TIBBİ VE AROMATİK DOĞA HAZİNELERİMİZİ KORUYAMIYORUZ!..

11 Ağustos 2017 18:30

Türkiye’nin 122 Önemli Bitki Alanı’nın (ÖBA) 5’i Isparta sınırları içerisinde yer alıyor. En nadir, endemik, tıbbi ve aromatik bitki açısından Türkiye’nin en zengin kentlerinden biri olan Isparta’da 153 türün geleceği tehlike altında. Bunların 142’si endemik.

World Wide Fund for Nature (Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye’nin yayınladığı Önemli Bitki Alanları belgesel kitabında Şarkîkaraağaç’a kıyı kenar çizgisi olan Beyşehir Gölü Millî Parkı’nda ‘çok acil’ önlem çağrısı yapıldı. Kızıldağ, Bozburun, Dedegöl ve Barla Dağı habitatı için de aynı tehlike geçerli.

Türkiye sınırları içerisinde 122 Önemli Bitki Alanı (ÖBA) bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği (IUCN) ve diğer kuruluşlar ÖBA’ habitatını farklı ölçme yöntemleri ile sürekli kayıt altında tutuyor. Isparta, endemik, en nadir, tıbbi ve aromatik bitki açısından Türkiye’nin en zengin coğrafyalarından biri konumunda. Zira 122 ÖBA’nın 5’i Isparta sınırları içerisinde yer alıyor.

Tür açısından da sadece Isparta’nın sahip olduğu varlık, kıta Avrupa’sından daha yüksek. Ancak Isparta bu ‘doğal hazinelerini’ koruyamıyor. Başta Doğal Taş Maden Ocakları açma işlemleri olmak üzere insan baskısı bu türlerin geleceğini tehlike altına atıyor.

WWF TÜRKİYE BELGESEL KİTAP YAPTI:

World Wide Fund for Nature (Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, Fauna- Flora International (FFI) ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliği ile ‘Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları’ belgesel kitabı yayımlandı. Yayınlanan bilimsel veriler Isparta için ürkütücü sonuçlar içeriyor. Zira Isparta’da 142’si endemik 153 bitki türünün geleceği tehlike altında. Kitapta, Şarkîkaraağaç’a kıyı kenar çizgisi olan Beyşehir Gölü Millî Parkı’nda habitatın korunması için ‘çok acil’ önlem çağrısı yapıldı. Yine Kızıldağ, Bozburun, Dedegöl ve Barla Dağı habitatı için de aynı tehlike geçerli olduğu belirtildi.

-İşte Isparta’nın Önemli Bitki Alanları (ÖBA)

Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilan ettiği Önemli Bitki Alanı (ÖBA) şöyle:

-Barla Dağı

-Bozburun Dağı

-Dedegel Dağları

-Beyşehir Gölü

WWF Türkiye, FFI ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin yayınladığı kitapta Akdeniz Bölgesi’nde 862 endemik bitki taksonu bulunduğu yazıldı. Bunların 153’ü Isparta’da yer alıyor. Kitapta, doğal hazine olan bitkilerin nesillerini yok etme eşiğine getiren tehditler şöyle sıralandı:

“Yapılaşma, şehirlerin genişlemesi, yol yapımı, kıyılardaki deltaların ve iç kesimlerdeki göllerin kurutulması, bazı büyük nehirlerin üzerinde baraj inşaatları, aşırı otlatma, kıyı kumullarının ve bataklıkların ağaçlandırılması, yanlış orman işletme uygulamaları, tarım alanlarının açılması, turizm ve rekreasyonel etkinlikler, kum ve madem çıkarımı ve ticari amaçlarla aşırı bitki toplama sayılabilir”

-Yok oluşun eşiğinde

»Barla Dağı (zarar görebilir):

Maki, sedir ve karaçam ormanları, subalpin ardıç ve alpin açık zirve toplulukları

850-2799 m

Toplam endemik takson: 127

Tehlike altındaki takson: 26 (26 endemik)

Koruma altında değil.

-

»Bozburun Dağı (acil):

 Servi, çam, sedir, göknar ormanları; yüzeye çıkmış kaya ve sarp kayalık bitki toplulukları

250-2505 m

Toplam endemik takson: bilinmiyor

Tehlike altındaki takson: 48 (44 endemik)

-

»Dedegül Dağları (zarar görebilir):

Dedegöl Dağları – C3 Isparta/ Konya ( Zarar Görebilir)

Akdeniz ormanları; alpin mera, taşlık yamaç ve sarp kayalık bitki örtüsü

2992 m

Toplam endemik takson: bilinmiyor

Tehlike altındaki takson: 52 (52 Endemik)

-

»Beyşehir Gölü Havzası (Çok acil):

Sudan yükselen ya da su içinde yaşayan makrofit bitki örtüsü içeren Tatlısu gölü ve bataklık habibatları

1123 m

Toplam endemik takson: bilinmiyor

Tehlike altındaki takson: 10 (5 Endemik)

-

»Kızıldağ (Zarar görebilir):

Kızılçam ormanı ve katran ardıcı çalı topluluğu ile birlikte kayalık serpantin bitki örtüsü

1450-1977m

Toplam Endemik takson: bilinmiyor

Tehlike altındaki Takson: 17 (15 endemik)

-

Tablo 1. Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları Akdeniz Bölgesi

Bu haber 859 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...