Doğan Sellili, Türkocakları’nın konuğu oldu

7 Ocak 2013 00:35

Türkocakları Isparta Şubesinin 04.01.2013 tarihli Cuma sohbetinin konuğu araştırmacı, yazar ve şair Mehmet Doğan Silleli, konusu ise “Vefatının 76.yılında İstiklal ve bayrak Şairi büyük dava adamı Mehmet Akif Ersoy ‘’ oldu. Türkocağı konferans salonunda yapılan sohbet, çoğunluğu SDÜ öğrencilerinin oluşturduğu seçkin bir dinleyici topluluğunun yoğun katılımlarıyla gerçekleşti. Toplantının açılış ve sunuş konuşmasını Isparta Türk Ocakları Şubesi II. Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül yaptı. Mehmet Akif Ersoy u Doğan Silleli hocadan dinleyecek olmaktan onur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. DR. Bülbül: Büyük şairin aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyor rahmet ve dualarla yâd ediyoruz dedi. Bir buçuk (1,5) saat süren sohbetinde M.Doğan Silleli, Mehmet Akif Ersoy u 1-Hayatı ve fikirleri, 2- Ispartalı dostları 3- İstiklal Marşı muhtevalı konu başlıkları altında özetle şöyle anlattı:

‘’ Mehmet Akif Ersoy u Yüzüncü kuruluş yıldönümünü tamamlayan, Türk Milletinin var oluş mücadelesinde üstün hizmetleri bulunan bir kültür ve inanç abidesi olan Türk Ocaklarında anlatıyor olmanın verdiği haz ve onur büyüktür. Bir başka anlamlı yönü ise İstiklal Marşımızın Mehmet Akif Bey tarafından yazılması için aracı ve ricacı vazifesi üstlenen, kabülünden sonra ilk mecliste defalarca alkışlar ve gözyaşları içerisinde okuyan zamanın milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver beyin Türk Ocaklarının başkanı olduğu gerçeğidir.

1873 yılında İstanbul da doğan büyük şairimiz Mehmet Akif 27 Aralık 1936 yılında İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Mısır apartmanında vefat etmiştir. Cenazesi Beyazıt Camii nde kılınan namaz sonrası Edirne kapı Mezarlığına defnedilmiş ancak naaşı daha sonra Edirnekapı Şehitliğine nakledilmiştir. Akifi bilinen kalıplar içerisine koymak ve öyle anlatmak haksızlık ve cehalet olur. Kendisi bir umman bir sınırsız deryadır. Veteriner, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi, yüzücü, milletvekili şereflendirdiği ve değer kattığı meslek olarak ta kabul edebileceğimiz vasıflarından bildiklerimizdir. Asıl Mehmet Akif i yücelten imanlı, inançlı, haktan yana, vatan ve millet sevgisi ile dolu olan dava adamlığı vasfıdır. Arkadaşlıkta, dostluğa ve sadakada önem vermiş Dünya malı için incinmemiş ve incitmemiştir. Türkçeye hâkim bir edebi yapıya sahiptir. Altı ayda hafız olmuştur. Arapça ve Farsçayı çok iyi derecede konuşup yazdığı için en iyi Kur’an çevirisini de kendisi yapmıştır. Hayatı mücadeleler ve sıkıntılarla geçmiştir. Hiç birinden yılmamış sürekli başarı için uğraşmıştır. Babasının vefatı çok arzuladığı Mülkiye idadisi eğitimini tamamlamasına müsaade etmemiştir.

Çanakkale Destanını Teşkilatı Mahsusa nın vazifelerini idare ettiği Arabistan da yazmıştır. Milli mücadeleye destek olmuştur. Bu amaçla Anadolulun çeşitli camilerinde vaazlar vermiştir.1920 yılında Burdur milletvekili seçilmiş, İslam şairi olarak anılmaya başlanmıştır. İlk meclise ve istiklal savaşına büyük hizmetleri dokunmuştur. Kahraman ordumuza ithaf ettiği İstiklal Marşı 12 Mart 1921 günü saat 17.45 te kabül edilmiştir. Kendisine hediye edilen parayı Hilal-i Ahmer bünyesinde kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai Vakfı na bağışlamıştır. Bu merhalede İstiklal Marşının mecliste kabul edilmesinde Isparta milletvekili Hafız İbrahim Demiralay ın verdiği önerge olumlu etki yapmış, kabulüne önemli katkı sağlamıştır. Günümüzde Ispartalı şair hemşerilerimiz Mehmet Ali Ege, İbrahim ÖZGÜLEÇ, Ülker AYGÜN ve Murat YÜKSEL Mehmet Akif ERSOY un şahsına yazdıkları şiirleri ve eserleri ile naçizane teşekkürlerini sunmuşlardır. Mehmet Akif i zaman ve mekân kalıpları içerisinde anlatmakta çok müşkül yaşarız. Hatırasını gönlümüzden ismini altın harflerle kitaplarımızdan eksik etmemeliyiz. Kendilerini minnet ve rahmetle dualarımızla anıyorum. Konuşmamı kendilerine yazdığım bir şiirimin dörtlüğü ile tamamlıyorum…’’ dedi.

Vatanı, milleti seven Akif im,  Kahraman orduyu öven Akif im,

Safahat sevdası gönlümüzdedir,   İman,ahlak,medenilik bizdedir.

Daha sonra karşılıklı soru, cevap ve konuya katkılar alındı.  Yapılan ikramların ardından haftaya Cuma sohbetinde bir arada olmak temennisi ile sohbet sonlandırıldı.    

Bu haber 762 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...