“GÜLBİRLİK’e çiçek veren üreticimizin hak ve hukukunun korunmasında azami özen göstereceğiz”

6 Temmuz 2017 18:17

Dünyanın gül bahçesi Isparta’da gül hasadı sona erdi. Üretici şimdi gül çiçeğine ödenecek fiyatı merak ediyor. Bu soruya yanıt veren Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, fiyatların şimdiden belirlenmesinin zor olduğunu belirterek, özel sektöre ‘Fiyatlar için Gülbirlik’i beklemeyin’ çağrısında bulundu. Çelik, bu yıl bin 500 kilogram gül yağı ve 15 ton gül konkreti elde edildiğini bildirdi.

Dünyanın gül bahçesi Isparta’da Mayıs ayının ilk haftasında başlayan gül hasadı sona erdi. Üretici şimdi gül çiçeği fiyatının ne kadar olacağını merak ediyor. Kanal32’de katıldığı Birebir Programında bu soruyu yanıtlayan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, şuanda bir fiyat belirlemenin doğru olmayacağını ifade ederek, sektördeki gelişmelere bakarak, yurtdışı ziyaretleri yapacaklarını ve fiyatı ondan sonra belirleyeceklerini söyledi. Fiyat konusunda özel sektöre ‘Gülbirlik’i beklemeden fiyatları açıklayın’ çağırısında bulunan Çelik, “Gülbirlik açıklasın onu bekliyoruz diye beklemesinler. Açıklasınlar. Ondan sonra üreticiler açıklayın paramızı alamıyoruz diyorlar. Bizi beklemesinler” dedi.

Geçen yılki fiyatlara nazaran bu yıl ki fiyatlarla ilgili Bulgaristan ve Türkiye’de çok fazla fiyat çıkışları söz konusu olmadığını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, şunları söyledi: “Gülbirlik olarak her zaman ki politikamız çok net ve açık. Bugüne kadar herhangi bir fiyat telaffuzumuz olmadı ama takip ediyoruz. Biz özellikle bizim kooperatifimize üye olan ve bizim kooperatiflerimize ürünlerini teslim ederek, Gülbirlik’e ulaştıran ortaklarımızın hak ve hukuklarının korunması noktasında azami gayreti göstereceğiz. Ama bu yetmiyor. Ortaklarımızın bugün, geçmişteki ve gelecekteki haklarını korumamız bizi ve üreticimizi kurtarıyor ama sektörü kurtarmaz. Sektörün de gülcülüğün geleceğinin teminat altına alınması, bugün gülcülükten sofralarına bir bardak su, bir ekmek koyabilen insanların yarın da koyabileceğinden emin olması lazım. Onun için bugünü kurtarayım demeyeceksiniz. Bunlar sizin velinimetiniz. Sektör olarak baktığımızda üreticiler bizim müşterimiz olduğuna göre onlar bizim velinimetimiz. Yapılacak olan yanlış bir adım veya beyanat hem üreticiyi hem de sektörde bizleri üzer.

Geçen seneki fiyatlar Temmuz ayı içerisinde 12 bin Avro civarındaydı. Devam eden süreç içerisinde yurtdışındaki firmaların gülyağı fiyatlarında nasıl olsa düşüş olacak diye beklentileri vardı. Bu beklentilerine bağlı olarak yıllık ihtiyaçlarını bir defa değil, yıl içerisine yayarak, 3-4 partiye ayırma gibi bir şey oldu. Bulgaristan’da da geçen yıl üretim fazlalığı vardı.  Nihai kullanıcılar kendileri beklentiyi oluşturdular. Ama Türkiye’de çok fazla bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. 2016 yılı içerisinde gülyağlarını bir şekilde sattılar. Çok cüzi miktar kalsa önemli değildir.

Isparta’da geçen yıl ürününü herkes iyi fiyattan bitirmiş olmalı. 2017’ye gelindiğinde fiyatları hem müşterilerden kaynaklanan, hem de firmaların ihtiyaçlarını zamana yaymalarından dolayı millette elimizde kalır endişesi oldu herhalde. Bu nedenle fiyatta kısmi bir düşüş oldu. Ama bu yıl ki üretimler dikkate alındığında böyle bir beklenti var. Ama fiyatların 12 binin altında nerede durur bunu söylemek çok zor.

Üretimimiz tamamlandı. Kendi konumumuzu tespit edeceğiz. Sektördeki arkadaşların yorumunu değerlendireceğiz. Dünyada ne oluyor bitiyor diye değerlendirdikten sonra yurtdışı seyahatimiz olacak. Öncelikle yağ ve konkret fiyatları nerede oluşacak diye bunlara bakarak gülçiçeği fiyatının kendi adımıza tespiti olacak. Üreticiyi mağdur edecek bir fiyat olacağını zannetmiyorum. Üretici el emeğini ve alın terini almalı. Gül çiçeği fiyatlarının aynı oranda düşeceğini tahmin etmiyorum.”

Öte yandan fiyat açıklama konusunda özel sektöre çağrıda bulunan Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, “Özel sektördeki arkadaşlarımızın alınmasına gerek yok. Kampanya başladığında fiyat aralığı düşmeye başlıyor. Gülbirlik artı 30-50 kuruş, peşin alma vs. Alabilirsiniz. Peki kendi ticari metodunuza, yönteminize Gülbirlik’i neden alet ediyorsunuz? Paran varsa ver, al. Gülbirlik’i bekliyoruz diyorlar. Neden beklediklerini soruyorum. Siz fazla değer verirseniz diye cevap veriyorlar. Siz yıllardır bunu yapıyorsunuz siz verince helal, Gülbirlik verince haram mı oluyor? Üretici bizim üreticimiz. İstersek 8 lira veririz, istersek 5 lira veririz. Çünkü burası Gülbirlik. İyi de Gülbirlik’in fiyat açıklaması sizi neden rahatsız ediyor. Bugüne kadar yaptıkları şey buydu. Bu durumdan rahatsızdım. Gülbirlik’i alet etmenize gerek yok. Alım yapıyorsanız para sizin cebinize. Neden aldınız, neden verdiniz diye Gülbirlik size bugüne kadar hiç müdahale etti mi? Yine aynı şeyi yapacaklar. Gülbirlik açıklasın öyle açıklayalım diyecekler. Biz dönemi geldiğinde fiyatı açıklarız. Ama böyle bir etik ticari anlayışın olmadığını söylemek isterim.

Kiminle rekabet ediyoruz? Bu neyi getirir? Sürekli dikimi artırırsınız. Zararı üretici görür. 9 bin ton olması gereken üretim 12 bin tona çıksın bakalım. Isparta’da 12 bin çiçek ton üretim yapılsın kaç paraya alacaklar. 50-80 kuruştan çiçek aldılar, Gülbirlik üretici mağdur olmasın diye 1,30 TL’den para ödedi. Ondan sonra millet bahçeleri söktüler, yeniden diktiler. Ben böyle bir şey olsun istemiyorum. Dengeli üretim olursa üretici de sürekli aynı parayı kazanır, siz de aynı parayı kazanırsınız. Gülbirlik açıklasın onu bekliyoruz diye beklemesinler. Açıklasınlar. Ondan sonra üreticiler açıklayın paramızı alamıyoruz diyorlar. Bizi beklemesinler” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 690 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...