“İlk Yardım” Hayat Kurtarır

11 Eylül 2017 18:09

Dünya İlk Yardım Günü, ilk yardım uygulamaları hakkında toplumun bilgilendirilmesi, toplumda ilk yardım eğitimlerine yönelik duyarlılık oluşturulması ve ilk yardım konusuna yerel otoriteler ile basının ilgi ve desteğinin oluşturulması gibi amaçlarla 2001 yılından beri her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü kutlanmaktadır.

İlkyardım, yaşamı tehlikeye düşüren herhangi bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde bulunan mevcut malzemelerle veya malzemesiz yapılan uygulamalardır. İlkyardım ihtiyacının ne zaman ve nerede karşımıza çıkacağı belli olmadığından ilk yardımı herkes öğrenmeli, bilmeli ve gereken durumlarda kullanmalıdır.

Konuya ilişkin bilgi veren SDÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Başkanı Doç. Dr. Önder Tomruk, “Dünyada her yıl yaklaşık 56.5 milyon civarında ölüm meydana gelmektedir. Bunların yaklaşık 15 milyonu kalp hastalıkları ve inme gibi damarsal sebeplerle olmaktadır. Bu gibi durumlar yanında travma, zehirlenme gibi sebeplerle ölümler de hızla artmaktadır. Bu tür durumlarda her an hasta veya yaralının başında bir sağlıkçı bulunamayacağından dolayı herkesin ilkyardımı öğrenmesi ve sağlık yardımı gelinceye kadar kişiyi yaşatması önem arz etmektedir.” dedi.

İnsanoğlunun ilk çağlardan beri yaşam kurtarma çabalarında bulunduğunu ifade eden Tomruk, şunları kaydetti: “Ülkemizde ise Acil Sağlık Hizmetlerinin organize olarak verilmeye başlamasının geçmişi oldukça yakındır. İlk zamanlarda hastane bünyesinde hizmet vermeye başlayan ambulanslar, ilerleyen zamanlarda ilk defa “Hızır Acil 077” olarak İstanbul, İzmir ve Ankara'da gibi 3 büyük şehrimizde organize olarak sağlık hizmetlerini sürdürmeye başlamışlardır. İlerleyen zaman içerisinde ambulans sayıları hızla armış ve tüm Türkiye’de hizmet vermeye başlamıştır. Yine 1993’de Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde Ambulans ve Acil bakım Teknikeri (Paramedik) ve Sağlık Bakanlığının 1996 yılında Acil Tıp Teknisyeni yetiştirmeye başlaması ile 112 ambulanslarında bu personel görev almaya başlamıştır. 2007 yılında Kar Paletli Ambulanslar,  2008 yılında da ilk olarak helikopter ambulanslar göreve başlamıştır.”

İlk yardımın öneminden bahseden Tomruk, “Yaralı kişinin hayatının korunması ve mevcut durumunu iyileştirmek öncelikli amaçtır. Hayatın kurtarılması her şeyden önce gelir. Yani yaralı bir kişide hayatı tehdit eden bir durum varsa bu durumun ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır.” dedi.

 

 

 

Bu haber 747 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...