Tasavvuf, “Kuran ve Sünnet Işığında” Değerlendirildi

8 Mayıs 2017 15:58

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından "Kuran ve Sünnet Işığında Tasavvuf" isimli bir panel düzenledi.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. M. Saffet Sarıkaya, Prof. Dr. Necdet Gürkan, Prof. Dr. İshak Özgel ve Prof. Dr. Nuri Tuğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panel,  Prof. Dr. M. Necmettin Bayrakçı başkanlığında İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Prof. Dr. M. Necmettin Bayrakçı, paneli, hazırlamış oldukları TUBİTAK projesi çerçevesinde düzenlediklerini belirterek "Bu proje İslam tasavvufunun teşekkürü adını taşıyor. Üç yıl önce başladığımız bu projenin son aşamasına gelmiş durumdayız. Bu çalışma esnasında bizler Hz. Muhammed’in (S.A.V.) çevresinde olan sahabelerin davranışlarını örnek alarak bir hayat tarzı benimsemeleri ve arkasından onların bu hayatından hareketle tasavvuf adına yeni bir oluşuma giren sufilerin çabalarını gündeme aldık."dedi.

Tasavvufun ne olup olmadığıyla ilgili olarak günümüzde birçok tartışmanın bulunduğuna dikkat çeken Bayrakçı, “Özellikle internet ortamında tasavvuf ve tarikat adına ortaya çıkan birçok sıkıntılı durum var ki bunların hiçbirisinin bizim üzerimizde durduğumuz tasavvuf düşüncesiyle uzaktan yakından ilişkisi yoktur. Tasavvufa geniş bir yelpazede bakacak olursak bu yelpazede birçok ton mevcuttur ve bu tonlar arasında birçok tasavvuf zümresi bulunmaktadır" diye konuştu.

Tasavvufun teşekkül süreci hakkında da bilgilerin verildiği panelde, Kuran tefsiri bağlamında tasavvuf konusuna değinen Prof. Dr. İshak Özgel “Kuran tefsirini, en genel hatlarıyla Allah-ü Teala'nın bize gönderdiği ayetler ile anlatmak istediklerini geniş ifadelerle aktarmak” olarak tanımladı.

Verdiği örneklerde aklın ve kalbin Kur-an’ın en temel değerleri olduğunu belirten Özgel “İman, dil ile ikrar, kalp ile istikrardır" diyerek Kur-an’ın insanı hem akıldan hem de kalpten ibaret bir varlık olarak gördüğünü sözlerine ekledi. Bu yönüyle bakıldığı zaman Kuran ile tasavvuf arasında doğrudan bir ilişki olduğunu belirten Özgel “İkisinin de kalbi esas almalarından ötürü ilişkilendirilmesi olağandır. Tasavvuf hem Kuran'ın hem de Kuran'ın ilk müteneffiri olan Hz. Peygamberin sözlerinde teorik olarak var olan bir olgudur."dedi.

Sünnet ve Tasavvuf konusunda bilgilerini aktaran Prof. Dr. Nuri Tuğlu ise ”Tasavvufun ilk ortaya çıktığı dönemlerde tasavvufun temellerini atmaya çalışan kişiler hadis alimleridir. Tasavvufla hadisler arasında bu yüzden sıkı bir ilişki vardır" diyerek tasavvufçuların tasavvuf yaparken hangi değerleri esas aldıklarını aktardı.

Tuğlu, “Tasavvufçular için hadisler öğrenilmesi gereken önemli şeylerdir." dedi.

Tasavvuftaki edep, adap, usul tartışmalarından söz eden Prof. Dr. Necdet Gürkan, “Tasavvuf İslami çerçevede bir yasayış tarzı olarak karşımıza çıkmıştır. Genel hatlarıyla bakıldığında tasavvufun özü Kuran'da geçen bazı kavramlardır. Kavramların doğru anlaşılması ve iyi bilinmesi tasavvuf adına yapılan işlemlerin daha doğru yapılmasını sağlayacaktır." dedi.

Prof. Dr. Saffet Sarıkaya da “İlk Dönem Tasavvuf- Mezhep İlişkileri” konusunu temel alarak bir sunum gerçekleştirdi.

 

 

 

Bu haber 543 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...