“Yatırım yapana KDV olmasın!”

8 Ağustos 2017 18:32

Maliye Bakanlığı’nın KDV’de yapacağı reform için görüşlerini açıklayan MÜSİAD, iş dünyasının arazi yatırımlarında KDV alınmamasını istedi.

MÜSİAD Isparta Şube Başkanı Selim Özkutlu MÜSİAD’ın 5 maddeden oluşan önerisinin gerçekleşmesi halinde 2023 yılına kadar, özellikle KOBİ’lere rahatlık sağlayacak uygulama ile üretimin katlanacağını söyledi.

MÜSİAD üretim yapacak işletmelerin alacağı arazi ve yapacağı inşaatlardan 2023’e kadar KDV alınmamasını istedi. MÜSİAD, Maliye Bakanlığı’nın 32 yıllık geçmişe sahip KDV’de yapmaya hazırlandığı reform çalışmalarına ilişkin görüşlerini ilk kez açıkladı. MÜSİAD’ın öneri paketinde üretim yapmak için arazi ve inşaat çalışmalarından 5 yıl verginin alınmaması önerisi de var. Bakanlık uzun süredir uygulanan katma değer vergisinin (KDV) üretim ve ihracata ket vurması üzerine yeniden KDV düzenlemesi, için harekete geçti.

İYİ adını verdikleri ekonomi modelini ortaya koyduklarını ifada eden Başkan Özkutlu, İmalat, Yatırım, İhracat üçlüsünü harekete geçirecek, Türkiye’de üretimi katlayacak önerileri olduğunu söyledi. Hükümete bu konuda görüşlerini aktaracaklarını ifade eden Özkutlu, özellikle üretimi sırtlayan KOBİ’ler için yeni üretim alanları açılmasını istediklerini kaydetti. Sanayi bölgelerinde pahalı fiyat ve arazi yetersizliği handikapları ile karşılaşan üreticilerin önünün açılmasını isteyen Özkutlu, 2023’e kadar 5 yıl üretim için yapılacak yatırımlardan KDV alınmamasını istedi. İş dünyasının daha sade bir KDV düzenlemesi beklentisi olduğuna işaret eden Özkutlu, üreticinin sadece üretime odaklanması gerektiğini kaydetti.

TEFERRUATLA ÇOK UĞRAŞTIK DÜZENLEME YALIN OLSUN

MÜSİAD Isparta Şube Başkanı Özkutlu, daha sade bir vergi sistemi olması gerektiğini söyledi. İş dünyasının teferruatlarla uğraşmak zorunda kaldığını söyleyen Başkan Özkutlu; “Biz diyoruz ki net bir vergi belirleyin. Net olsun. Bizim işimize odaklanmamız lazım. İş dünyası çok yoruluyor” dedi.

KOBİ’LERİ BÜYÜTECEK ÖZEL SANAYİ BÖLGELERİ TEŞVİK EDİLSİN

Orta Ölçekli Sanayi Bölgeleri Toplu Sanayi İdaresi (TOSİ) diye bir kavram ortaya attıklarını ifade eden Başkan Selim Özkutlu, küçük ölçekli KOBİ’leri orta ölçekli duruma getirecek özel sanayi bölgelerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Özkutlu “Küçük sanayi bölgeleri 200 metrekareye kadar. Ondan sonra nereye gidebilirler? Organize sanayi bölgelerine (OSB). OSB’ler 3 bin metrekareden başlıyor. Ortası yok yani. Biz de diyoruz ki bu ortaya 500 ile 2 bin metre arasında büyüyebilen orta ölçekli sanayi bölgelerine ihtiyaç var” dedi.

5 YIL DEVLET VERGİ ALINMASIN

Üreticinin önündeki en büyük sorunlardan birinin KDV olduğuna dikkat çeken Özkutlu, üretim amaçlı arazi alımları ve inşaatlarında KDV’nin 5 yıl alınmamasını istedi. Başkan Özkutlu açıklamasını şöyle sürdürdü; “Örneğin ortalama bir sanayi bölgesinden bin metrekare yer almak için sadece KDV 900 bin lira tutuyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bunu iş dünyası çok yüksek bir bedel olarak görüyor. İcabında bunu satın almaktan vazgeçiyor. Bazı yerlerde arazi metrekaresinin 7-8 bin lira olduğunu düşünürseniz ödediği KDV 1 milyonun da üzerine çıkıyor. Burada KDV’nin belli bir süre sıfırlanmasını istiyoruz. Yani ticari yatırımlarında işyerinde yatırımların sıfırlanmasını istiyoruz. Bu durumda yatırımların daha da artması sağlanacak. Devletin bir kaybı da yok. 5 yıl 2023’e kadar KDV’siz bir süreç istiyoruz.

OSB’LERDE TAVAN FİYAT UYGULANSIN

Türkiye’de sanayi bölgelerinde yer kalmadığını belirten Özkutlu; “Kalan yerlerde de arazi fiyatlarının çok pahalı olduğunu söyledi. Selim Özkutlu “Özellikle OSB’lerde arsa fiyatlarında bir tavan fiyat oluşturulması gerekiyor” dedi.

SANAYİ ŞEHİRLERİ KURULSUN

Limanlara ve ana yollara yakın ekonomik şehirler, ekonomik Zone’ların kurulabileceğini belirten Başkan Özkutlu; “Yüzbinlik şehirler kurulabilir. Marmara bölgesine sıkışan sanayi Anadolu’ya kaydırılabilir.” diye konuştu.

 

 

Bu haber 553 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...