“Basın çalışanlarına yıpranma hakları yeniden verilmeli”

10 Ocak 2013 21:28

Isparta Ülkü Ocakları Başkanı Akif Çapraz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çapraz’ın mesajı şöyle: “Düşünce özgürlüğünün en etkili aracı olan basınımız, insanlara haber ve bilgi akışı sağlayarak toplum için önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Gazetecilik fedakârlık gerektiren zor şartlarda yapılan bir meslektir. Gazetecilik mesleğini ifa eden değerli gazetecilerimizin, yılda üç özel günleri vardır. Bunlar; “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü”, “24 Temmuz Sansürün Kaldırılması Ve Basın Bayramı” ve “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”dür.

1961 yılı başında 212 sayılı Basın Kanunu ile gazetecilerin çalışma koşulları yeniden düzenlenmiş, gazetecilerin çalışma şartlarında bazı iyileştirmeler yapılmış, gazetecilere yeni güvenceler getirilmiştir. 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 Sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesinden 1971 yılına kadar “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanan etkinlik, 1971 yılından itibaren çalışanların haklarına ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlanmıştır

Zor şartlarda, kamu yararına görev yapan gazeteciler her türlü desteğe ve övgüye layıktır. Yerel basında her türlü engel ve olumsuzluklara karşın, çalışanlarının özverili çabaları ile bu görevini sağlıklı bir biçimde yerine getirme gayretindedir. Güller diyarı Isparta’mızda bu önemli görevi üstlenen siz değerli basın mensuplarımız; vatandaşlarımızın gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunarak, görevini ilkeli, tarafsız ve sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde başarıyla yerine getirmektedirler.

Gazetecilik mesleğinin zor ve yıpratıcı şartlarına rağmen, üstün bir çabayla topluma hizmet eden basın çalışanları daha iyi imkânlara kavuşturulmalı ve basın çalışanlarının mevcut sorunlarına çözüm getirilmelidir. Her mesleğin kendine özgü zorlukları olmasına karşın gazetecilik çok özel bir meslektir. Gazeteciler, sürekli stres içinde ve bazı durumlarda can güvenliği tehdidi altında bile günün 24 saati, yılın 365 günü görev yapmaktadır. Gazetecilik mesleğinin bu zor şartları göz önünde tutularak 1961 yılından beri gazeteciler çalıştığı her yıla karşın 3 ay yıpranma hakkı almaktaydı. Böylece bir basın çalışanı 20 yıl çalışmışsa 5 yıl erken emekli olabiliyordu. Gazeteciler İçin 2008 yılına kadar uygulanmış olan yıpranma payı, maalesef AKP Hükümeti tarafından 2008 yılında çıkarılan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 01/10/2008 tarihi itibariyle kaldırılmıştır. Halkımızı doğru ve tarafsız bir biçimde bilgilendirme adına 24 saat güç koşullarda çalışan basın çalışanlarının yıpranma haklarının ellerinden alınması doğru değildir. Bu yanlışın en kısa zamanda düzeltilmesi gerekmektedir. Bunun içinde hükümetin yeni bir kanun teklifiyle Basın çalışanlarına fiili hizmet süresi zammının 01/10/2008 tarihinden itibaren yeniden verilmesini sağlamalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle her türlü desteğe ve övgüye layık siz değerli güller diyarı Isparta’mızın basın mensuplarının” 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor,  görevlerinde başılar dilerken görevlerini yaparken hayatını kaybeden, Hakkın rahmetine kavuşmuş basın mensuplarına rahmetle anıyoruz.

 

 

Bu haber 692 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...