Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı

Miryokefalon Zaferi´nin 841’nci Yılı 16-17 Eylül’de etkinliklerle kutlanacak
8 Eylül 2017 16:42
Miryokefalon Zaferi'nin 841. yıl dönümünde savaşın yaşandığı bölgeyi ziyaret edenler, tarihi yerinde yaşayacak.
Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen Miryokefalon Savaşı'nın yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek program kapsamında savaşın yaşandığı bölgeleri ziyaret edenler, tarihi yerinde yaşayacak.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türk tarihi açısından Anadolu'da kritik ve tarihin seyrini değiştirecek üç önemli savaşın yaşandığını belirtti.
Anadolu'nun kapılarını Türklere açan 1071 Malazgirt Savaşı, 1176 Miryokefalon Savaşı ve 1921 Sakarya Meydan Muharebesinin önemli mihenk taşları olduğuna dikkati çeken Turan, ancak Miryokefalon Zaferi'nin diğer iki zafer kadar kamuoyunda yeterince bilinmediğini ifade etti.
Turan, bu amaçla kurum olarak savaşın yıl dönümü dolayısıyla savaşın yaşandığı bölgelerde tarih açısından önemli olan bu zaferi, hem yerinde yaşayıp kutlamak hem de halkın tarihi olaylara vurgu yapmak amacıyla 16-17 Eylül tarihleri arasında Isparta'nın Eğirdir, Uluborlu, Yalvaç ve Gelendost bölgelerinde panel ve gezi düzenleyeceklerini söyledi.
Turan, 1176'da Anadolu Selçuklu hükümdarı 2. Kılıç Arslan'ın ordusu ile Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos'un ordusu arasındaki savaşın Anadolu Selçukluların galibiyetiyle sonuçlandığını anımsatarak, Bizans'ın bu savaştaki amacının Müslüman Türkleri Anadolu'dan atarak tekrar bu topraklar egemen olmak olduğunu, ancak bu amaca ulaşamadığını hatırlattı.
Türklerin galibiyetiyle sonuçlanan bu zaferle önemli kazanımlar sağlandığını vurgulayan Turan,"Bu savaşın Malazgirt zaferine benzeyen tarafları var. Bazı tarihçiler, 'Malazgirt Savaşı ile Anadolu'nun kapısı açıldı, Miryokefalon ile Anadolu'nun mührü alındı' diye bir tanımlama yapar" diye konuştu.
Miryokefalon Zaferi kutlama programı şöyle:
16 Eylül 2017 Cumartesi
06. 30 Ankara Türk Tarih Kurumu önünden hareket
07. 30 Kahvaltı (Sivrihisar civarı)
09. 30 Geneli köyü, Battal Gazi ve Sultan Alâeddin Siyavuş’u ziyaret
12. 00 Uluborlu, 13.00 Kayaağzı ve Akkeçili
13.30 Kemer Boğazı (Miryokefalon kalesi; Bölükada veya Bülbül Adası ziyaretçilere gösterilecek)
14. 30 İslâmköy, Yemek (Isparta usulü), SD Süleyman Demirel Müzesi (CD verilecek)
17. 00 Ertokuş Medresesi,
18. 00 SD Mezarını Ziyaret
19. 00 Eğirdir Mavi Göl Otel ve Eğirdir’i Ziyaret
20. 30 Panel, Eğirdir Mavigöl Otel ve Konaklama
17 Eylül 2017 Pazar
07. 00- 07. 30 Kahvaltı
07. 45 Gelendost’a hareket
08. 15 Ertokuş Kervansarayı
09. 15 Gelendost-Yenice Sivrisi ve Savaş Alanını Ziyaret
11. 15 Gelendost Kutlama Alanına varış
13. 00 Tören Sonu
14. 00 Yemek
15. 30 Yalvaç’ı ziyaret
16. 30 Ankara’ya hareket