“Isparta’da Kuraklık tehlikesi yok”

4 Temmuz 2017 18:18

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, TZOB tarafından ülke genelinde ‘kuraklık’ tespiti yapıldığını ve bazı yerlerde kuraklıktan kaynaklanan rekolte düşüklüğünün % 20’lere kadar çıktığını belirterek, “Allah’a şükür ilimizde böyle bir tehlike söz konusu değil” dedi.

Yaklaşık 10 yıldır tüm dünyada olduğu gibi, ülkemiz de ‘küresel ısınma’ tehlikesi yaşandığını ve özellikle geçtiğimiz yılarda küresel ısınmanın ortaya çıkardığı tehlikenin tarım alanlarında yaşanan ‘kuraklık’ ile kendisini gösterdiğini vurgulayan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, bu yıl Isparta’nın şuana kadar yeterli yağış aldığını bunun da kuraklık tehlikesini ortadan kaldırdığını söyledi. 

Isparta’da Nisan ve Mayıs yağmurlarının çiftçiyi sevindirdiğini ve bugünlerde de havaların tarım alanlarına zarar vermeyecek şekilde seyrettiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk; “Bilindiği gibi küresel ısınmanın getirdiği tehlike bu yılda ilimizi olmasa da ülkemizin özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerini tehdit ediyor. Odamızın bağlı olduğu Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından bu konuda ülke genelinde bir çalışma başlatılarak ‘kuraklık’ tespiti yapılıyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz gün beni Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezinden arayarak ilimizde kuraklık olup olmadığını sordular.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı sayın Şemsi Bayraktar’ın bizzat şehir şehir gezerek yaptığı tespit ile ülke genelinde yaşanan kuraklığın boyutları ortaya çıkarılacak. Genel Başkan Bayraktar, bu doğrultuda geçtiğimiz hafta içinde Konya iline gelerek ülkemizin tahıl ambarı konumundaki Konya Ovasında incelemelerde bulundu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi yetkilileri, Konya Ovasında yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde rekolte düşüklüğünün % 20’lere kadar çıktığını belirtiyorlar” dedi.

Isparta’da şimdilik kuraklık tehlikesi olmadığını ve havaların da kuraklık olacak kadar sıcak gitmediğini dile getiren Başkan Selçuk, konuşmasının devamında; “Allaha şükürler olsun ki, şuanda bizim ilimizde böyle bir tehlike yok. Zira, ilimizde Nisan ve Mayıs yağmurları iyi geçti. Toprak ve ürünlerimiz suya doydu. Dolayısıyla, Nisan ve Mayıs aylarının devamı olan Haziran ayında da havaları mevsim normallerinde hatta daha altında yani serin olarak seyrediyor. Bazı günler ise, yağmur yağıyor. Havaların aşırı sıcak gitmemesi ve serin olması doğal olarak kuraklık tehlikesini ortadan kaldırıyor. Bu durumda ürünlerimizde de kuraklık nedeniyle herhangi bir rekolte düşüklüğü söz konusu değil. Bu ilimiz çiftçisi için son derece memnuniyet verici bir durum.

İlimiz çiftçileri bu yıl kuraklıktan değil dondan ve son günlerde de yağan doludan dolayı zarar gördü. Öyle ki, bu dolu tehlikesin nedeniyle çiftçilerimizin uğradığı zarar % 50’yi buldu. Çünkü, özellikle geçtiğimiz günlerde yağan dolu, ermek üzere olan kiraz başta olmak üzere kayısı, elma ve erik gibi ürünlerde zarara yol açtı. İlimizde bu yıl kirazda dolu ezikleri olduğu çiftçiler tarafından bana bildirildi. Bu durumun da ürünün pazarlanmasında olumsuz etkisi var” dedi.

 

Bu haber 571 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...