Amaç; kaçağı önlemek

9 Ocak 2013 22:12

1 Ocak itibariyle sigortalı olacaklar yeni bir düzenleme ile daha fazla belge ile muhasebeye başvurmak zorunda. “Bürokrasi arttı mı azaldı mı?” sorusuna cevap veren Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Bayram, kaçağı önlemek adına böyle bir uygulamaya geçildiğini bildirdi. Bayram, 2012 yılında 1200 sahte sigortalı ve emekli tespit edildiğini ve 2013’ün ise kaçakların minimuma indirilmesi ile ilgili ciddi bir atılım yılı olacağını söyledi.

Genelde devlet kurumlarına gittiğimiz zaman bürokrasinin getirdiği zorunluluktan dolayı birçok yere başvurup birçok belgeyi almak durumunda kalırdık, kalıyoruz! Devlet son yıllarda bürokrasiyi azaltma adına çok önemli atılımlar yaptı ve vatandaşlar da bu durumdan oldukça memnun. Ancak yeni yıl itibariyle sigortalı olmak isteyen vatandaşlar eskiden olduğu gibi kolay yolla sigortalı olamayacak. Hatta bazı vatandaşlar “Yine mi bürokrasi!” gibi söylemlerde bulunmaya başladılar. Ancak durumun böyle yorumlanmaması gerektiğini, uygulamanın sahte sigortalı ve emeklinin önüne geçilmesi için getirildiğini savunan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Bayram, haksız kazancın önüne geçmek istediklerini ifade etti.

1200 SAHTE SİGORTALI VE EMEKLİYLE

70 TESCİLSİZ İŞYERİ TESPİT ETTİK

2012 yılında yaptıkları denetimler sonucu ya da gelen şikâyetler üzerine 1200 kişinin sahte sigortalı veya emekli olarak göründüğünü bildiren Bayram, şunları söyledi: “Bizim tespitlerimizde maalesef sahte sigortalı unsurları çok önümüze çıkıyor. Kişi çalışmadığı halde, belki gıyabında sahte imza ile sahte sigortalıları tespit ediyoruz. Kimisi ihbarlarla oluyor, kimisi genel denetimlerle oluyor. Tabi, bu sigortalı girişlerindeki asıl amaç; bu kaçakların önlenmesine yönelik. Kurumun da yanlış, eksik, sahte işyerlerinden tutun sahte sigortalılara varıncaya kadar bütün bunları üst üste koyduğunuz zaman bürokrasiye açık mı, bürokrasiye yönelik mi gayretini daha iyi görebilirsiniz. Şimdi daha çok belge istenmesinin nedeni, sahte sigortalılarla ilgili. Bunların hepsi birer yük. Ayrı ayrı birer sıkıntı ve haksız bir gün kazancı. Bazı kurallara doğrudan ihtiyaç duyulmuş ki konulmuş diye bakılması lazım.

KADİM’LE TESPİT EDİYORUZ

Biliyorsunuz KADİM dediğimiz ‘Kayıt Dışı İstihdam İle Mücadele’ uygulamaları çerçevesinde kamu kurumlarının yasa ile bize bildirmek zorunda oldukları aylık bildirimler var. Örneğin; emniyete gittiniz, ya da bankaya gittiniz, ya da jandarma bir denetim yaptı veya bir pasaport için gittiniz. Nereye giderseniz orada size TC kimlik numaranıza bakarak işlem yapılıyor. Kamu kurumlarında yapılan bu işlemler bize liste halinde gelir. Biz de bu kişinin sosyal güvenliği var mı yok mu bakarız. Varsa sorun yok. Yoksa sigortalılığını sorgularız. Eğer sigortalı değilse, o belgeler resmi nitelik taşıdığı için Reysen tescil etme yoluna gideriz ve kaçak sigortalının önlenmesine yönelik bu tarz bir çalışmamız var.

Diğer yandan; İhbar Şikâyet ve genel denetimlerden, resmi evraklardan, hem de fiilen tespit ediyoruz. 2012 yılında takriben 4A, 4B olmak üzere 1200 civarında sahte sigortalı ve emekli tespit ettik.

VARIN SİZ HESAP EDİN

Biliyorsunuz emeklinin maaş alıp çalışabilmesi için Sosyal Güvenlik Primini buraya ödemesi gerekiyor. İşyeri açtıysa belli bir oran kesilmesi lazım. Bunların hepsi birer kaçaktır. TÜİK verilerine göre; Kayıt dışı oranlarına bakıyorsunuz yüzde 40 civarında, kabul edilebilir oran ise yüzde 10 civarında. Geriye kaldı yüzde 30. Yıllık her bir puanın kayıt dışı reel değeri 640 milyon TL. Varın siz hesap edin. Buyurun size kaynak. Biz sigortalının hakkını korumakla mükellefiz, tabi işverenin hakkını da. O müessese ayakta kalacak ki çalışan da ayakta kalsın. Biz etle tırnak gibi görüyoruz. Biri olmazsa diğerinin varlığının bir anlamı kalmaz. Kaldı ki o müesseseler sayesinde hem devlet kazanacak hem insanlar kazanacak.

YOĞUN BİR DENETİM MEKANİZMASI KURULACAK

Kamuoyunda merdivenaltı diye tabir edilen belli başlı sektörlerde maliyeti düşürme adına çalışmalar yapıldığını muhakkak biliyoruz. Tescilsiz olarak da 2012 yılında 70 tescilsiz işyeri tespit ettik. Bu kayıt dışı çalışanlarla ilgili Kurum Başkanlığımız 2013 yılında bir eylem planı hazırladı. Yoğun bir denetim mekanizması kurulacak. Bu ay içerisinde ve önümüzdeki ay içerisinde bir çalışmamız daha olacak. ‘Sosyal Güvenlik Uygulamaları Yansımaları ve Teşviki’ hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, 15 Şubat’ta geniş bir paylaşım toplantısı yapacak.

Bu yıl bizim ciddi anlamda bu konu ile ilgili kaçakların minimuma indirilmesi ile ilgili ciddi bir atılım yılı olacak.”

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...