Isparta’nın gizli hazinesi LAVANTA

3 Ocak 2013 18:35

Lavanta üreticisi ve Aktar Ramazan İğci, Isparta’nın bilinmeyen bir hazinesini açıkladı. Lavanta üretiminin her yıl Isparta’da arttığını ve dış pazarda çok talep gördüğünü belirten İğci, “Kaliteli ve çeşit üretim yaparsak dünya pazarında daha güçlü hale gelip aslan payını alacağız” dedi.

Lavanta üreticisi ve Aktar Ramazan İğci, Isparta’nın ekonomik gelişimine katkı sağlayacak katma değeri yüksek bir ürünü açıkladı. Bugüne kadar sadece bahçelerde görüntüsüyle bilinen lavantanın aslında Isparta’nın gizli bir hazinesi olduğuna değinen İğci, yatırımcıların haberdar olmasıyla üretimin her geçen yıl arttığını belirtti. 2012 yılında sadece kendisinin 5000 adet lavanta buketi hazırladığını ve bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden İğci, ihracatı artırma adına üreticilere önemli mesajlar verdi.

LAVANTA ÇEŞİDİNİN ARTMASI LAZIM

Şu anda Isparta’da sadece bir tür lavanta yetiştirildiğini ancak Avrupa’nın başka tür lavantalar aradığını belirten İğci, şunları söyledi: “Lavantacılık Isparta’da 1975 yılında başladı. Biz Isparta şartlarında ‘lavandin’ türü lavanta yetiştiriyoruz. Bu da çok kıymeti olan bir ürün değil. Buradaki üreticimizin mantığı düz mantık. Bu ürünü çeşitlendirmemiz gerekiyor. Avrupa’nın istediği şartlarda ürün elde etmemiz lazım. Pazar sıkıntısı kesinlikle yok. Eğer istediğimiz ürünü elde edebilirsek biz de Isparta olarak dünya pazarında yerimizi alırız. Ancak bunun için kaliteli ve çeşit üretim yapmamız gerekiyor. Mesela bu sene eleme sistemini aldım. Elemesini yapacağız ve önümüzdeki sene ihracata tekrar başlayacağız. Ama diğer üreticilerin ürettiği lavantayı ihraç etmek çok zor. Normalde lavantayı Temmuz ayında kesmeleri gerekirken Ağustos ayında kesiyorlar. Bunun sebebini de kilo basmasına bağlıyorlar. Ancak lavanta bu süre zarfında kararıyor.

LAVANTAYI ZAMANINDA KESMEMİZ GEREKİYOR

Lavanta sektörü buna rağmen her geçen yıl Isparta’da artıyor. Eskiden 100 dönümde ekilirdi. Şu anda 3 bin dekarın üzerine çıktı. Ve her sene de üretim artmaya devam ediyor. 2 – 3 sene önce 80 ton lavanta elde ederken, şu anda 500 ton civarında yaş lavanta elde edebiliyoruz. Bunun tamamını da satıyoruz. Eğer türle alakalı sıkıntıyı çözersek dünya pazarında daha geniş yer bulacağız. Önemli olan yurt dışının istediği nitelikte ürün elde etmek. Onun için de kaliteli bir ürün çıkartmak için zamanında kesim yapmak lazım, çok iyi elemek lazım ve güzel bir ambalaj yapmak lazım. Ama bu şartları Türkiye için söyleyemeyiz. Çünkü üretici kendisi satıyor ve ticaret yapmayan insanlar satıyor. Bu sefer ticaret yapan insanlar bu işi yapmamaya başlıyor. Mesela ben her sene vites yükseltirdim, bu sene vites düşürdüm. Ürünlerimizin çoğu şu anda iç pazarda dağılıyor. Geçen sene 11 ton ihracat yapmıştım. Bu sene de artarak devam edecekti ama eleme probleminden dolayı üründeki kalite problemi hat safhaya çıkıyor. Kendi üretim alanlarını oluşturmak lazım. Avrupa bu işi çok iyi yapıyor, işi ucuza mâl ediyor. Biz hâlâ ilkel şartlarla üretim yapmaya çalışıyoruz. Yine söylediğim gibi lavantayı çeşitlendirmemiz lazım.

 

 

Bu haber 2437 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...