“Yeterli İyot Alımı Normal Büyüme ve Gelişme İçin Gereklidir”

5 Haziran 2017 16:55

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hakan Korkmaz, iyot eksikliğinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade ederek, iyot içeriğinden zengin gıdaların ya da iyot preparatlarının alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yrd.Doç.Dr.Korkmaz, 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası nedeniyle şu açıklamalarda bulundu; “ İyot, sadece iyot içeren veya iyot ilave edilmiş gıdalarla alınan önemli bir elementtir. Yeterli iyot alımı normal büyüme ve gelişme için gereklidir. İyot eksikliği durumunda tiroid hormonları yetersiz sentezlenmektedir. Bunun sonucunda tiroid bezinde büyüme yani guatr hastalığı ve tiroid hormon yetersizliği ile seyreden hipotiroidizm tablosu oluşmaktadır. Hipotiroidizm erken çocukluk döneminde gelişir ve tedavi edilmezse fiziksel gelişme geriliği ve mental geriliğe neden olmaktadır. Erişkin dönemde gelişirse halsizlik, yorgunluk, kilo artışı, kabızlık, ciltte kuruluk, depresif ruh hali, saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Bir bölgede guatr sıklığı %5’den daha fazla ise endemik guatr olarak adlandırılır. Türkiye için endemik guatr ve iyot eksikliği önemli bir halk sağlığı sorunudur. İyot eksikliği ile mücadelede iyot proflaksisi önemlidir. İyot proflaksi için en etkili yöntem sofra tuzlarının iyotlanmasıdır. Bu nedenle ülkemizde sofra tuzlarının zorunlu iyotlanması konusunda yasal düzenlemeler sonucunda 2000’li yıllardan itibaren iyotlu tuz kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu tarihten itibaren yapılan taramalarda Türkiye’de iyot eksikliği sıklığında azalmalar görülse de özellikle kırsal kesimlerde problemin devam ettiği bildirilmiştir. Dünya sağlık örgütü tarafından önerilen günlük iyot alımı erişkinlerde 150 µg, gebelik ve emzirme döneminde ise 250 µg’dır. Gebelik ve emzirme döneminde artan iyot gereksinimi sadece iyotlu tuz kullanımı ile karşılanamaz. Bu nedenle iyot içeriğinden zengin gıdaların ya da iyot preparatlarının alınması gerekmektedir.

Sonuç olarak, iyot eksikliği önemli bir halk sağlığı sorunudur. İyot eksikliği ile mücadelede iyot proflaksisi vazgeçilmez bir yöntem olup bunun bırakılmaması gerekir.

 

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...