Isparta Belediyesi işçileri çevre illerden daha yüksek zam aldılar

13 Mayıs 2017 12:09

Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Cemal Kurt Isparta Belediyesi, belediye şirketleri ISBAŞ ve BELMAŞ ile temizlik şirketi bünyesindeki taşeron işçilerin toplu iş sözleşmelerinin imzalandığını belirterek, “Isparta’da Belediyelerdeki toplu iş sözleşmelerinde Antalya, Afyon, Uşak gibi çevre illerden daha yüksek rakamlara haklar aldığımızı söyleyebiliriz” dedi.

Belediye İş Sendikası sorumluluk sahasında bulunan belediye işçileri ile ilgili toplu sözleşme imzalama süreçlerine devam ediyor. Toplu iş sözleşmeleri ile ilgili bilgi veren Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Cemal Kurt “Isparta Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında devam etmekte olan toplu iş sözleşmemiz anlaşma ile sonuçlandı. Isparta Belediyesinde çalışmakta olan yaklaşık 325 kadrolu işçi

üyemizin toplu iş sözleşmeleri bitti. Toplu iş sözleşmemizde Belediye Başkanımız başta olmak üzere, Belediye Başkan Yardımcımız Recep Erdem bey ve tüm daire müdürleri ile gayet uyumlu bir süreç geçirdik. Toplu iş sözleşmemizin belediyemize, üyelerimize ve sendikamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN MÜJDE BEKLİYORUZ

Isparta Belediyesinde kadrolu işçilerin yanı sıra, taşeron temizlik işçileri ile ilgili toplu sözleşme sürecinin tamamlandığını belirten Kurt, “bunun yanında yaklaşık bir yıldır devam etmekte olan Isparta Belediyesi temizlik işlerini yürüten A Bayrak şirketi taşeron işçileri ile ilgili devam eden toplu iş sözleşmesi süreci vardı. Bir yıllık süreçte şirketle anlaşılamadığı için Yüksek Hakem Kuruluna gitti. Ve Yüksek Hakem

Kurulundan bu toplu iş sözleşmesi ile ilgili karar geldi. Geçen hafta Urfa’dan gelen şirket yöneticileri ile Belediye Başkanımız ile birlikte görüşme yapıldı. İnşallah en kısa zamanda taşeron işçilerimize haklarlı en kısa sürede şirket tarafından ödenecek. Belediye başkanımıza taşeron firma işçilerini öne çıkararak güzel bir örnek oluşturduğu için işçi üyelerimiz adına tebrik ediyorum. Belediyeler dahil tüm kamu çalışanları ve işçiler arasında işi en zor olan kesin temizlik işçileridir ve bu arkadaşlar en helal parayı kazanır. Temizlik işçileri alanında 247 taşeron işçimiz var. Bunun dışında belediyede toplan diğer alanlarla birlikte 600 taşeron işçi bulunuyor. Fakat diğer taşeron işçi arkadaşlarımızın çalıştıkları alanlarla ilgili iki firma arasında bir sürtüşme ve mahkemelik durum olduğu için sürçe uzadı. Yasal

sürecin bitmesinin ardından en kısa sürede diğer taşeron işçi arkadaşlarımızla ilgilide müjde gelmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

AYNI KAMYONU KULLANIYOR, AYNI İŞİ YAPIYOR, AMA AYNI ÜCRETİ ALAMIYOR

Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili sürecinde bir an önce tamamlanmasını istediklerini söyleyen Cemal Kurt “Bizim esas hassasiyetimiz taşeron işçilerin kadroya girmesi ile ilgili. Taşeron işçi arkadaşlarımız yaklaşık 10-15 yıldır oyalanıyor, aldatılıyor. Her seçim öncesi siyasi partilerin tamamı vaatte bulunuyor ama seçim bitti mi hepsi unutuyor taşeron işçilerin. Biz kamuda çalışan işçilerin hepsi direkt daimi işçi olmuştur diye iki satır bir yazı çıkarılmasını istiyoruz. Bu aslında taşerona ödenmekte olan kar payları kadar bile işverene yük getirmez. Daha önce 2006 yılında 6 aydan bir gün fazla çalışan tüm işçiler kadrolu işçidir diye bir düzenleme yapılmıştı. Biz yine bir benzerinin yapılarak taşeron işçilerin bayram yapmasını istiyoruz. Bundan 7 yıl önce kadar belediyelere kadroyu kapadılar. Bu süreçte belediyelerden emekli olan çok sayıda işçi oldu. Yani kadrolarda eksilme oldu. Bizim belediye başkanlarından ricamız bu boşalan kadroların yerine işçi almaları” diye konuştu.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Cemal Kurt açıklamasında şunlara yer verdi. “Biz bu noktada Ankara’da girişimlerimize devam ediyoruz. Bu konu ile ilgili daha yeni bir rapor hazırlıyordum. Ayın 18’inde MHP’nin işçi kurultayı var oradan bilgi istediler onlara da bir rapor sunacağız. Bir her partiye bu şekilde raporlar sunarak durumu ifade ediyoruz. Bu noktada seçimlerde iktidar ve muhalefetin verdiği vaatleri tutmasını istiyoruz. Hepsi verdiği vaatleri yerine getirmek için çaba göstersin. Hükümet göstermiyorsa, muhalefet hassasiyet göstersin. Eşit işe eşit ücret deniyor. Asfalt şantiyesinde biri kadrolu biri taşeron iki işçi var ikisi de mesai saati geldiğinde aynı kamyonu kullanıyor, aynı işi yapıyor, ama aynı ücreti alamıyor.

İŞÇİ ÇIKARMA ZORLAŞTIRILMALIDIR

Bu arada kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışılıyor. Kıdem tazminatı fona devredilirse ne olacak belediye başkanı değiştiğinde istediği gibi çalışan işçileri işten çıkarabilecek. Neden çünkü tazminatını fondan alacak. Şimdi işçiyi çıkaramıyor. Çünkü bir hesap yapıyor işçileri çıkardığında ödeyeceği tazminat çok yüksek çıkıyor. Ama fona devredildiğinde işten çıkartıp git tazminatını nereden alırsan al diyebilecek. Bu nedenle biz sendikalar olarak kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız. Böyle bir düzenleme yapılacaksa öncelikle iş güvencesi ile ilgili yasal düzenleme yapılarak, işçi çıkarma zorlaştırılmalıdır.

ÇEVRE İLLERDEN DAHA YÜKSEK ZAM ALDILAR

Isparta’da sadece il merkezinde değil, ilçe ve beldelerde de belediye işçileri ile ilgili toplu iş sözleşmelerine devam ettik. Örneğin Senirkent, Gelendost , Tefenni, Gölhisar, Yenişarbademli, Gönen, Bozkurt belediyelerinde toplu iş sözleşmelerini sonuçlandırdık. Buralardaki belediye başkanlarımıza da teşekkür ediyoruz. Isparta Belediyesinin şirketleri ISBAŞ ve BELMAŞ’la da ayrı ayrı toplu iş sözleşmelerini yaptık. Isparta’da Belediyelerdeki toplu iş sözleşmelerinde Antalya, Afyon, Uşak gibi çevre illerden daha yüksek rakamlara haklar aldığımızı söyleyebiliriz.

‘SENDİKA ÜYELİĞİ ANAYASAL HAKTIR’

Sendikalara üye olmak anayasal bir hak ve her işçi bu hakkını kullanmalı. Eskiden sendikalara noter üzerinden ücret karşılığı üye olunabiliyordu. Ama şimdi e-devlet şifresi ile sendikalara üye olmak çok daha kolay. İşçiler sendikalı olursa haklarını daha kolay alırlar. Ne deniyor en büyük güç örgütlü güçtür. Isparta’da sendikamızın ve belediye başkanımızın katkıları ile yetkili olduğumuz alanda hem taşeron hem de kadrolu işçiler anlamında %100 örgütlü olduğumuzu söyleyebilirim.”

 

 

Bu haber 769 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...