Ispartalının parası bankalarda yatıyor

8 Ocak 2013 21:10

Eylül Döviz İşletmecisi Ali Kurtay, Isparta’da toplam mevduatın 1 milyar TL’nin üzerinde olduğunu ve insanların faiz geliriyle para kazanmaya çalıştıklarını belirtti. Aslında bu yöntemle paraların bankalarda eridiğini ileri süren Kurtay, “Faizler şu anda eksi. Atıyorum yüzde 8 enflasyon var, bankalar senin parana yüzde 6 – 7 faiz veriyor. Buna karşılık da bütün her şeyin fiyatı artıyor” dedi.

Kurtay, Ispartalının parasını değerlendiremediğinin iddia etti. Paraların neredeyse tamamının bankalarda bulunduğunu ancak bankadaki mevduatın gün geçtikçe değer kaybettiğinin ileri süren Kurtay, vatandaşlara seslenerek “Bu memlekette iş yapan yok. Para ticarette. 2-3 kişi bir araya gelin fabrika, tesis kurun. Ne faizlerden ne de dövizden bir beklenti içine girmeyin” dedi.

İNSANLARIN PARASI VAR AMA HİÇBİR İŞ YAPMIYORLAR

Ispartalıların paralarını bankaya koyduğunu ve vadelerini ve günlerini beklediklerini belirten Kurtay, şunları söyledi: “Türkiye’de nüfusa oranladığınız zaman Isparta bu konuda ilk 5’e girer. Yani şöyle açıklayabiliriz; insanların parası var, hiçbir iş yapmıyorlar, sadece faiz üzerinden para kazanıyorlar. Aslında faizler şu anda eksi. Atıyorum yüzde 8 enflasyon var, bankalar senin parana yüzde 6 – 7 faiz veriyorlar. Şu an aslında Ispartalının parası eriyor. 16 lirası 16 lira 50 kuruş oluyor, sonra benim param 16 lira 50 kuruş oldu diye seviniyor. Ama paranın alım gücü azalıyor. Keza buna karşılık daire fiyatları artıyor, bütün her şeyin fiyatı belli oranda artıyor ama aslında parası eriyor bunun farkında değiller.

ISPARTA BİR ANTEP BİR KONYA OLMALI

Burası bir Antep gibi, bir Konya gibi değil. Herkes tek başına. Kimse bir araya gelip de ‘şu sektörde açık var, gel güçlerimizi birleştirelim, iş yapalım’ demiyorlar. Şu anda Isparta’da bir apart modası var. 3 – 5 kuruşu olanlar dairelerini bölüyorlar, apart yapıyorlar, böyle para kazanmaya çalışıyorlar. Garantici davranıyorlar. Aslında ekonomiyi bilseler paranın eridiğini kendileri de görecekler. Ben buraya İstanbul’dan geldim, 8 yıl oldu. Daire fiyatları 100 bin TL civarında idi, şu an 200 bin TL ila 250 bin TL arasında değişiyor. Arsa fiyatları da aldı başını gitti. Bunun yegâne sebeplerinden biri de apartlardır. Zaten burada öğrenci ile asker olmasa şehir ayakta duramayacak.

ŞEHİRDE HİÇBİR ÜRETİM YAPILMIYOR

Hiçbir iş yapılmıyor, ekonomiye katkı sağlanmıyor. Tahminime göre; net olmamakla birlikte Isparta genelindeki bankalarda 1 milyar TL’nin üzerinde mevduat var. Para çok Isparta’da ama bu para hiçbir şekilde ekonomiye girmiyor. Şöyle giriyor; banka onu alıyor, sen konut kredisi çekeceksin, fabrikaya veya herhangi bir işe dönüşmeden sen – ben işyeri kredisi çekeceğiz, yüzde 6 ile alıyor, yüzde 10 küsur ile satıyor. Niye burada bu kadar banka çok? Çek yok, üretim yok, niye bu kadar çok? Hepsi mevduatın peşinde. Böyle bir pozisyon var Isparta’da.

YATIRIM İÇİN DÖVİZ DE ALMAYIN

Mesela Isparta’da bankalar güzel altın topladı. Burada da vatandaşlar para kaybediyorlar.

Türkiye’de tek parti güçlü bir iktidar var. Döviz 8 sene önce de 1.80 TL idi, şimdi de öyle. Eskiden dövizden enflasyon olduğu için para kazanılıyordu. Her şey sürekli arttığı için faiz de yükseliyordu. İnsanlar maaşını aldığı zaman döviz alıyorlardı. Yatırım için döviz alanlar zarar ediyorlar.  Alıyor, 5 ay bekliyor, paraya ihtiyacı oluyor, bozduruyor, aldığından daha düşüğe satıyor, canı yanıyor. Dövizi eskiye oranladığın zaman beklentiyi karşılamıyor.

DÖVİZİ ESNAF ALIYOR O DA MECBURİYETTEN

Şimdi dövizi kim alıyor? Esnaf alıyor. Onu da zorunluluktan dolayı alıyor. Kömürcüler, mermerciler alıyorlar. Çünkü ürünlerini döviz bazında alıp satıyorlar. Dövize vatandaş bazında talep yok. Isparta’da dövizle iş yapılması için yurt dışından ürettiği ürünle alakalı malzeme alması lazım. Ya da bir fabrika olması lazım ki ham madde alsın yurt dışından. Karşılığında döviz talebi olsun. Mesela halı fabrikaları Antep’e kaydı.

HALI FABRİKALARININ HEPSİ ISPARTA’DAN ANTEP’E KAYDI

Bunu kestiler. Mutlak suretle geri gelmesi lazım. Isparta’nın büyümesi biraz zor. Isparta’nın gelişmesi için ufku açık insanlara ihtiyaç var. Küçük yerlerin genel sorunudur. Burada bir çekememezlik var. Sen zengin olduğun zaman ben rahatsız oluyorum. Olsun, keşke bin zengin olsa. Olan adamdan zarar gelmez ki. Zengin olanın etrafına herkes gelir, sektörler daha da büyür.

PARA KAZANMANIN TEK YOLU TİCARET

Dövizden bir şey olacağını zannetmiyorum. Çünkü Türkiye’de istikrar ortamı var. Bunları siyaset gözetmeksizin söylüyorum, yanlış anlaşılmak istemem. Türkiye giderek büyüyor. Bildiğim kadarıyla Çin’i yakalamış durumdayız. Dövizden fazla para kazanılacağını düşünmüyorum. Belki altın olabilir ama altın da çok yüksek. Para kazanmanın tek yolu var, ticaret. Ticaret olmadan insanlarımız para kazanamaz.”

Bu haber 1279 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...