ELEKTRİKLİ BİSİKLETLER TEHLİKE SAÇIYOR..

3 Temmuz 2017 18:18

Yaz aylarının gelmesi ile ehliyetsiz olarak kullanılan elektrikli bisikletler tehlike saçıyor.

Özellikle küçük yaştaki çocukların Isparta’da yaygın olarak elektrikli bisiklet kullandıkları görülüyor. Ancak 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle belli bir güce sahip elektrikli bisikletlere sürücü belgesi zorunluluğu getirilmişti. Trafik ekipleri özellikle kazaya karışan elektrikli bisiklet sürücünü bu konuda affetmiyor. Yapılan denetimlerde de ehliyetli kullanması gereken elektrikli bisikleti sürücü belgesiz kullananlara 1700 TL ceza yazılıyor.

Isparta Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, bu konuda vatandaşları uyararak, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle gücü 0-0,25kw arasında olanlar için ehliyet istenmediğini ancak gücü 0,26-4 kw arasında olan elektrikli bisikletlere M sınıfı sürücü belgesi zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı. Çelik, “Eğer gücü 4 kw’nin üzerinde ise A1 sınıfı ehliyet alınması gerekiyor. M ve A1 sınıfı ehliyetleri 16 yaşını doldurmuş ve 17 yaşından gün alanlar alabiliyorlar. Bu ehliyetlerde 18 yaş sınırı yok. 18 yaş sınırı A2 sınıfında uygulanıyor” dedi.

Emniyet trafik ekiplerinin havaların ısınmasıyla bu yöndeki denetimlerini artırdığına dikkat çeken Dernek Başkanı Mehmet Emin Çelik, “Havalar ısınınca motosiklet ve elektrikli bisiklet kullanımı arttı. Buna bağlı olarak da emniyetin uygulamaları arttı. Özellikle emniyet ekipleri, uygulamalardan motosiklet ve elektrikli bisiklet sürücüleri kaçmasın, kaçarken kaza yapmasın diye genellikle trafik ışıklarda sivil ekiplerle kontrol yapıyor. Örneğin Mimar Sinan Caddesi’nde karpuz çeşmesinin orada trafik ekipleri kontrol uygulaması yaparken geride onu gören elektrikli bisikletli ya da motosikletli sürücü geri dönmeye çalışıyor. Trafiği tehlikeye düşürüyor. O yüzden emniyet kırmızı ışıklarda sivil polis bekletiyor. Bu sayede kontrol uygulamalarını yaptırıyorlar. Bu mantıklı bir uygulama.

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası araç kendisine aitse 1700 TL. Araç kendisine ait değilse 1300 TL civarında da araç sahibine ceza yazılıyor. Bir motor artı bir motor ehliyeti 3500 TL zaten.  İnsanlar 2000 TL civarında elektrikli bisiklet alıyor. Baktığınızda 1000 TL’ye ehliyet alıyor. Toplam 3 bin lirayı buluyor. Yediği ceza zaten bu kadar.

Elektrikli bisikletler ilk Türkiye’ye geldiğinde gücü çok düşüktü. Şimdi bakıyoruz motosikletlerle yarışan elektrikli bisikletler var. Hızı 80-90’a ulaşan var. Ayrıca elektrikli bisiklet kullanıyoruz diye ne kask takıyorlar ne de kıyafetini giyiyorlar. Elektrikli bisikletlere ehliyet zorunluluğu gelmeden önce de geçen yıllarda kask zorunluluğu vardı. Buna uygulamalarda bakılıyordu. Bisiklet de dahil akan trafikte sürüyorsan kask zorunlu.

Şuanda A1 sınıfı ehliyeti çok veriyoruz. M vermiyoruz. Zaten A1 alınca M1’i de kullanabiliyor. 16 yaşını bitirmiş bir kişi hem M hem de  A1 sınıfı ehliyet alabiliyor. Ama A1 sınıfı ehliyet M’yi de kapsadığı için daha büyük bir ehliyet. Bu yüzden aynı yaş grubu ve aynı maliyette olduğu için biz kurslar olarak A1 sınıfı ehliyet veriyoruz.

Bu tam olarak insanların kulağına yayılmadı. Biz gelenlere elektrikli bisikletlere ehliyet zorunluluğunun geldiğini söylüyoruz ama insanlar ‘bir şey olmaz’ diyorlar. Ama insanlar ceza yedikten sonra bunu hemen almam lazım diye koşup gelenler oluyor. İnsanlar ehliyete 1000 TL vereceğime kaçarım diye düşünüyor. 17 yaşına gelince 1000 TL veriyorsun ama bunu ömründe bir kez alıyorsun. 3 ay içinde 1000 TL’yi ödemek kolay değil ama araca 2-3 bin lira veriyorsan bu ehliyeti de al. Hatta iyi bir de kask ile üzerine yanmaz kıyafetini al.”

Öte yandan 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanan yeni kanunda sağlık raporu konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Isparta Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “1 Ocak’tan sonra sağlık raporlarında birinci ve ikinci grup diye ayrım oldu. Yeniden ehliyet alımlarında sıkıntımız yok ama ehliyetini değiştirenler de bir sıkıntı var. Yılbaşından önce B sınıfı minibüs ve kamyoneti kullanabiliyordu. Ama yılbaşından sonraki sistemde minibüs ehliyeti ikinci grup olduğu için aile hekimi sağlık raporunda birinci grubu işaretliyor. Ama minibüs ehliyeti ikinci grup içerisinde. Emniyette de sağlık raporuna göre birinci grubu işaretlediğinde D1 sınıfı gözükmüyor. Minibüsü bu kez kullanamaz duruma geliyor. Sağlık Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazışmalarında aile hekimliğinin sadece sürücü olabilir yazması yeterli görüldü. Artık özellikle değişimlerde grubunun yazılmasına gerek yok. Yeniden ehliyet alacaklar da ise ya sürücü olabilir yazması yeterli ya da hangi sınıf ehliyet alacaksa onun yazması gerekir.

Ehliyet için sağlık raporları aile hekimliği, devlet hastaneleri ve özel hastanelerden alınabilir. Devlet Hastanelerinde sıra beklemek istemeyenler daha hızlı işini halletmek için özel hastanelerden sağlık raporlarını alabilirler. Zaten acil servislerden bu raporlar veriliyor. Eğer kişide bir problem görürse doktor uzman doktorlara sevk ediyor. Biz genelde sağlık raporları için özel hastanelere yönlendiriyoruz. Ayrıca ağır vasıta ehliyeti alacak olanları özel hastanelere yönlendiriyoruz. Çünkü aile hekimlerinin ağır vasıta alacakları muayene etme ekipmanları yok. Aile hekimine gittiğinde KBB ve göz doktoruna gitmesi gerekirse her doktora 50 TL verecek. Ama aynı kişi özel hastanede tek sefer ücret ödeyerek muayenesini alabiliyor.”

Diğer taraftan 5 yıl içinde tüm sürücü belgelerinin yenilenmesi gerektiğini hatırlatan Çelik, yeni verilen ehliyetlere süre uygulaması yapıldığını söyledi. Çelik bu konuda da şunları söyledi: “Emniyetin sistemi ehliyet değişimlerde oturdu. Ben değiştirdiğimde 18’inci günde ehliyetim geldi. Ama şuanda maksimum 5 günde ehliyet teslim ediliyor. Isparta Emniyeti’nde 1 saatte 6 kişiye randevu veriliyor. Bu konuda hızlandılar. Ehliyet alacaklar mutlaka randevu.egm.gov.tr internet adresinden randevu alması gerekiyor. Ne zaman gitmek istiyorsanız randevu alabilirsiniz. Randevusuz gitmek kesinlikle yasak. Randevu saatinden 15 dakika önce orada olunması gerekiyor. Önceden parmak izi alınmamışsa parmak iziniz alınıyor. Sağlık raporu ve 2 biyometrik fotoğraf ile nüfus cüzdanının fotokopisiyle emniyete gidiyorsunuz. Ayrıca 2 TL polis sandığına yardım parası ve 13 lira da değerli kağıt parasını bankaya yatırıyorsunuz. Isparta Emniyet Müdürlüğü’nün sitesinde trafik işlemleri bölümünün altında bir form var. o formun da doldurulması gerekiyor.

5 yıl içinde tüm ehliyetlerin yenilenmesi gerekiyor. Bu işi 5 yılın sonuna bırakmamız gerekiyor. 5.yılın son aynı insanlar ne randevu alabilir ne de işlerini yaptırabilir. O yüzden en erken zamanda ehliyetleri yenilesinler, son güne bırakmasınlar. Değiştirdikten sonra direkt süreli ehliyet veriliyor. Ağır vasıta ehliyetleri 5 yıl, diğer ehliyet ise 10 yıllık süre için veriliyor. 1 Ocak’tan sonra ehliyet alanlar ise yeni sisteme göre sürücü belgelerini alıyorlar.”

 

Bu haber 683 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...