YAZILI KANYON Türkiye´nin en güzelleri listesinde

11 Eylül 2017 18:07

 ‘I. Derece Doğal SİT Alanı’ olan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, ‘Türkiye’nin En Güzel Kanyonları Listesi’nde yer alıyor. İsmini antik çağ filozofu Epiktetos’un ‘İnsan’ şiirinden alan Yazılı Kanyon, sonbaharda doğa turizmi tutkunlarının çekim merkezi özelliğini taşıyor.

-DOĞA TURİZMİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Türkiye’nin en güzel kanyonları listesi yapıldı. ‘İşte aklınızı başınızdan alacak, Türkiye’de yer alan kanyonlar’ başlığı ile yayınlanan belgeselde Isparta’dan 2 doğa parçası yer aldı. Yazılı Kanyon ve önemli bir kısmı Sütçüler sınırları içerisindeki Köprülü Kanyon, listede

‘I. Derece Doğal SİT’ alanı olan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, güzelliklerinin yanı sıra flora ve fauna açısından da baş döndürücü bir zenginliğe sahip. 5 Eylül 1989’da Tabiat Parkı ilan edilen Yazılı Kanyon, 600 hektar büyüklükte. Sütçüler’e 10, Isparta’ya ise 80 kilometre mesafedeki Yazılı Kanyon büyük ölçüde doğa ve kültür turizmi değeri taşıyor. Zira Kanyon, St. Paul Yolu güzergâhında da yer alıyor.

Yazılı Kanyon’a ismini veren iki unsur var: İlki Su… «Sular ve Işıklar Coğrafyası» Isparta’nın en güzel Doğa Ana parçalarından biri Yazılı Kanyon… Bu coğrafyaya ismini veren Kanyon 100- 400 M. derinliğinde. 10 KM. uzunluğunda olan Değirmendere Çayı, 4 Mevsim akar durumda. Kanyon’un yan duvarlarında İbadet yapılan bölümler ve Antik Çağ’dan kalma yazılara rastlanıyor.

Yazılı Kanyon’da; İlk Çağ Sonrası (İ.S.) 55- 138’de yaşayan Filozof Epiktetos’un (Epirikus) «HÜR İNSAN» Şiiri kaya üzerine yazılı. Ve şu ana kadar da korunması başarılan bir Dünya Mirası… Kanyon’a, «Yazılı» isminin verilmesi de işte bu nedenle…

-ST. PAUL YOLU ROTASI

Yazılı Kanyon, aynı zamanda St. Paul Yolu… Zira Aziz St. Paul, Perge’den Pisidia Antiokheia’ya (Yalvaç) Yazılı Kanyon’dan gitti. Yazılı Kanyon’u «DÜNYA MİRASI» yapan bir özellikte bu: St. Paul Yolu…

Yazılı Kanyon, Flora ve Fauna açısından da «DÜNYA’NIN NADİDE VARLIĞI»… Yazılı Kanyon tek kelime ile bir «RENK OKYANUSU»

600 Hektar’ı (Ha.) kapsayan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Havzası’nın HABİTAT’ı da çok değerli. Zira Yazılı Kanyon Kızıl Akbaba’nın yaşam alanı.

Sütçüler Havzası, Endemik Tür olan (‘- Sadece Isparta’ya özgü–‘) Apollo Kelebeği’ne de yaşam alanı oluşturuyor.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Kaya Tırmanışı için de çok büyük bir varlığa sahip. 2015 yılında Valilik genel şemsiyesi altındaki Avrupa Birliği (AB) Proje Koordinasyon Merkezi, kamu kaynağı ile Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 23 Kaya Tırmanışı Rotası açtı.

-DÜNYA MİRASI: YAZILI KANYON

Yazılı Kanyon 1. Derece Doğal SİT Alanı. 600 ha. Büyüklükte. 5 Eylül 1989 tarihinde Tabiat Parkı ilan edildi. Yazılı Kanyon Sütçüler’e 10, Isparta’ya ise 80 km. mesafede.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, flora ve fauna için çok büyük bir habitat

Yalı çapkını ve sincap çok sıklıkla görebileceğiniz varlıklar.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 12 adet Endemik Bitki Türü tespit edildi. Bir başka söyleyişle bu 12 Bitki Türü, sadece Yazılı Kanyon’da yaşam alanı bulmuştur. Dünya’da başka bir örneği yoktur.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 76 tür kuş; 12 tür memeli hayvan yaşıyor.

 Kızılçam, çınar, ardıç, ceviz, keçiboynuzu, boz pırnal, akçakesme, sandal başlıca ağaç çeşitleri

 -HAYAT DÖNGÜSÜ

Yazılı Kanyon’da Tabiat Ana’nın «HAYAT DÖNGÜSÜ’nü» takip etmek de mümkündür: Ağlardan Doğa Ana’ya dağılan yavru sarı örümcekler, gökkuşağı kanatlı kelebekler, sulara fırlatılan serpme ağlara takılan alabalıklar, yaprakları kırmızı bir kaplan postunu andıra bitkiler, yılanyastıkları, siklamenler, zakkumlar, sakız ağacı, anemon, yaban gülü, kızıl akbaba, yaban keçisi, tavşan, tilki, keklik…

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Antik Çağ’da «Kral Yolu’nun» güzergâhında yer alıyor. Eskiden at arabalarıyla da geçilebilen bu eski Roma Yolu, bir asır öncesine kadar bu coğrafyadaki insanlar tarafından da kullanılıyordu. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Havzası’nda St. Paul Yolu İşaretli Doğa Yürüyüşleri ve kültürel- arkeolojik geziler de yapılıyor. Likya Yolu ile birlikte Yazılı Kanyon’daki St. Paul İşaretli Rota, Türkiye’nin en iyi noktalarından biri haline geldi.

-KÖPRÜÇAY KANYONU İLE KOMŞU

Sütçüler Havzası’nda yer almaktadır. Isparta’ya 94 KM. uzaklıktadır. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nın hemen yanındadır. Köprüçay, Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun Kanyonu’dur. Sütçüler (Isparta) ile Serik (Antalya) arasında 20 KM.’lik bir hatta sahiptir. Doğa Kâşifleri’ni heyecanlandıran bir Tabiat Ana başyapıtıdır. Darlığı, geçiş zorluğu ve 800 M.’ye varan kaya yüksekliği ile adrenalin artıran bir parkur...

-EN NADİDE COĞRAFYA

Yazılı Kanyon, 12 endemik bitki türünün yaşam alanı. Tabiat Parkı’nda 76 kuş, 12 memeli yaşıyor. SDÜ öğrencileri, işte bu nadide coğrafyada doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Bitkileri, yaban hayatını gözlemledi.

Mezopotamya’da yaşayan St. Paul’un yürüyüş güzergâhını keşfetti. Aziz Paul Yolu Perge, Selge, Sütçüler, Adada, Yazılı Kanyon ve Eğirdir rotasını izliyor. Pisidia Antiokheia’da noktalanıyor. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, kültür turizmi açısından da çok değerli

-DAĞCILIK FEDERASYON EĞİTİM KAMPI

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı aynı zamanda Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından da Eğitim Kampı olarak kullanılıyor. Yaz Temel, Gelişim ve İleri Kaya eğitimleri burada veriliyor. Ayrıca Afet Acil Durum (AFAD) ve Ulusal Medikal Arama Kurtarma (UMKE) tatbikat ve eğitimlerini Yazılı Kanyon’da gerçekleştiriyor.

 

 

 

 

Bu haber 1084 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...