Burdur İş dünyasına BAKA, SANTEZ, TÜBİTAK destekleri anlatıldı

7 Ocak 2013 00:16

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2012 Yılı Mali Destek Programları bilgilendirme toplantılarına başladı. Burdur Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü ile birlikte gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, BAKA’nın toplam 20 milyon TL bütçeli 2012 Mali Destek Programı’nın yanısıra TÜBİTAK, KOSGEB ve SANTEZ ile sanayiye yönelik destek programları hakkında da bilgilendirme yapıldı. Sanayi ve üniversitenin birlikte büyük projelere imza atacağı vurgulanan toplantıda, üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaşmasının katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesi ile yerel ve bölgesel ekonominin güçlenmesinde büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Burdur’da, 2010-2013 Bölge Planı’nda belirtilen temel amaç ve öncelikleri göz önünde bulundurarak 2012 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesi çerçevesinde 24 Aralık 2012’de çıkılan 3 alt başlıktan oluşan BAKA’nın 2012 Mali Destek Programı kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi. BAKA’nın yanısıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile bakanlığa bağlı kuruluşlarının KOSGEB, SANTEZ ve TÜBİTAK destekleri hakkındaki bilgilendirmenin yapıldığı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kongre ve Sergi Salonu’ndaki toplantıya; Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Nurettin Yılmaz, MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Saatcı, İl Genel Meclisi Başkanı ve BAKA Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Ekici, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Vali Yardımcıları, kaymakamlar, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı ile ilçe belediye başkanları, Emniyet Müdürü Abdulkerim Polat, daire müdürleri ve çok sayıda işadamı katıldı.

Üniversite sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekilen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İsmail Türe’nin konuşmasıyla başladı. Desteklerin Türkiye’nin 2023 hedefine büyük katkı sağlayacağını söyleyen İsmail Türe, “Başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün olmak üzere merkez teşkilatımız ve taşradaki tüm il müdürlüklerimiz yoğun çalışma içine girmişlerdir. Bilimin merkezi olan üniversitemizin sanayi kuruluşları araştırma ve geliştirme merkezleri ile işbirliği yaparak, bu kurulların teknolojik araştırma ve geliştirmeye aktif katılımın sağlanması, girişimci gençlerin ve iş adamlarımızın da verilecek bu destekler ile yeni iş kurma ve iş alanlarını büyütmeleri ile 2023 hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacaktır” dedi.

BİLİMSEL VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Sanayi ve üniversitenin birlikte birçok büyük projeye imza atacağına inandığını belirten MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa SAATCI da, üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılıp, katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesi için çok önemli olduğunu, ortak geliştirilecek projelerle yerel ve bölgesel ekonominin güçlü kazanımlar elde edeceğine inandıklarını kaydetti. Özel sektörün ihtiyaç duyduğu her konuda eğitim, danışmanlık hizmetlerinin koordinasyonu sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Prof.Dr Mustafa SAATCI, “Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile sanayicilerimize ve özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerimize altyapımızı ve mekanlarımızı sunarak onlara büyük maliyet ve külfetten kurtaracak. Bu alanda en iyi desteği sunmak istiyor ve bölge ihtiyacını en iyi şekilde karşılamayı planlıyoruz. Bulunduğu şehre katkı sağlayan bölgesel ve küresel sorunlara çözüm üretme noktasında inisiyatif alan özel sektör ile bütünleşmiş şehir halkı ve özel sektörü tarafından da sahiplenilmiş bir üniversite olmak amacında olduğumuzu bilmenizi isterim” diye konuştu.

KALKINMA AMACIYLA GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMEYE HAZIRIZ

BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN ise, “Ülkemizin kalkınması hepimizin amacı. Bu amaçla güçlerimizi birleştirmeye hazır göstergesi bu toplantı. Bu toplantıda valiliğimiz var, belediyemiz var, bilim ve iş dünyasının temsilcileri var, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kurumları KOSGEB TÜBİTAK gibi yerelden kalkınma modeli olarak yeri alan BAKA var. Hepimiz bölgemize ne katabiliriz neler verebiliriz diyerek biraraya geldik” dedi.

BAKA’nın 2,5 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü ve yatırımcılara doğrudan finansal destek, istihdam sağlayan katma değer üreten ve ihracatı artıran projelere destek anlamında üçüncü çağrıya çıktığını ve bunun süreceğini belirten Tuncay ENGİN, planlı kalkınmada yerelin dinamiklerini de içine alan kalkınma modeli olarak kalkınma ajanslarının kurulduğunu söyledi. BAKA’nın yatırıma ilişkin sorunlarının çözümü için kendi işiymiş gibi uğraştığını ve proje hazırlama konusunda BAKA merkezi ve yatırım destek ofislerinden destek alınabileceğini belirten Genel Sekreter ENGİN, şöyle devam etti:

‘İŞ DÜNYASIYLA İÇİÇE, SORUNLAR DİREKT AKTARILIYOR’

“Antalya, Burdur ve Isparta’da yatırım destek ofisleri var. Arkadaşlarımız ilçelerde, ilde fabrikalarda alanda sürekli dolaşıyorlar, iş dünyasıyla içiçe, sorunlar direkt aktarılıyor. Çözüme ilişkin bilimsel raporlar, analizler yetkin ve nitelikli personel sayesinde çok kısa sürede hazırlanıyor. Bir yatırımcı yatırım yapacağı zaman önüne çıkan engeller, ücretsiz profesyonel yatırım danışmanı mantığı ile çözümleniyor. Bunun yanında mali destek çağrılarıyla doğrudan finansman desteği de sağlanıyor yatırımcılara hibe şeklinde. Çok iyiye giden bir yapı var KOSGEB, TÜBİTAK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kalkınma ajansları ve diğer kurumlar destek sağlıyor. Yeter ki yatırım yapma düşüncemiz olsun.

Bu çağrıda 20 milyon TL’lik çağrıya çıkıyoruz. 3 alt başlık var. Şu ana kadar çıkılan 2 mali destek çağrıda doğrudan sağlanan istihdam sayısı 750 kişi. Bunun dışında yatırım destek hizmetiyle sağlanan istihdam sayısıda 2 bini geçti. Hayırlı olmasını diliyorum.”

‘YATIRIMCILARIN DAHA AKTİF OLMASINI BEKLİYORUZ”

“Geldiğimiz noktada kalkınma ajansları yatırım kelimesini esas manasına çevirdi, istihdama yönelik yatırımı biz daha çok benimsedik ve bu konuda da hızlı adımlar attık” diyen Burdur Valisi Nurettin YILMAZ ise, proje ve programlarda ‘Burdurlu yatırımcılarının daha aktif olmasını beklediklerini vurguladı. Vali Yılmaz; “O nedenle yatırım düşünceleri olan arkadaşlarımızın ilimiz merkez ve ilçe, beldeleri dahil bu destek programını iyi değerlendirmelerini bekliyoruz. Çünkü artık ilimizde kamu yatırımları açısından baktığımızda birçok sorunun çözülmüş olduğunu görüyoruz. Biz artık hem tarımda, hem hayvancılıkta, hem de sanayide özellikle mermer sanayisinde ilerlemek zorundayız ve bu yolda önemli çalışmalar yapan iş adamlarımız var. Bu iş adamlarımızı da desteklemek durumundayız” diye konuştu.

Üniversitelerin proje manasında, teknoloji manasında neler yaptıklarını, nasıl başarıya ulaştıklarının görüldüğü belirten Vali Nurettin YILMAZ, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah üniversitemizde bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapacaktır. Proje kapsamında özellikle üniversitenin değerli hocalarımızın projelerinin paylaşıyor olması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite hocalarını proje paydaşı olup, fikirleriyle öngörüleriyle gayretleri ile iş adamlarımızın yanında yer almaları gerektiğine inanıyorum.”

MALİ DESTEK PROGRAMI 3 ALT BAŞLIKTAN OLUŞUYOR

BAKA Proje Birim Başkanı Sinan Mesuter ise, Antalya, Isparta ve Burdur’daki yatırımcılara doğrudan finansman desteği sağlayacak “Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi”, “Alternatif Turizmin Geliştirilmesi” ve “Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi” alt başlıklarından oluşan 2012 Mali Destek Programı’nın hakkında ayrıntılı sunum yaptı. Katılımcılara hangi projelerin kabul göreceğini, dikkat etmeleri gereken noktalar, projelerin uygulanma yeri ve süreleriyle ilgili olarak bilgi veren Mesuter, Maliyetlerin Uygunluğu, Destekten Karşılanabilecek Maliyetler, Uygun Olmayan Maliyetler, Program ile Hedeflenen Sektör ve Alanlar, Değerlendirme Süreci sonrasında sözleşmenin imzalanması aşamalarını anlattı, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

BAKA Üniversite- Sanayi İşbirliği toplantısı KOSGEB Hibe ve Desteklemeleri Sunumu, TÜBİTAK TEYDEB Desteklemeleri Sunumu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ARGE Destekleri Sunumunun yapılması, MAKÜ Girişimcilik ve İş Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetleriyle ilgili bilgilerin verildiği panelle tamamlandı.

 

 

Bu haber 775 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...