Tapu Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü yeni yerinde hizmete başladı

3 Mayıs 2017 18:06

Gerek Tapu gerekse kadastro hizmet yapısı bakımından ‘olmazsa olmaz’ niteliğinde hizmet veriyor. Çünkü, her iki müdürlük de ‘mülk’ konusunda çalışıyor. Bilindiği gibi, geçmiş yıllarda Tapu ile Kadastro Müdürlükleri ‘Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ olarak tek çatı altında hizmet veriyordu. Daha sonra bu iki müdürlük genel müdürlük düzeyinde aynı çatı altında olmasına rağmen Tapu Sicil Müdürlüğü ile Kadastro Müdürlüğü olarak ayrıldı ve yaklaşık 10 yıldır bu şekilde ayrı isimlerle hizmet veriyorlardı. Söz konusu müdürlüklerden Tapu Sicil Müdürlüğü Valilik hizmet binası zemin katındaki yerinde hizmet verirken, Kadastro Müdürlüğü ise Eğirdir yolu üzerindeki bir binada hizmet veriyordu.  

Söz konusu binanın yapım işinin bittiğini ve yeni binaya taşınmaya başladıklarını ifade eden İl Tapu ve Sicil Müdürü Musa Pişken; “Yıllardır Valiliğin zemin katında halkımıza en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Ancak, müdürlük hizmet alanımız ilimiz nüfusunun her geçen gün artmasıyla yetmez hale geldi. Bizde bu noktadan hareketle modern bir hizmet binası yapmak istedik ve bina için arsa aramaya başladık. 2012 yılında Davraz Mahallesi 115. Cadde üzeri Gülbirlik Genel Müdürlüğünün karşısındaki o arsanın müdürlüğümüze tahsis edilmesini sağladık. 1535 metrekarelik arsanın üzerine 4 katlı hizmet binamızın ihalesi 2015 yılının Aralık ayında gerçekleştirildi ve binanın yapımına da geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlandı.

4 Katlı Hizmet binasının zemin dahil ilk 2 katını Tapu Sicil Müdürlüğü olarak biz, diğer 2 katını da Kadastro Müdürlüğü kullanacak. Bilindiği gibi Kadastro Müdürlüğü geçen yıllarda Eğirdir yolu üzerindeki bir binada hizmet veriyordu. Onlar geçen hafta içinde yeni binamıza taşındılar. Biz ise taşınma işlemini geçtiğimiz Cuma gününden itibaren başlattık. Böylece, Tapu Müdürlüğü ile Kadastro Müdürlükleri aynı bina içinde yer alacak. Bundan böyle, toplam kapalı alanı 3 bin 825 metrekare olacak olan hizmet binamızda halkımıza daha ferah bir ortamda hizmet etme imkanı bulacağız.

Tapu ve Kadastro teşkilatının ülkenin en eski teşkilatlarından birisi olduğunu ve Osmanlı Devleti'nin 1825 yılından itibaren tapu kaydı tutmaya başladığı belirten Tapu Sicil İl Müdürü Musa Pişken, taşımakta oldukları arşivde 192 yıllık Tapu Zabit Defteri bulunduğunu söyledi. Pişken; “Bilindiği gibi, daha önce tapu kayıtları, iş ve işlemleri manuel yani defter sistemi ile yürütülüyordu. Ancak, 2011 yılında Tapu Arşiv Bilgi Sistemi (TARBİS) sistemine geçildi. Artık, tapu kayıtları, iş ve işlemleri bu sistem üzerinden gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, yeni hizmet binamız da bu sisteme uygun olarak dizayn edildi” dedi.

Bu haber 527 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...