ölünceye kadar bitmeyecektir” ifadesi ile tamamladı.

 

 

Bu haber 657 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...