DÜNYA İŞİTME ENGELLİLER HAFTASI

21 Eylül 2017 18:41

Hastanemiz Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yasan 19-25 Eylül Dünya İşitme Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, ana temanın "Farkındalık Haftası" olduğunu ve amacının işitme engelli vatandaşlarımız bakımından farkındalık oluşturmak olduğun u ifade etti. Prof.Dr. Yasan, bu vesile ile; işitme sağlığı yerinde olan vatandaşların işitme sağlığını korumalarına da dikkat çekmek gerektiğini ifade ederek şu görüşleri aktardı;

Dünya İşitme Engelliler Federasyonu tarafından Eylül ayının son haftası olarak belirlenen Dünya İşitme Engelliler Haftası Sağlık Bakanlığımızın da yayınladığı kutlama mesajları ile 19-25 Eylül tarihleri arasında ülkemizde kutlanmaktadır. Aslında ana tema "Farkındalık Haftası"dır. İşitme engelli vatandaşlarımız bakımından farkındalık oluşturmaktır. Bu vesile ile; işitme sağlığı yerinde olan vatandaşlarımızın işitme sağlığını korumalarına da dikkat çekmek gerekmektedir. Araç sahibi bir birey, yılda en azından 20 defa aracın sağlığı için bir yerlere (benzin almak, bakım yaptırmak, vergi yatırmak vs) başvururken kulak problemlerinde ciddi ağrı gibi bir durum olmadıkça kulak sağlığı için maalesef yeterince özen göstermemektedir. İşitme kayıplarının büyük bir çoğunluğu doğuştan gibi görünse de sonradan gelişen işitme kayıpları da önemli oranda görülmektedir.

Nasıl farkındalık oluşturulabilir? İşitme engelli vatandaşlarımızı anlayarak başlamamız lazım. İşitme engelli bir kişi aslında asgari iki dil bilmektedir. Birincisi çok iyi dudak okuyarak bizleri anlayabilmekte, ikincisi ise işaret dilini kullanmaktadır. Peki bizler dudak okuyabiliyor muyuz? Eh işte... Peki işaret dilini biliyor muyuz? İşitme engelli bir kişi işitmede problem yaşıyor belki ama iletişimde problem yaşamıyor, iletişimde problem yaşayanlar işitmesi normal olanlar. İşaret dilinin her vatandaş tarafından öğrenilmesi, hatta okullarda öğretilmesi iyi bir farkındalık oluşturacaktır.

İşitme engelli kişilere iç burkarak bakmak kadar yanlış bir düşünce yoktur aslında. Sanjay Leela Bhansali'nin "Black" filminden uyarlanan, yönetmenliğini Uğur Yücel'in yaptığı, 2013 yılına ait "Kör, Sağır ve Dilsiz Film: Benim Dünyam" filmini izleyenlere sorsak hemen hepsi de ağlamış, gözleri şişmiştir. Peki ya sonra? Hayat devam etmiştir. Ama neticede bir farkındalık oluşmuştur. Sadece üzülerek mi farkındalık oluşturmalıyız? Daha yakın bir tarihe gidelim, "Deaflympics2017 Samsun". 1924 yılından bu yana yapılan bu olimpiyatların sonuncusu ülkemizde, Samsun'da yapıldı. 97 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu müsabakalara katıldı. Ülkemiz adına yarışan işitme engelli sporcularımız 17 altın, 7 gümüş, 22 bronz olmak üzere toplamda 46 madalya kazanarak, olimpiyatı 46 madalya ile tamamladılar. Peki yeterince önem verdik mi? Altın madalyalardan bir tanesi de işitme engelliler erkek futbol takımının şampiyonluğu idi, dünya şampiyonu futbol takımı. Eğer A milli futbol takımımız dünya şampiyonu olsaydı yedek futbolcusuna, amigosuna kadar hepsinin adını, nereli olduğunu vs hepsinin bilirdik. Peki İşitme Engelli Futbol takımımızda oynayan futbolcularımızdan ve diğer işitme engelli sporcularımızdan kaçının adını kaç kişi bilir desem? İşte farkındalık burada; Beethoven kadar reklamları olmasa da, İşitme Engelli kardeşlerimize hakettikleri saygıyı, sevgiyi ve değeri verelim.

 

 

Bu haber 787 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...